Как да се предпазим от храносмилателни проблеми по празниците

Как да се предпазим от храносмилателни проблеми по празниците

Празничните угощения започват още днес и то с бял ориз в сърмите, фасул, зелници, тиквеници, питки. Каква би била Бъдни вечер без всичко това? Богатата макар и постна трапеза ни зарежда с приповдигнато настроение, тостовете с греяна ракия ни затоплят отвътре, компанията на близките изпълва сърцата ни.

За жалост, и стомасите ни се оказват пълни и то с трудни за храносмилане ястия. Това причинява дискомфорт, който може да попречи на съня ни, на доброто настроение в коледната утрин, възможно е да доведе до подут корем, газове, констипация или диария. А тепърва ще ни очаква коледен обяд. Как да избегнем стомашните смущения по празниците, ще разгледаме в следващите редове.

Нека се наслаждаваме на хората

Коледните празници са време за събиране със семейството и приятелите, с хора, които в делнични дни трудно намираме време да видим. Посещаваме баби и дядовци, братовчеди, дори далечни роднини. Често се налага в един ден да присъстваме на по няколко обяда и вечери. За да избегнем преяждането и стомашните проблеми, до които то води, е добре да не мислим от сутринта какво ще похапваме по-късно. Хубаво е дори да закусим обилно, но здравословно, така че недотам полезните за организма ни ястия през останалата част от деня да не разпалват толкова силно нашия апетит. Нека се съсредоточим върху хората, които ще видим, а не върху храната, която ни очаква. Освен това с пълна уста трудно се води разговор. Нека говорим повече и да дъвчем по-малко.

Как да се храним по време на празниците

Най-сигурният начин, че в празничното меню ще присъстват достатъчно здравословни и вкусни ястия, е да поканим близките си у дома, където лично ние да сготвим. Ако в нашия случай това не е подходящ вариант, то нека подбираме най-здравословното от всяка трапеза. Запълвайки част от чинията си с полезни храни, за останалото ще остава по-малко място и в нея, и в стомаха ни. Подходящи са свежите салати, по-малко мазното месо, гарнитурите от задушени и печени зеленчуци.

Добра идея е и да казваме наздраве по-често с чаша червено вино, а не с греяна ракия, тъй като тя е пълна с калории и обостря глада ни за разлика от виното, богато на флавоноиди. Хубаво е да избягваме хляба или поне да консумираме пълнозърнест, пълен с полезни за храносмилането ни фибри. Дори да отиваме на гости нищо не пречи да вземем един здравословен хляб по път.

Десертът – най-голямото изкушение за мнозина. Едва ли ще успеем да се въздържим от коледните сладкиши, но нека ги опитваме в умерени количества и то до ранния следобед, когато организмът ни все още ще разполага с достатъчно време да ги разгради и изразходи калориите. Добре би било да помислим и за натуралния шоколад - здравословен десерт, който ще ни помогне да се чувстваме удовлетворени и щастливи, а и ще ни осигури множество ползи:

  • намалява лошия холестерол;
  • има антиоксидантен ефект;
  • контролира кръвната захар;
  • спомага за справянето с излишните мазнини.

И не на последно място – за предпочитане е да се откажем от газираното, тъй като съдържа изобилие от празни калории и издува стомаха. Тези напитки ни осигуряват моментни свежест и удоволствие, а след това сме още по-жадни, със стомашни проблеми и наддало тегло.

Нека пием повече вода

Отказвайки се от газираните напитки, пред нас ще има свободна чаша, която е препоръчително да напълним с вода. Тя е най-важната напитка за организма ни. Водата ни поддържа жизнени и здрави, осигурява ни красива и хидратиранa кожа, помага в борбата с излишните килограми, благоприятства преработването на мазнините. Трикът в случая е да изпием 1-2 чаши вода, преди да започнем да се храним. По този начин притъпяваме глада и е по-лесно да контролираме апетита си. Добре е да имаме предвид и че консумацията на тази течност по време на хранене не е препоръчителна. Така само бихме изпитали тежест и влошили храносмилането.

