Как да подсилим имунната си система преди ваксинация

Как да подсилим имунната си система преди ваксинация

Масовата ваксинация е начинът на човечеството да се справи с редица опасни – понякога смъртоносни, заболявания като варицела, дифтерия и др. От няколко години насам все по-разпространени са и противогрипните, а през последните месеци непрекъснато се говори за ваксините против COVID-19. Общото при всички тях е, че за да бъдат ефикасни и безопасни, при прилагането им организмът трябва да бъде в отлично здраве.

Какво представляват ваксините в общия случай

Повечето от широко разпространените ваксини съдържат малко количество вирусни частици или бактерии от типа, провокиращ здравословния проблем, от който искаме да се предпазим. Но за разлика от случая, когато се разболяваме и тялото ни бива атакувано от множество вируси и бактерии, с ваксината вкарваме в кръвта си толкова малко количество от болестотворните микроорганизми, че ефективно да изградим антитела, без да боледуваме. По този начин придобиваме имунитет срещу конкретните вируси и бактерии, като при евентуална бъдеща среща с тях успяваме да им се противопоставим. В някои случаи ставаме напълно неподдатливи на болестта, а в други я изкарваме в много по-лека форма.

Изключение например са РНК ваксините, които провокират имунитета по друг начин. Те осигуряват на организма „инструкции“ как клетките сами да произведат безвредна частица от дадения вирус, след което имунната система се активира и започва изграждането на антитела срещу нея. В този случай тялото се научава как, ако в бъдеще се изправи пред болестотворните микроорганизми, да се пребори, без да е имало предишен реален досег до тях.

Защо трябва да сме здрави при поставяне на ваксина

Тъй като чрез ваксините провокираме имунната си система да се справи с даден вид вирус или бактерия, е необходимо тя да бъде в отлично състояние. Колкото по-бърз и мощен е имунният отговор на тялото срещу постъпилите в него болестотворни микроорганизми, толкова по-ефективно е действието на ваксината. Затова предварителното укрепване на организма се оказва изключително важно за максималното оползотворяване на имунизационния процес.

Освен това в случай че към момента на поставяне на ваксината вече страдаме от друго инфекциозно заболяване, съществува риск тялото ни да не успее да създаде необходимите антитела навреме и да се разболее от вкараните в кръвта ни микроорганизми.

Само подсилената имунна система може да ни осигури спокойствието, че ваксинацията ще протече по максимално безопасен и ефективен начин. Колкото по-висок е имунитетът ни, толкова по-бързо тялото ще успее да изгради антитела срещу вкараните бактерии или вируси в кръвта ни.

Как имунитетът се справя с Ковид-19

COVID-19 преобърна не само живота, но и нашия мироглед. Дори хора, които доскоро не обръщаха особено внимание на здравето си, днес го поставят на челно място сред своите приоритети.

Причината за инфекциозното състояние, през което за малко повече от година преминаха милиони в цял свят, е един и същ вирус, който се проявява по различни начини. Много от прихваналите го изкарват болестта леко. Някои дори не разбират, че са имали подобен проблем, а впоследствие установяват наличието на антитела в организма си.

При около 1/5 от пациентите се появяват тежки симптоми, а едва няколко процента стигат до хоспитализация и са застрашени от сериозни усложнения и/или смърт. Ала е важно да отбележим, че дори при лица с безсимптомно боледуване е възможно да се открият дългосрочни последствия от срещата с вируса, които да дестабилизират общото здраве и да понижат имунитета.

В същото време ваксините се явяват най-лесният, безопасен и ефективен начин за превенция на инфекции от рода на Ковид-19.

С тяхна помощ обучаваме имунната си система как по най-добър начин да се справи с патогена при евентуален бъдещ контакт с него. Така можем да сме сигурни, че при допир на организма ни до инфекциозния вирус той ще е в състояние да му се противопостави бързо и ефикасно.

Както при всички други ваксини и при тази срещу COVID-19 е необходимо да сме напълно здрави и със подсилен имунитет. Затова здравословният начин на живот, пълноценната диета, включваща голямо количество витамини, минерали и микроелементи, са изключително важни в периода преди и след поставяне на ваксината. Препоръчителен е и приемът на имуностимулиращи хранителни добавки, но в никакъв случай по своеволен и безразборен начин.

Как да подпомогнем действието на ваксината с Дефендил

Сред най-важните инуностимулиращи вещества за прием преди и след ваксинацията са:

  • Витамин C;
  • Цинк.

Витамин Ц представлява мощен антиоксидант, предпазващ клетките от оксидативния стрес, като с това подпомага действието на имунната система. С негова помощ преодоляваме общото усещане за умора и отпадналост – ясен признак за понижен имунитет.

Цинкът, от своя страна, участва в протеиновия синтез, чрез което също спомага работата на имунната система. Освен това благоприятства активността на белите кръвни клетки, като по този начин редуцира настинките и инфекциите. Цинкът ефективно предпазва тялото от развитие на инфекциозни заболявания, включително от пневмония.

При попадането на вируси или бактерии в организма – както обикновено се случва при ваксинация, стартира динамично образуване на милиони имунни клетки. Това увеличава многократно нуждата от витамин C и цинк, чиято работа е да ги поддържат здрави.

Капсулите на хранителната добавка Дефендил Имуноглюкан P4H съдържат екстракт от гъбата кладница – естествен източник на витамин C, и са обогатени с цинк. Затова и американската академия по алергия, астма и имунология определя Defendyl като отличен способ, спомагащ имунния отговор по време на ваксинация срещу Ковид-19. Хранителната добавка благоприятства по-интензивното производство на имунни клетки, предоставящи по-добра превенция срещу бъдещи заболявания.

Defendyl Imunoglukan P4H е подходящ за прием 1 седмица преди ваксиниране. Препоръчително е да се взема по 1 капсула дневно на празен стомах или 2 часа след хранене. Добра практика е употребата на хранителната добавка да продължи един месец след поставяне на ваксината, като дневната доза остава същата.

Дефендил Имуноглюкан P4H доказано подсилва имунния отговор на организма, като така ни предпазва от вирусите и бактериите. Освен това се предлага и във вариант на сироп за деца, тъй като е напълно безопасен. Дефендил укрепва имунната ни система по един изцяло естествен начин, който подпомага не само действието на ваксината, но и цялостното ни здраве.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.