Всичко за съня на бебето

таблица с норми за съня на бебето по месеци

Способността ни да спим е ключова за нашите здраве и развитие - както физически, така и психически. Бебето спи още в утробата. Там, необезпокоявано от никого, то си изгражда свой собствен график на дремките. В повечето случаи той е коренна противоположност на режима на майката. Когато през деня тя е в движение, приятно подрусвано малкото спи. Ала щом бременната се настани в леглото си вечер, бебето напомня за своето присъствие с леки потупвания и ритничета.

Това е една от основните причини новородените често да са толкова неспокойни и активни нощем, а през деня да спят като ангелчета. Сред факторите, водещи до честите нощни събуждания през първите месеци от живота на малкото, са още:

  • докато е в утробата, бебето живее в мрак. Затова и изясняването на концепцията за ден и нощ след раждането му отнема известно време;
  • новороденото все още няма ясно установен циркаден ритъм;
  • в началото стомахът на малчугана е твърде малък и не събира голямо количество мляко. По тази причина се нуждае от чести хранения - включително нощем;
  • възможно е причина за будуването да бъдат колики;
  • към 6-месечна възраст започва растежът на зъбите, което също създава дискомфорт и води до нощен плач;
  • липса на подходяща рутина при приспиването на бебето;
  • изграждане на неподходящи силни асоциации за сън - за тях повече ще разкажем по-долу.

Какво да знаем за асоциациите за заспиване при бебето?

Съществуват два типа асоциации за заспиване при малките - силни и слаби. Макар и да е изключително важно да научим детето да заспива само възможно най-бързо, много родители - често неволно, изграждат асоциации, които впоследствие лишават тях самите от сън.

За силни асоциации се считат:

  • люлеенето на ръце или в люлка;
  • поставянето на гърда;
  • храненето с бутилка;
  • гушкането;
  • разнасянето със слинг;
  • возенето в количка;
  • возенето в кола.

В случай че приучите детето си да заспива с помощта на някой от тези способи, то лесно ще изгради силна асоциация. Това означава, че впоследствие ще отказва да заспива по друг начин. Освен това е важно да знаем, че бебетата често се пробуждат между отделните фази на съня. В случай че в момента на събуждане малкото се окаже в своята кошарка, а асоциацията му за сън липсва, то най-вероятно ще започне да плаче и ще се разбуди. От друга страна, ако сме го научили да заспива с минимална или никаква помощ, то би могло да се огледа безшумно и отново да потъне в дрямка.

Що се отнася до слабите асоциации, такива са:

  • ортодонтските залъгалки;
  • потупването;
  • галенето;
  • пеенето;
  • говоренето;
  • белият шум;
  • чувалчето за спане.

Това са начини, чрез които да подпомогнем заспиването, но с минимална намеса. Използвайки само тях, е възможно да успеем да приспим повторно бебето през нощта само с леко погалване или няколко нежни думи, без да се налага да се събуждаме напълно.

Може би ще попитате, а как да го научим да заспива самостоятелно? За целта е препоръчително да не го оставяте да заспива в прегръдките Ви, в люлката и т.н. Щом видите, че се унася, е добре да го поставите в леглото и дори да излезете от стаята. Възможно е след първите опити да последва силен плач, но с времето бебето би следвало да привикне към самостоятелното заспиване.

Още по темата: Как да научим бебето да заспива само

Кога бебетата започват да спят по цяла нощ?

Еднозначен отговор на този въпрос няма. Всяка ситуация е напълно индивидуална.

След преминаването през така наречения четвърти триместър - първите 3 месеца, през които бебето се адаптира към новия за него свят, някои деца започват да спят от 10 до 12 часа нощем, като се будят все по-рядко. На 5-месечна възраст е възможно нощният сън да бъде прекъсван от едно единствено хранене.

В периода от 6- до 12-месечна възраст обаче често се наблюдава възвръщане на неспокойния сън през тъмните часове от денонощието. Сред причините за тези регресии на съня могат да бъдат:

  • ускореният растеж на бебето;
  • никненето на зъби;
  • някакъв здравословен проблем;
  • динамичното усвояване на нови умения;
  • изменения във времето за спане.

За щастие, съществуват различни методи, чрез които да подпомогнем възстановяването на здравия детски сън. По-долу ще разгледаме някои от тях.

Какви са нормите на сън при бебето?

За да сте подготвени, а и за да не се притеснявате, че с Вашето дете се случва нещо нередно, е добре да сте запознати със средностатистическите норми за бебешкото спане:

Възраст Дневен сън Нощен сън Общо сън Бодърстване между дремките
Новородено 7-9 ч. 8-9 ч. 16-19 ч. 45-60 мин.
1-2 месеца 5-8 ч. 8-10 ч. 14-17 ч. 60-90 мин.
3 месеца 4-6 ч. 9-11 ч. 13-16 ч. 90 мин.
4 месеца 4-5 ч. 10-12 ч. 13-16 ч. 1:45-2 ч.
5 месеца 3-4 ч. 10-12 ч. 13-16 ч. 2-2:15 ч.
6 месеца 3-4:30 ч.  10-12 ч. 13-16 ч. 2:15-2:30 ч.
7 месеца 2-4 ч. 10-12 ч. 13-15 ч. 2:30-3 ч.
8 месеца 2-4 ч. 10-12 ч. 13-15 ч. 3-4 ч.
9 месеца 2-4 ч. 10-12 ч. 12-15 ч. 3-4 ч.
10 месеца 2-3 ч. 10-12 ч. 12-15 ч. 3-4 ч.
11-12 месеца 2-3 ч. 10-12 ч. 12-14 ч. 3:30-4:30 ч.
1-2 години 1-2:30 ч. 10-12 ч. 11-14 ч. 5-6 ч. (при една дневна дрямка)
2-3 години 1-2:30 ч. 10-11 ч. 11-14 ч. 5-6 (при една дневна дрямка)

Какво да правим, ако бебето не иска да спи?

Ето някои от способите, чрез които да подпомогнем по-стабилното нощно спане на детето:

Спазване на графика за спане

Спазването на определен график за спане е метод, подпомагащ по-здравия сън и на малки, и на големи. За целта е добре да слагате детето да спи в приблизително едни и същи часове всеки ден. Разбира се, препоръчително е изграждането на този график да бъде съобразено и с потребностите на малкото.

Чудесна идея е около седмица да си водите дневник под формата на таблица с часовете, в които на мъника му се доспива. Така по-лесно ще определите подходящото време за заспиване, към което да се придържате.

Сън на светло през деня и на тъмно през нощта

За да помогнете на детето да се научи да прави разлика между деня и нощта, е важно:

  • денем да го оставяте на светло дори когато спи, а нощем да ограничавате до минимум навлизането на светлина в помещението;
  • денем да го забавлявате с много и разнообразни активности, а нощем да ограничите дейностите до минимум;
  • през деня да го извеждате на слънце;
  • през деня да му осигурявате достатъчно будно време, но и да не го лишавате от необходимите му дремки.

Правилен режим на хранене

В началото от живота на малкото графикът му за сън е в пряка зависимост с този за хранене. Затова и през първите три месечини влизането в режим обикновено е трудно. Ала с постепенното премахване на нощните хапвания, шансът да се сдобиете със спящо по няколко непробудни нощни часа бебе, се повишава.

Помогнете на малчугана си да спи по-добре с продукти за сън при бебета на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.