Симптоми на апендицит при възрастни и деца

Симптоми на апендицит при възрастни и деца

Апендицитът е често срещан проблем както при възрастни, така и при деца. Свързан е с възпаление на сляпото черво и обикновено води до операция. Важно е обаче да знаем, че съществуват и други методи за лечение, които ще разгледаме по-долу.

Погрижете се за стомашно-чревната си флора с подходящи пробиотици на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Какво е апендицит?

Апендицитът е заболяване на апендикса - извит орган, водещ началото си от сляпото черво, който е изложен на риск от възпаление и запушване.

Съществуват четири разновидности на проблема:

  • хроничен апендицит - наблюдават се първични или вторични хронични възпалителни изменения в апендикса, които нямат специфичен характер;
  • първичен апендицит - инфекцията се развива бавно, като няма силно изразени симптоми с остри пристъпи;
  • вторичен апендицит - известен е и като остатъчен, паталогиите се появяват след остър пристъп, инфилтрат, абсцес;
  • рецидивиращ апендицит - симптомите и атаките се наблюдават многократно.

Ако не бъде лекуван, този проблем може да причини сериозни усложнения. В случай че апендиксът се спука, е в състояние да инфектира коремната лигавица и да доведе до фатален край.

Защо страдаме от апендицит?

Съществуват редица фактори, които могат да доведат до това състояние. Най-често потърпевши са малките деца и жените на възраст от 20 до 40 години. На сериозен риск са изложени и възрастните мъже и жени.

Сред най-разпространените причини за възникване на проблема са:

  • вродена деформация на апендикса;
  • прекомерна мобилност на органа;
  • запушване с частици несмилаема храна или с изпражнения;
  • инфекции като например породените от хранително отравяне или други стомашно-чревни проблеми.

Къде се усеща болка при апендицит и каква е тя?

Най-характерният симптом на това заболяване е внезапната силна болка в долната дясна част на корема - близо до областта на апендикса. Тя се появява изневиделица, като понякога дискомфортът се засилва с времето, а в други случаи е нетърпимо силен от самото начало.

Важно е да отбележим, че при децата в началото е възможно да бъде малко по-надясно, в горната част на кръста или около пъпа, което забавя диагностицирането.

Що се отнася до новородените и съвсем малките деца, проблемът се среща по-рядко. В същото време обаче усложненията са по-разпространени и сериозни, защото е трудно да бъде установен проблемът.

Какви са другите симптоми за възпален апендикс?

Възможно е симптомът, засягащ корема, да бъде придружен и от други притеснителни признаци. Сред тях са:

  • интензивна болка, разпростираща се от дясната част на корема към десния крак;
  • гадене и повръщане;
  • леко повишена температура;
  • загуба на апетит;
  • диария или запек;
  • газове;
  • болка при уриниране;
  • ограничени от болката движения.

В случай че изпитате някой от изброените симптоми в съчетание с болки в корема, е важно да потърсите медицинска помощ възможно най-скоро. Навременните диагностика и лечение са в състояние да предотвратят сериозни усложнения. Сред типичните изследвания в случая са тези за установяване нивата на левкоцитите.

Как се лекува апендицит?

В съзнанието на повечето от нас апендицитът се свързва с нуждата от незабавна операция и наистина това е един от най-разпространените изходи от ситуацията.

В този случай възпаленият орган се отстранява напълно от тялото. Възможно е това да се случи чрез традиционна оперативна интервенция или посредством лапароскопска безкръвна операция. В случай че апендиксът е силно възпален и съществува риск от спукването му, това са и единствените възможни реакции от страна на лекарите.

При по-леки форми на болестта обаче съществува и друг метод за лечение.

Това е приемът на антибиотици, борещи се с възпалителните процеси в тялото. Важно е обаче да се има предвид, че употребата им трябва да продължи дълго, за да даде резултати. Това крие други рискове за здравето и може да наруши баланса на стомашно-чревната флора. По тази причина е важно да се преценят внимателно рисковете и ползите за пациента, преди да се премине към приема на този тип медикаменти.

Какво се препоръчва след операцията?

Макар и считана за рутинна процедура от мнозина, които не са преминавали през нея, операцията на апендикса е сериозна интервенция. След нея е препоръчително да се спазва щадящ организма режим, подпомагащ безпроблемното възстановяване. Каква да бъде продължителността му, се определя от наблюдаващия специалист.

Той обикновено включва:

  • почивка - важно е оперираният да си почива и да не вдига тежко;
  • хранене - през първите няколко дни след процедурата се приемат само течности, след което постепенно се добавят леки храни. Храната трябва да е лесна за усвояване, за да не дразни стомашно-чревния тракт;
  • къпане - при къпане е важно оперираният да поставя водоустойчива лепенка на раната от разреза, за да предотврати инфектиране;
  • обезболяващи - сред следоперативните симптоми обикновено е болката. Най-вероятно Вашият лекар ще Ви предпише подходящи лекарствени средства за облекчаването й;
  • симптоми - важно е възстановяващият се да наблюдава сигналите на своето тяло. При симптоми като висока температура, кървави или мътни изпражнения, болки или други необичайни симптоми трябва да потърси медицинска помощ.

След оперативно отстранен апендикс е важно да следвате точните инструкции на Вашия лекаря и да се консултирате с него при всеки по-странен симптом.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още: Какви могат да са причините за коремна болка?

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.