Как да научим бебето да заспива само

Как да научим бебето да заспива само

Този въпрос вълнува почти всекиго, новопостъпил в гилдията на родителите. Изглеждащото невъзможно заспиване извън прегръдките на майката и бащата, нощните събуждания, неспокойното бебе - всичко това изнервя и изтощава, отразява се на цялостния семеен живот. В случай че не вземем мерки, е възможно този проблем да продължи с месеци, а и години. Родителите се заробват, а детето се научава, че плаче ли, винаги ще постига своето. Как да изкореним този навик лесно и своевременно, ще разгледаме в следващите редове.

Поръчайте високоефективни и безопасни бебешки добавки за сън на ниска цена от galen.bg.

Кога е време да научим бебето да заспива само

За някои родители дори идеята да оставят бебето си да заспива само, да плаче, а те да не са до него, за да го утешат, звучи жестока и немислима. Въпреки това е важно да правим разлика между нуждата и заучения лош навик.

През първите 3-4 месеца от живота си новороденото наистина се нуждае от неотлъчното присъствие на майката. То се събужда често и виждайки родителите до себе си, се чувства закриляно, сигурно. Това допринася за спокойствието и нормалното му емоционално развитие.

Към 4-месечна възраст сънят му се променя. Започва да спи по-продължително, но по-леко. Нощните събуждания се редуцират до 1-2. Само си представете колко хубаво ще е, пробуди ли се нощем, да се повърти за минута и пак да потъне в блажен сън. Без плач, без ваша намеса. Именно това е целта, към която да се стремим.

Как повлиява дневният режим на заспиването

От голямо значение за по-лесното заспиване на бебето е дневният му режим. Важно е да му осигуряваме достатъчно движение, докато е будно, като в същото време се стараем да не го превъзбуждаме - особено вечер. Препоръчително е да го слагаме да си ляга по приблизително едно и също време, като преди това извършваме един и същ ритуал. Той може да включва хранене, къпане, кратка игра. Важно е обаче да не позволяваме да асоциира нашето присъствие, храненето или гушкането със заспиването. По тази причина е хубаво последното кърмене преди сън да бъде максимално отдалечено от лягането.

Кои способи за по-лесно заспиване на бебето да използваме

Съществуват различни методи, спомагащи за приучаване на детето да се унася само. Важно е да имаме предвид, че на който и от тях да да се спрем, ще е необходимо да проявим постоянство и упоритост. За целта е добре още в самото начало да изберем стратегия, към която вярваме, че ще можем да се придържаме. Откажем ли се, преди да постигнем желания резултат, само ще научим бебето, че колкото по-силно плаче, толкова по-лесно ще постига това, което желае.

Как да приспиваме бебето чрез постепенно отдалечаване

Това е един от най-безболезнените за детето методи. За целта ни е необходим само един удобен стол. След като бебето се поунесе, го слагаме в леглото и сядаме на стола до него. Потопи ли се в съня, излизаме от помещението. Щом чуем, че се е събудило, се връщаме на стола, но не го гушкаме и успокояваме. Тук идва трудният момент за родителя - да наблюдава ревящото си дете, без да му се притича на помощ. Идеята е да го научим, че сме близо до него, че не е изоставено, но че заспиването зависи изцяло от него.

След като отново се отдаде на съня си, местим стола по-далече, като всеки следващ път се отдалечаваме все повече. Целта е след известно време да напуснем напълно стаята, а детето да успява да се унася и без нашето присъствие.

Как да приспиваме бебето чрез интервално утешаване

В този случай поставяме съненото дете в леглото, без да го храним или люлеем преди това, и излизаме. Оставяме го само за около минута и се връщаме, за да го утешим чрез мили думи и леко погалване, но без да го гушкаме. След това излизаме за малко по-дълъг период от време. По този начин влизаме и излизаме на все по-увеличаващи се интервали от време, докато накрая не ни се налага да утешаваме детето. В общия случай този метод проработва след около седмица.

Кои хранителни добавки ще подобрят съня на бебето

Много често бебето среща трудности при заспиване, защото е превъзбудено и неспокойно. Всеки негов ден е изпълнен с нови впечатления, с непознати предмети, хора, усещания. Вълнува се, радва се, плаче и всички тези динамични емоции се отразяват на заспиването и нощния сън. За да му осигурим спокойствие и да спомогнем за по-бързото му заспиване, можем да си помогнем с подходящи хранителни добавки и хомеопатия. Важно е обаче преди това да се консултираме с педиатър.

Отлични варианти са:

  • Mama Natura Дормикинд за деца при проблеми със съня x150 таблетки DHU - този хомеопатичен лекарствен продукт, подходящ за деца до 6 години, облекчава проблеми като трудно заспиване, чести събуждания, неспокоен сън, висока възбудимост, нощен плач;
  • Bekley Успокоителен чай за бебета x20 бр - този бебешки чай съдържа копър, лист от червена малина, шипка и анасон - всички те с био произход. Облекчава превъзбудата, коликите и проблемното храносмилане, като в същото време помага за по-спокоен сън;
  • Pediakid Sommeil Сироп за заспиване за деца 125 мл - този сироп, подходящ за деца над 6 месеца, дължи благотворния си ефект на формулата си с билкови екстракти и минерали. Спомага за по-лесно заспиване и намалява нощните събуждания до минимум;
  • Соно Бимби Капки 30 мл Pharmalife Research - капките, подходящи и за новородени, облекчават коликите, подобряват храносмилането, като в същото време осигуряват спокоен и непробуден сън.

Вземете висококачествени бебешки добавки за безсъние и безпокойство на изгодна цена от онлайн Аптека Гален сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още: Как да облекчим дискомфорта на бебето при никнене на първите зъби

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.