За какво да внимаваме на великденската трапеза

За какво да внимаваме на великденската трапеза

Около седмица ни дели от Великден и празничното настроение вече ни залива. Същото се отнася и за козунаците, примамващи ни със своя аромат от витрините на баничарници, супермаркети, на почти всеки магазин за хранителни стоки. А великденските изкушения тепърва предстоят. Многобройни трапези с роднини и приятели, наздравици и десетки счупени яйца. За да се насладим на всичко това, е важно да сме в цветущо здраве. Неправилното хранене обаче лесно може да доведе до стомашни проблеми, неприятни усещания и лошо настроение. Как да ги избегнем, без да се лишаваме от нищо, ще разкрием в днешната си статия.

Какво да знаем за яйцата и по колко да хапваме на ден

Безспорен факт е, че яйцата са полезни за нашето здраве (стига да не страдаме от изразена алергия). Колко от тях да хапваме на ден или седмица обаче, е въпрос с много отговори.

Съществуват теории, според които е напълно нормално да консумираме дори по 10 яйца дневно. Подобни режими следват много активно спортуващи хора и бодибилдъри.

Те се уповават на множеството полезни витамини, минерали, протеини и хранителна стойност на всяко едно яйце:

  • протеини с високо биологично качество, осигуряващи на организма незаменимите аминокиселини, от които се нуждае;
  • всички витамини от група B;
  • витамин D;
  • магнезий, фосфор, желязо, калий, селен, цинк;
  • около 72 калории в 1 кокоше яйце.

Важно е да отбележим и че повечето от тези полезни съставки са в жълтъка.

В същото време обаче жълтъкът на средно по размер яйце съдържа около 186 млг холестерол. Това е повече от 60% от препоръчителния дневен прием за възрастен човек. Организмът ни има нужда от него, за да извършва нормално множество жизнено важни процеси. От друга страна, прекаляването с холестерола натоварва сърцето и може да доведе до сърдечно-съдови проблеми и дори до инфаркт.

Оттук много от специалистите заключват, че човек се нуждае от 2 до 6 яйца на седмица. Притеснителен извод, като се има предвид, че на Великден често изяждаме седмичната си дажба за 1 ден, а оставащите боядисани яйца са десетки.

Важно е да обърнем внимание и на възможността да получим алергична реакция под формата на обрив, подпухване или дори натравяне, ако прекалим с бройката. Това може да ни се случи дори и в нормални обстоятелства да не сме проявявали непоносимост към тази храна.

В случай на тежко неразположение е добре веднага да потърсим лекарска помощ, а при лек обрив могат да ни помогнат:

Интересно е да отбележим обаче, че по-рохко сварените яйца са по-полезни и можем да си ги позволим спокойно в по-големи количества спрямо твърдо приготвените. Причината е в полезните съставки, които се съхраняват при по-слабата топлинна обработка, както и във вредните, които започват да се образуват при по-продължително оставяне на котлона.

Нашият съвет е да изрисуваме по-малко на брой яйца (може би по-старателно и красиво), да ги варим за по-кратко (а не дълго с цел да не се развалят бързо) и да ги похапваме с наслада само през самите великденски дни, без да ни остават за седмица напред.

Що се отнася до броя, според болшинството от учени е препоръчително да не са повече от 3-4 яйца (с рохки жълтъци) за празничния ден.

Как и кога да хапваме козунак

Великден без козунак не може. За съжаление, обаче той е пълен с калории и бързо може да доведе до тежест в стомаха, която да развали настроението ни.

За да избегнем това, е препоръчително:

  • да не консумираме високо въглехидратния козунак с храни, богати на протеини като яйцата, мляко, сирене. Тази комбинация затруднява храносмилането. За предпочитане е да консумираме козунака с чай, вода или прясно изцеден плодов фреш с цел по-лесното му обработване от стомаха;
  • да хапваме козунак за десерт на обяд или за следобедна закуска. Не е добра идея да закусим с това тестено изделие, тъй като по този начин бихме влошили храносмилането си още от сутринта, цял ден бихме се чувствали отпаднали и с усещане за тежест в стомаха. Хапвайки малко козунак след обяда, намаляваме риска от това да прекалим, а и в този момент от деня стомахът ни ще може да се справи по-лесно с тестото;
  • да си приготвим козунак от пълнозърнесто брашно, богато на фибри, подпомагащи храносмилането.

Важно е да отбележим и че домашно приготвените козунаци са за предпочитане не само заради вкусовите им качества, а и защото ще сме сигурни какво консумираме. За съжаление, в много от пакетираните варианти се добавят изкуствени консерванти, оцветители и аромати, които не са полезни за здравето ни.

