Вагинална микрофлора – защо и как да поддържаме нейния здравословен баланс

Вагинална микрофлора – защо и как да поддържаме нейния здравословен баланс

Днешната тема е от ключово значение за здравето на всяка една жена – особено ако е в репродуктивна възраст. Важно е да знаем, че вагиналната област е дом на милиони бактерии, формиращи вагиналния микробиом. Поддържането на неговия баланс е изключително важно за половото, пикочното и репродуктивното здраве на дамите. Факторите, които могат да му окажат негативно влияние, са много, но подхождайки с внимание и полагайки нужните грижи, лесно можем да съхраним здравословното равновесие на вагиналната микрофлора. За целта от голяма полза са ни хранителни добавки като Astarte – как и защо, ще разгледаме в следващите редове.

Какво представлява вагиналната микрофлора

Интересен факт е, че произходът на приблизително 90% от клетките в човешкия организъм е от бактерии, вируси и други чужди за тялото ни микроорганизми. Оттук става ясно колко важен е балансът на милионите микроорганизми в човека за поддържането на доброто ни здраве. Това важи и за бактериите, разположени във вагиналната област при жените.

Събирателният термин за всички бактерии в интимната област на дамите е вагинален микробиом. По-голямата част от тях са добри бактерии, които ни предпазват от инфекции, гъбички и други здравословни проблеми.

Най-разпространени сред тях са тези от рода Lactobacillus – до 98%. Примери за широкоразпространени щамове от този род са Lactobacillus crispatus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus gasseri и Lactobacillus jensenii, като съотношението им при всяка жена е различно.

Балансираната вагинална микрофлора включва и минимално количество аеробни и анаеробни условно-патогенни микроорганизми, сред които Streptococcus spp., Staphyloccocus spp., Atopobium vaginae, Candida spp., Gardnerella vaginalis и други. Именно наличието на достатъчно количество добри бактерии обаче ни защитава от потенциалното им зловредно действие.

Кои са ключовите функции на вагиналната микрофлора

Най-общо казано основната функция на лактобацилите, намиращи се във вагиналната микрофлора, е да поддържат доброто ни здраве. Ето как постигат това:

Произвеждат млечна киселина, поддържаща нормалното pH на влагалището

Сред ключовите функции на лактобацилите във вагиналната микрофлора е способността им да произвеждат млечна киселина. Именно тя до най-голяма степен защитава влагалището от лоши бактерии и други патогени като Candida, Escherichia coli (E. coli), Gardnerella vaginalis и Atopobium Vaginae. Млечната киселина ефективно поддържа нормалната киселинна среда на влагалището с pH от 3,8 до 4,5, като по този начин осигурява неблагоприятна среда за развитието на патогени.

Важно е да знаем, че тази киселинност е различна при всяка жена и се изменя в отделните етапи от живота. По време на менструация, както и след менопауза например pH-то на влагалището нараства, тъй като количеството на естрогена намалява. Причината е в спомагателната функция на естрогена за формирането на полезни бактерии. Това, от своя страна, води до увеличен риск от вагинални инфекции и нуждата от по-усилени превантивни мерки.

Образуват защитен филм

Лактобацилите също така прилепват към лигавицата на влагалището, образувайки биофилм. По този начин предпазват вагиналната област от разпространението на зловредни микроорганизми.

Произвеждат антимикробни съединения

Освен всичко това лактобацилите спомагат за синтеза на водороден пероксид, отличаващ се с бактерицидно действие. Така лактобацилите помагат не само за защитата от разпространение на зловредни бактерии, а и са в състояние да елиминират вече наличните, изкоренявайки цялостния проблем.

Поддържат общото ни здраве

Подобно на стомашно-чревната микрофлора и вагиналната играе ключова роля за общото ни здраве и за високия имунитет. Настъпването и на най-лек дисбаланс във вагиналния микробиом е в състояние да разклати здравето ни, да отключи редица здравословни проблеми.

Кои фактори водят до вагинална дисбиоза

Вагиналната дисбиоза представлява нарушение на здравословния баланс на вагиналния микробиом. В този случай количеството на лактобацилите се понижава, а това на аеробните и анаеробните микроорганизми се повишава.

Сред причините, които могат да доведат до подобен проблем, са:

Прием на антибиотици

Основната функция на антибиотиците е да елиминират зловредните бактерии в нашия организъм. В същото време обаче съществува голям риск да убият и твърде голямо количество от добрите бактерии – както в стомашно-чревния тракт, така и във вагиналния микробиом. Редуцирайки броя на лактобацилите в интимната област, антибиотиците отслабват и защитата ни срещу вагинални и други инфекции. Този процес лесно може да се неутрализира с прием на пробиотични хранителни добавки като Astarte за баланса на чревната и вагинална микрофлора х14 капсули Montavit.

Хормонален дисбаланс

Хормоналният баланс в женското тяло е в пряка взаимовръзка с равновесието на вагиналния микробиом. Рязкото понижаване или повишаване на нивата на дадени хормони (например на естрогена) е в състояние да доведе до намаляване броя на лактобацилите в интимната област и до последващи инфекции. Затова и периоди като бременност, кърмене, месечен цикъл, менопауза, прием на контрацептиви или други хормонални медикаменти, свързани с големи хормонални изменения, са особено рискови за нормалното състояние на вагиналната флора. Именно тогава полагането на извънредни грижи за поддържане на нормалното й състояние са силно препоръчителни.

Понижен имунитет

Понижаването на имунната система вследствие на боледуване, преумора, неправилно хранене, недоспиване или друга причина е в състояние да отслаби цялостния ни организъм. Така всички органи и системи в тялото ни стават по-податливи на гъбичките, бактериите, вирусите – в това число и пикочно-половата система.

