Запушен нос при бебето: как да се справим?

Запушен нос при бебето: как да се справим?

Подготвяйки се за това да бъдете родители, вероятно сте изчели много по теми като кърмене, сън, адаптирани млека, памперси. Ала щом бебето се роди, бързо разбираме, че непредвидените ситуации са много повече от това, което можем да си представим. Сред тях често е запушеният нос.

Как да разберем, че бебето има запушен нос?

Тъй като бебето не говори, то не може да ни каже какъв е проблемът му. Ако все още нямате достатъчно опит в отглеждането на деца, е възможно да не разберете веднага, че бебето е със запушен нос. Въпреки това има определени признаци, за които можете да следите:

  • липса на апетит и трудности при хранене;
  • раздразнителност;
  • проблеми със съня;
  • шумно, тежко дишане;
  • малкото видимо диша през устата;
  • има други признаци за настинка или инфекция като висока температура.

Дори и да не сте сигурни, че бебето е със запушен нос, със сигурност ще забележите, че нещо в състоянието му не е наред. В подобна ситуация не се паникьосвайте, но посетете педиатър при първа възможност, за да избегнете задълбочаване на проблема.

Какви могат да бъдат причините за запушен нос при бебе?

Сред най-разпространените причини за запушеното носле при малчуганите са:

Останал секрет от околоплодната течност - при новородени

Докато бебето е в утробата на своята майка, то е потопено в околоплодна течност. Когато се роди, е възможно част от нея да е останала в назалната кухина. Обикновено този секрет се изчиства до към петия ден след раждането - най-често чрез леки кихавици.

Този вид хрема не е повод за притеснение. Необходимо е само да забърсвате изхвърляния през нослето секрет. В случай че искате да подпомогнете прочистването, можете да използвате физиологичен разтвор под формата на ампули, капки или спрей.

Настинка

Бебето все още е с много слаба имунна система. През първите месеци от своя живот то разчита на предаваните му от майката антитела - както по време на бременността, така и чрез кърмата. Въпреки това детският организъм е изключително податлив на вируси и бактерии.

Възможно е малкото да се зарази още в болницата, като в тази ситуация обикновено остава за лечение до пълното оздравяване. В много от случаите обаче то настива, след като се прибере вкъщи. Ако забележите зеленикави или жълти сополи, е важно бързо да посетите педиатър. Той ще извърши нужните микробиологични изследвания и ще назначи подходящ антибиотик за преодоляване на проблема.

Алергия

Немалко са и децата, които проявяват алергия още през първите месеци от живота си. Тя може да е към цветен прашец, домашен прах, към домашните Ви любимци и други дразнители. За да разберете дали подобна непоносимост е причината за запушения нос, е необходимо да посетите алерголог.

Ниска влажност на въздуха

Както през лятото, така и през зимата съществува риск от пресушаване на въздуха - най-често при употреба на климатици. Това изсушава назалната лигавица и може да доведе не само до хрема, а и до малки кръвоизливи.

За да избегнете подобна ситуация, е препоръчително да разполагате с уред за измерване на влажността в помещението. Препоръчителните стойности са от 40% до 55%. Важно е и да не надвишават 60%, защото твърде влажната среда също може да предизвика запушен нос и други здравословни проблеми.

За регулация и поддържане на оптималните стойности можете да използвате овлажнител или дори тенджера с кипяща вода на котлона.

Как да се справим със запушения нос при бебето?

Макар и справянето със запушения нос при бебетата обикновено да отнема повече време - понякога до две седмици, взимането на навременни мерки ефективно предпазва малкото от усложнения. Сред тях са:

Физиологични разтвори

Употребата на специализиран физиологичен разтвор за малки деца е основният помощник в грижата за носа на бебето. С негова помощ се поддържа хидратацията на лигавицата, прочиства се назалната кухина, извършва се профилактика. Физиологичният разтвор също така помага за втечняване на секретите при запушен нос, като така те се извеждат по-лесно от назалната кухина.

За целта е необходимо да накапете или впръскате избрания от Вас разтвор в двете ноздри на малкото, след което да изчакате от 30 до 60 секунди и да завъртите бебето - по корем или настрани. Така позволявате на сополите да изтекат сами и за Вас остава само да ги избършете нежно с кърпичка. При по-сериозна хрема можете да използвате и аспиратор - повече за него по-долу.

Отлични физиологични разтвори за бебета са:

Подходяща влажност на въздуха

В случай че причина за запушеното носле е сухият или прекалено влажният въздух, то промяната на този фактор е единственият ефективен начин за преодоляване на проблема.

Важно е да споменем, че до запушен нос може да доведе и студеният и сух зимен въздух в ранните и късните часове от деня. По тази причина е препоръчително да избягвате разходките с малчугана в тези моменти.

Аспиратор за нос

Употребата на аспиратор бързо се превръща в рутина за родителите. За да е от полза и да не вреди, е важно да бъде подбран и използван внимателно.

Прекомерната му и безпричинна употреба може да стимулира излишно производство на назален секрет и да влоши състоянието на бебето. По тази причина е препоръчително да се прибягва до него само когато наистина е необходим, а не с цел ежедневна профилактика.

Важно е да споменем и че съществуват четири вида аспиратори, като сами можете да прецените кой ще Ви е най-удобен за употреба.

Класически ръчен аспиратор

Този тип приспособления са едни от най-щадящите. Те работят на принципа на помпа, като Вие изпомпвате секретите от нослето - контролът над тях през цялото време е във Ваши ръце. При избора е важно да обърнете внимание на накрайника, влизащ в ноздрата. Той трябва да е така изработен, че да не навлиза в дълбочина, което би могло да нарани лигавицата.

Чудесни варианти са тези на Chicco, Nuk и Wee Baby.

За изсмукване с уста

Това е друг широкоразпространен вариант. В случая единият накрайник е поставен в носа на бебето, а през другия родителят изсмуква секретите. Това е безспорно ефективно решение, но е добре да се имат предвид и изискваните усилия от страна на майката или бащата. Добри примери са Nosko Аспиратор за нос за изсмукване с уста Ceumed и WEE BABY Aспиратор за нос.

За прахосмукачка

Съществуват и варианти, които използват мощта на прахосмукачката за издърпване на секретите. Те са разработени така, че да не съществува опасност за бебето. Въпреки това много родители се боят от употребата им. Важно е обаче да отбележим, че те са едни от най-бързо и ефективно действащите варианти. Примери за това са Nosko Вакумен аспиратор за нос Ceumed и Nosko Стъклен аспиратор за нос за прахосмукачка 0+ Ceumed.

Електрически

Електрическите модели са щадящи, безопасни и изключително ефективни. Те пестят не само време, а и много усилия. Отлична опция в случая е Medel Mebby Nose Clean Електрически назален аспиратор 95195. Освен че прочиства кухината, той забавлява детето с 12 различни мелодии. Също така се отличава с тих компресор, който не плаши малкото.

Какво не трябва да правим при запушен нос при бебето?

При затруднено дишане на детето в никакъв случай не прилагайте антибиотици и други лекарства, без да сте ги съгласували с лекар. Също така недейте да бъркате в ноздрите с клечка за уши - особено ако е без предпазител, тъй като рискувате сериозно да увредите лигавицата.

Погрижете се за Вашето дете с противогрипни лекарства на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още: Как да облекчим дискомфорта на бебето при никнене на първите зъби

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.