Що се отнася до калорийния прием, за предпочитане е да избираме варианти със стафиди вместо с шоколад например. По този начин негативният ефект върху талията ни ще е по-малък – стига да не прекаляваме с количеството, разбира се.

А какви рискове крие основното

Зелена салата и агнешко – това е типичното великденско ястие. На пръв поглед то е далеч по-добра алтернатива от цял козунак за обяд, но и с него не е хубаво да се прекалява.

Ключовото при консумацията на тези две храни е дали те са подходящи конкретно за нас.

Зелена салата

Зелената салата обикновено е събирателно за най-различни зеленолистни зеленчуци, като на великденската трапеза най-често преобладава марулята. Тя е вкусна, свежа, бедна на калории и богата на полезни витамини и минерали - калций, фосфор, желязо, калий, витамини В1, В2, Р, А, В, С, D, Е. Интересно е да споменем, че зелената салата подобрява перисталтиката и помага за справяне със задържането на вода в организма. Тя помага на организма ни по-лесно да преработи големите количества алкохол и храна, които поемаме на празника.

Всичко това превръща зелената салата с маруля в едно от най-здравословните и безопасни както за здравето, така и за талията ни ястия на празничната трапеза.

В случай че страдаме от гастрит обаче, е добре да внимаваме. Зелената салата невинаги води до отключване на стомашни болки и неразположения при хората с гастрит, но в големи количества това е напълно възможно. Хубаво е да споменем и традиционно добавяните в салатата репички, които са напълно противопоказни за благосъстоянието на страдащите от това заболяване.

Дори и да нямаме гастрит, ако знаем, че стомахът ни е по-чувствителен, също е препоръчително да внимаваме с количеството зелена салата.

Агнешко месо

Агнешкото месо би могло да е полезно или вредно според индивидуалните потребности на нашия организъм.

То е наситено с мазнини, но и с важни за здравето ни витамини и минерали, сред които:

  • витамини от група B, благоприятстващи кръвоснабдяването и функцията на мозъка;
  • витамин D – засилващ имунитета и подобряващ усвояването на калция;
  • минералите цинк, желязо, калий, фосфор, магнезий, подпомагащи работата на нервната система.

Агнешкото месо често се препоръчва на бременни жени с цел подобряване притока на кръв към плода. Освен това ограничава опасността от развитие на рак, диабет и атеросклероза. В същото време обаче е напълно противопоказно за хора, страдащи от висок холестерол, бъбречни проблеми и подагра.

Дори и да сме в групата от хора, за които агнешкото не е опасно, това важи за приема му в ограничено количество. Препоръчително е да консумираме до 120-150 гр агнешко по 2 пъти в седмицата. Важно е да имаме предвид, че комбинацията от това месо и яйца се отразява доста неблагоприятно на холестеролните нива в организма ни. Затова е важно да балансираме консумацията си на различните великденски ястия.

Бонус съвети за добро изкарване край празничната трапеза

Много важни са и течностите, които приемаме с храната. Алкохолът, прибавен към мазната и високо холестеролна храна, допълнително натоварва организма ни. Колкото по-редки са наздравиците, толкова по-добре за храносмилането и нашия черен дроб. Освен това е препоръчително да повишим приема си на вода. Тя благоприятства храносмилането и ни помага да хапваме по-малко.

Важна част от празничните дни са и разходките. Хубаво е след всяко обилно ядене да излизаме за поне половинчасова разходка под яркото пролетно слънце. Така подпомагаме метаболизма си и ще чувстваме по-малка тежест в стомаха.

Добре е и след Великден да оставим организма си да почине. Препоръчително е ден-два след обилните трапези да хапваме основно печени и задушени зеленчуци, свежи салати, да пием вода, фрешове, зелен чай, подпомагащи храносмилането. По този начин ще пречистим организма си от токсините и ще се почувстваме много по-свежо и по-комфортно в телата си. За оптимални резултати можем да прекараме един ден след Великден само на чай и вода, стига това да ни е възможно.

Не на последно място, ще споменем и хранителните добавки, подпомагащи храносмилането. В случай че сме от хората, които трудно се въздържат да хапват от всичко и по много, то е хубаво да сме подготвени с добавка, която да ни предпази или избави от храносмилателните проблеми. Отлични варианти са:

Още съвети за добро храносмилане ще откриете в статията ни: Как да се предпазим от храносмилателни проблеми по празниците.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.