Стрес

Високите ежедневни нива на стрес влияят негативно на целия организъм. Стресът е в състояние да доведе както до хормонални проблеми, така и до спад на имунитета. Тази комбинация, от своя страна, излага на риск и вагиналното здраве.

Алкални телесни течности

Както вече казахме, здравословната вагинална среда е киселинна и се отличава с pH от 3,8 до 4,5. Всяка причина за повишаване на pH-то може да дисбалансира вагиналната микрофлора.

За жалост, интимната област на дамите в репродуктивна възраст е изложена на подобен риск поне веднъж месечно или по-често. Причината е във високото pH на човешката кръв – около 7,4. Така по време на месечен цикъл, при кървене след операция или по друга причина вагиналната среда повишава алкалността си, което се превръща в предпоставка за колонизиране на патогенни бактерии.

Важно е да знаем, че алкална е и спермата, което означава, че при полов акт без употребата на презерватив pH-то на вагината също се увеличава. Алкален е още вагиналният секрет след раждане.

В нормалния случай млечната киселина, произвеждана от лактобацилите, във вагиналния микробиом успява да неутрализира действието на всички тези алкални течности, възстановявайки баланса. Но в случай че съществуват още фактори, разклащащи бактериалното равновесие, вагиналното pH може да надхвърли здравословните норми и това да доведе до нарастване популацията на зловредните микроорганизми.

Употреба на вагинални душове и други неподходящи средства за интимна хигиена

Понякога твърде големите усилия за поддържане на здравето и хигиената също могат да доведат до проблем. Такъв е случаят с вагиналните душове. Осигурявайки ни щателно почистване на вагиналната област, те също така унищожават немалко количество млечнокисели бактерии, нарушават нормалното pH и са в състояние да доведат до вагинални раздразнения.

Добре е да знаем, че противопоказни за бактериалния баланс в тази област са и хигиенните средства с изкуствени аромати особено ако сме по-чувствителни.

Недобра интимна хигиена

Крайностите почти винаги могат да доведат до проблем. Липсата на добра хигиена е още един фактор, обуславящ дисбалансирането на вагиналния микробиом. Нередовното миене, нередовната смяна на бельото, липсата на хигиена по време и след полов акт могат да доведат до бързото размножаване на зловредни бактерии.

До какви проблеми води дисбалансът на вагиналната микрофлора

Дисбалансирането на вагиналната флора може да доведе до редица проблеми. Най-честите сред тях са:

  • бактериална вагиноза – бактериална инфекция, сред признаците на която са течение в сив, белезникав или жълтеникав цвят, съпътствано от лоша миризма на риба, сърбеж, парене (вкл. при уриниране), оток. По време на бременност бактериалната вагиноза може да доведе до спонтанен аборт или преждевременно раждане;
  • кандидоза – гъбична инфекция;
  • инфекция на долните пикочни пътища;
  • повишаване на риска от заразяване с болести, предавани по полов път.

Как да съхраним равновесието на вагиналния микробиом

Сред най-ефективните начини за поддържане баланса на вагиналната микрофлора е приемът на пробиотични хранителни добавки като Астарте на промо цена.

Интересно е да знаем, че чревният тракт играе ролята на хранилище с нужните за здравето на вагиналната област лактобацили. Затова, приемайки по орален път достатъчно количество добри бактерии, те достигат до вагиналната флора, осигурявайки ни желания благотворен ефект. Astarte от Montavit е иновативна хранителна добавка, съдържаща 4 от най-важните щама лактобацили:

  • Lactobacillus crispatus;
  • Lactobacillus rhamnosus;
  • Lactobacillus gasseri;
  • Lactobacillus jensenii.

Пробиотичните бактерии в добавката се отличават от повечето предлагани на пазара по своя човешки произход. Важно е да отбележим, че лактобацилите, изолирани от човешка среда са в пъти по-съвместими с естествената ни микрофлора, като това помага за по-ефективния им, безопасен и продължителен ефект.

Всяка капсула от Астарте осигурява на тялото ни над 2,5 милиарда живи лактобацили и необходимото им количество хранителни пребиотични фруктоолигозахариди. Така Astarte помага не само за поддържането баланса на вагиналната микрофлора, а и на стомашно-чревната.

В комбинация с приема на Астарте от Монтавит е препоръчително да следваме и следните препоръки:

  • да използваме ежедневно само специализирани препарати за интимна хигиена – за предпочитане без добавени аромати;
  • да ограничим употребата на вагинални душове;
  • да носим удобно памучно бельо, което не притиска вагината и не води до запаряване;
  • да избягваме ароматизираната тоалетна хартия;
  • да използваме презервативи и да хигиенизираме интимната си област веднага след полов акт;
  • да използваме лубриканти, съобразени с вагиналното pH;
  • да се храним здравословно, менюто ни да включва много плодове и зеленчуци и по-малко захарни изделия;
  • да подкрепяме имунната си система;
  • да посещаваме своя гинеколог редовно и винаги когато усетим наличието на проблем.

Astarte е висококачествена хранителна добавка, от която е препоръчително да приемаме по 2 капсули дневно, осигурявайки на тялото си над 5 милиарда живи клетки на млечнокисели бактерии. Астарте е подходяща за бременни, кърмачки и всички дами в репродуктивна възраст - дори по време на менструация. Пробиотикът за жени не изисква съхранение в хладилник, така че можете да го носите винаги в дамската си чанта. Доверете му се и съхранете вагиналния си комфорт!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.