Какви могат да са причините за коремна болка?

Какви могат да са причините за коремна болка?

Определението коремни болки е широко понятие. С него можем да опишем най-различни проблеми, засягащи органи и процеси в областта на корема. Сред тях са swyrzanite s апендикса, стомаха, далака, бъбреците, яйчниците, жлъчния мехур, черния дроб, дебелото черво, панкреаса. За да установим как да се справим с неразположението, е важно най-напред да си изясним какво точно го провокира.

Вземете високоефективни лекарства за болки в стомаха на ниска цена от galen.bg!

Какви могат да бъдат причините за болки в корема?

Възможните причини за болезнени усещания в корема са много. Едни от най-разпространените са:

  • язва - изразява се във вътрешни стомашни рани, които обикновено ни заболяват при прием на пикантна, мазна, силно подправена храна, на консерви, на газирани напитки. Засилва се и под влияние на стрес, като кризите са най-често нощем. Възможно е и язвата да се спука, което води до остра и нетърпима болка. Необходима е лекарска намеса;
  • гастрит - развива се вследствие на хроничен и обилен прием на алкохол, лекарства или на бактерии, оцеляващи въпреки киселинността на стомашните сокове;
  • херния на диафрагмата - болезненото усещане е тъпо и теглещо, разпростира се към областта на сърцето. Намалява, след като се оригнем;
  • панкреатит - пробождането е много силно, някои хора го бъркат с инфаркт;
  • апендицит - при възпаление или спукване се налага спешна медицинска помощ;
  • камъни в жлъчката - възможно е дискомфортът да е придружен от симптоми като повръщане, втрисане, лош вкус в устата;
  • чревни колики - те често водят до общо стомашно неразположение. Ако е засегнато тънкото черво, дискомфортът е под формата на присвиване около пъпа, а ако е дебелото черво - в долната лява и дясна коремна част. Този проблем обикновено минава след изпускане на събраните газове, дефекация или възстановяване на балансираната чревна флора. Сред факторите водещи до чревни колики са преяждането, приемът на развалена храна или храна, към която изпитваме непоносимост, стомашно-чревни инфекции;
  • проблем с черния дроб - дискомфортът се локализира в дясното подребрие и обикновено е породен от болести като рак, абсцес, ехинокок, застой на сърдечната област;
  • остър перитонит - острият и постоянен дискомфорт се засилва още повече, ако се движим, дишаме, кашляме. Освен това коремът е подут, не дефекираме, нямаме газове;
  • менструация - в този случай неприятното усещане е ниско долу в областта на яйчниците, като може да се комбинира и със стомашно-чревен дискомфорт;
  • проблем с женската полова система - извънматочна бременност, възпаление на тръбите, завъртане на киста, преждевременно прекъсване на бременност;
  • киселини - голямото количество стомашни киселини води до парещи неприятни усещания.

Интересно е и да отбележим, че при рак на корема обикновено не ни боли. Сред признаците са липса на апетит, гадене, отслабване, усещане за стомашно разпъване, тежест под лъжичката.

Каква е коремната болка при различните проблеми?

Колкото по-ясно обясним състоянието си на нашия лекар, толкова по-лесно той ще установи конкретния ни проблем. Коремната болка описваме според два основни показателя: местоположение и вид.

Местоположение

Болката може да е локализирана, да се разпростира в една конкретна област. В този случай най-вероятно е засегнат конкретен орган:

  • язва на стомаха - болката е в горната средна част на корема;
  • възпален апендикс - пронизването е в централната коремна област и се разнася към дясната долна част дори към крака;
  • дивертикулит на дивертикулите - дискомфортът е в долната лява коремна част;
  • билиарни колики или холецистит на жлъчния мехур - проблемът се чувства в средната и горната област на корема в близост до жлъчката;
  • панкреатит на панкреаса - дискомфортът е в горната област на корема и на гърба;
  • запушването на жлъчните пътища от жлъчни камъни - боли ни горната коремна част.

Вид

Болката в корема в се дели на няколко вида според силата си - остра, тъпа, пронизваща, коликообразна, разкъсваща. Също така тя може да е непрестанна, периодична, променяща се в зависимост от определени фактори. Сред тях са хранене, движение, степен на стрес и тревожност, прием на лекарства, честота на дефекацията.
Понякога неразположението е свързано с подуване на корема, усещане за тежест.

Дискомфортът в корема може да се изразява и в пробождащи спазми, породени от контракции на чревните мускули и чревно раздуване. Този вид крампи са характерни за периода на месечния цикъл и синдрома на раздразненото черво.

Как да облекчим болката в корема?

Начинът за ефективно облекчение зависи от конкретния проблем.

Възможно е да е необходимо да преминем към специфичен режим на хранене или поне да се стараем да консумираме основно здравословна храна. Би могло да ни помогне и да се храним през определени интервали от време, да не преяждаме и да не гладуваме за дълго време.

Физическата активност също е пряко свързана със състоянието ни. Проблеми като херния или възпален апендицит могат да се влошат от натоварването, но при лениви черва и лошо храносмилане движението и умерените упражнения ще са в полза..

За облекчение на дискомфорта служат и подходящите хранителни добавки според нашето състояние:

Кога да се консултираме с лекар?

Консултацията със специалист е винаги препоръчителна, ако дискомфортът в корема е продължителен, не ни минава повече от няколко часа. Това важи и ако е свръхсилен и нетърпим, ако ни налага да не мърдаме или да се свием на топка.

Сред симптомите, които също налагат медицински преглед, са висока температура, гадене, повръщане, кръв в изпражненията, повръщане на кръв.

Поръчайте висококачествени хранителни добавки за добро храносмилане на ТОП цени от онлайн аптека galen.bg сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още:

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.