Нека се движим

Да, празниците са свързани със седене край изобилни трапези и мързелуване на дивана. Навън често е студено и снежно, а топлината и уютът на дома ни действат толкова притегателно, че ни е почти немислимо да отидем на разходка. Именно тя обаче е един от най-важните елементи за доброто ни храносмилане и предпазването от надебеляване.

Чудесна идея е след всеки празничен обяд да излизаме с роднините и приятелите си на разходка. Да се включваме в правенето на снежни човеци, да се гоним с децата. Работа ще свършат и съвсем лежерните, но по-продължителни разходки. Важното е да се движим. В случая обаче не говорим за тежки физически упражнения във фитнеса, защото непосредствено след хапване те само биха направили така, че да се почувстваме по-зле.

Как да се възползваме от хомеопатията

Хомеопатията е напълно безвредна, а в същото време изключително ефективна в предпазването и преодоляването на много здравословни проблеми. Дори да не сме сред най-големите й привърженици, няма да навреди да опитаме действието й върху стомашния ни комфорт.

По време на празниците е чудесна идея да започваме сутрините си с Шуслерова сол N5 калиев фосфат. Тя действа ободряващо, подпомага понижаването на „лошия“ холестерол и мазнините в организма, създава усещане за ситост, което намалява нашия апетит.

В същото време можем да подпомогнем метаболизма си с Шуслерова сол N10 натриев сулфат. Тя подпомага изхвърлянето на излишните течности, стимулира работата на панкреаса, червата, черния дроб и жлъчката, благоприятства отделянето на секрети при храносмилане. Тази сол е много подходяща за справяне с храносмилателни проблеми като запек, диария, колики, както и за облекчаване на дискомфорта при преяждане. Добре е да отбележим и че подпомага пречистването на организма от токсините – например при прекаляване с алкохола. Важно е да имаме предвид и че сутрините са най-подходящото време за прием и на тази сол.

Вечерта е чудесна идея да продължим хомеопатичния си режим с Шуслерова сол N9 натриев фосфат. Тя ефективно притъпява апетита за сладко, подпомага обмена на вещества в организма, спомага за преодоляване на нарушения метаболизъм на мазнините, предпазвайки ни от храносмилателни неразположения. Тази сол облекчава проблеми като киселини, оригвания, подуване на корема, диария.

Какви хранителни добавки да вземем

Хранителните добавки са друг способ за справяне с храносмилателните проблеми по празниците. В повечето случаи те са на растителна основа и ни осигуряват напълно естествено облекчение. Препоръчваме ви два основни типа хранителни добавки, с които е добре да се запасим още днес:

Хранителни добавки с храносмилателни ензими

Съществена част от доброто храносмилане е наличието на необходимите за разграждането на храната ензими в организма ни. Именно те са отговорни за преработването на приеманите белтъци, въглехидрати и мазнини.

Храносмилателните ензими се делят на 3 основни вида:

  • произвеждани от организма ни;
  • съдържащи се в консумираната храна;
  • отделяни от жизнената дейност на микроорганизмите в организма ни.

Сред проявленията на недостиг на храносмилателни ензими са наличието на неразградена храна в изпражненията, усещането за тежест, подуването на корема, газовете, диарията и запекът. За да преодолеем този проблем, е добра идея да включим в менюто си храни, богати на ензими. Такива са ананасът, мангото, медът, бананите, кимчито, авокадото и джинджифилът. В случай че те не се намират на празничната ни трапеза обаче, спокойно можем да се доверим на хранителните добавки като:

  • Гастровал на Valentis – Gastroval е високоефективна хранителна добавка с естествени ензими и растителни екстракти, която благоприятства храносмилането, стимулира производството на стомашен сок и жлъчна секреция, подпомага разграждането на мазнините, въглехидратите и протеините, като в същото време предпазва черния дроб и клетките. Гастровал се предлага в 3 варианта – обикновен, с подсилена формула Forte и с Hepar формула с добавени куркумин (благоприятства регулирането на холестерола и има мощен антиоксидантен ефект), силимарин (подпомага функциите на черния дроб и ендокринната система) и пиперин (мощен природен антиоксидант);
  • Пролактон Гастро За добро храносмилане х30 капсули Agetis – хранителна добавка с живи лиофилизирани млечно-кисели бактерии с добавени пребиотици и храносмилателни ензими. Пребиотиците се явяват „храна“ на пробиотиците, които, от своя страна, спомагат за правилната функция на храносмилателните ензими – протекция от развитие на болестотворни микроорганизми, поддържане на добра перисталтика и силна имунна система. Храносмилателните ензими в добавката подпомагат по-доброто разграждане на храната и ни предпазват от проблеми като диария, газове, запек;
  • Natural Factors Clenzyme Кандида Ензимна формула за добро храносмилане 90 капсули – хранителната добавка се отличава със специалната си формула с ензимна смес, благоприятстваща храносмилането, пълноценното усвояване на хранителните вещества от храната и баланса на стомашно-чревната микрофлора. Добавката подпомага детоксикирането, предпазва от развитието на гъбички, облекчава стомашните проблеми като газове, подуване и болки в корема;
  • Джинджифил – джинджифилът осигурява на организма ни важни храносмилателни ензими и подпомага естествения синтез на ензими в тялото. Джинджифилът спомага разграждането на храната, облекчава неразположения като гадене и повръщане, осигурява ни стомашен комфорт и силен антиоксидантен ефект. Висококачествени хранителни добавки с джинджифил са:
  1. Nature's Way Ginger Root Корен от Джинджифил за добро храносмилане и силен имунитет 550 мг х100 V капсули;
  2. Solgar Ginger Root Джинджифил корен за добро храносмилане х100 капсули;
  3. Swanson Ginger and Turmeric Джинджифил и куркума х 60 капсули;
  4. Jamieson Ginger Джинджифил 340 мг х 30 капсули;
  • Алое Вера – това е растение, отличаващо се с редица полезни ефекти върху организма. Сред тях е и подобряването на храносмилането. Алое верата е богато на витамини, минерали, ензими, фенолни гликозиди и мастни киселини, благодарение на които ни осигурява стомашен комфорт. Гел, сок, капсули – съществуват най-различни форми, под които можем да приемаме екстракта от растението. Приемът им подпомага дефекацията, спомага за контрола на нивата на кръвната захар, холестерола и триглицеридите, осигурява антиоксидантен ефект, като в същото време подпомага имунитета и ни осигурява красива и хидратирана кожа. Отлични примери за хранителни добавки с алое вера са:
  1. Nature's Way Aloe Vera Inner Leaf Ge l/ Juice Алое вера гел за добро храносмилане 99,5% 1 л;
  2. Nature's Way Aloe Vera Leaf Juice С Алое вера сок от цели листа за добро храносмилане 99,5% 1 литър;
  3. Nature's Way Aloe with Fennel Алое с копър за здрав стомашно-чревен тракт и имунна система 140 мг х100 капсули – добавеният копър спомага преодоляването на газовете, стомашните спазми и лошото храносмилане;
  4. Aloe Vera Juice Сок от алое вера 473 мл Lily of the desert;
  5. Aloe Vera Juice Гел от алое вера 946 мл Lily of the desert;
  6. Solgar Aloe Vera Алое Вера антиоксидантно действие x100 капсули;
  7. Алое Вера х50 капсули Naturpharma.

Пробиотици

Пробиотиците са полезни бактерии, които подобряват вътрешния микробен баланс в човешкия организъм. За благотворните им действия сме говорили и преди. Основното, което е добре да знаем за тях, е, че осигуряват баланс на стомашно-чревната флора, а по този начин подпомагат и имунната ни система. Оттук можем да заключим, че предпазвайки се от стомашни проблеми по празниците, ще намалим и вероятността да разхлабим имунитета си и да се разболеем от сезонните вируси и настинки.

Чудесни варианти за пробиотични хранителни добавки за възрастни са:

Що се отнася до децата, които често прекаляват с нездравословната храна по Коледа, подходящи пробиотици и синбиотици (пробиотик+пребиотик) са:

Надяваме се, че статията ни ви е била интересна и полезна. Желаем ви приказни празници, спокойни стомаси и пълни души!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.