Защо да приемаме магнезий в комбинация с витамин B6

Защо да приемаме магнезий в комбинация с витамин B6

Магнезият е изключително важен за организма ни минерал и е четвъртият най-разпространен в нашите клетки. В тялото на средностатистическия възрастен човек има около 25 г магнезий, разпределен по следния начин:

  • най-много в костите;
  • около ¼ в мускулите;
  • останалият – разделен пропорционално в мозъка, сърцето, черния дроб, бъбреците.

Разпределен навсякъде в тялото ни, магнезият играе ролята на ключов кофактор в повече от 300 ензимни реакции. Той ни помага да сме здрави и енергични, да се чувстваме добре. Тъй като е толкова важен за човешкия организъм, природата е отредила да си го набавяме чрез почти всички растителни храни. В нормални условия той попада в тях от почвата, но поради модерните земеделски практики, тя става все по-бедна на този ключов за нас минерал.

Немско проучване на популацията от 2008 г. показва, че 26% от мъжете и 29% от дамите не приемат необходимото им количество магнезий на ден – около 400 мг за възрастен човек.

Кои са ключовите функции на магнезия в организма ни

Магнезият участва в над 600 процеса в човешкия организъм и силно допринася за общото ни благосъстояние. В следващите редове ще разгледаме едни от най-важните роли на минерала в нашето тяло.

Участва в образуването на енергия и подкрепя мускулната функция

Без наличието на магнезий в организма движението ни би било сериозно затруднено. Сред ензимите, в чиято структура участва, са именно отговарящите за метаболизирането на захарта от консумираната храна в глюкоза, осигуряваща енергия на мускулите.

Магнезият се грижи за мускулите ни и когато ги претоварваме с тежък физически труд или усилени тренировки. При голямо натоварване кислородът в тялото намалява и поради това в мускулните клетки се образува млечна киселина. Тя редуцира устойчивостта им на натоварване. В подобен случай допълнителният прием на магнезий помага за по-бързото ни възстановяване и подкрепя функцията на мускулите, прави ни по-силни и издръжливи.

Интересно е да отбележим и че магнезият забързва метаболизма, като така в комбинация с тренировките помага за поддържане на стройна фигура.

Подкрепя нервната система – особено при стрес, депресия, безсъние

Магнезият също така подпомага регулацията на невротрансмитерите, служещи за пренасяне на информация в нервната система и подаването й към мозъка.

Така наличието му в организма подпомага работата на мозъка, влияе положително на настроението, успокоява ни, подобрява паметта и нашата концентрация. В същото време недостигът може да доведе до депресия и безсъние.

Интересно е да отбележим и че при повишени нива на стрес тялото ни започва да отделя по-големи количества магнезий, което допълнително влошава психическото ни състояние. Затова и при напрежение, безсъние, тревожност е препоръчително да приемаме допълнителен магнезий чрез хранителни добавки като Магнезиум В6 Форте ампули за пиене 10 мл х5 бр Danhson.

Допринася за здравето на костите

Магнезият подпомага по-доброто усвояване на калция от организма, като по този подкрепя здравето на костната система. В същото време допринася за синтеза на колаген – протеин, изграждащ свързващите влакна в тъканите като кожата, костите, хрущялите, както и косата, и ноктите.

Поддържането на оптимално ниво на магнезий в организма се свързва и с повишена костна плътност, нормално образуване на костни кристали, понижена опасност от развитие на остеопороза.

Регулира кръвното налягане и подкрепя сърдечното здраве

При хронично високо кръвно налягане (хипертония) сърцето започва да работи по-интензивно и с времето това може да го претовари и предизвика сърдечни заболявания. Наличието на достатъчно количество от минерала магнезий в организма нормализира кръвното налягане и е в състояние да ни предпази от подобни проблеми.

Облекчава главоболието и придружаващия дискомфорт

Съвременният натоварен и стресиращ живот причинява ежедневни главоболия на мнозина. Понякога – особено в случаи на мигрена, те са придружени от гадене, повръщане, чувствителност към шумове и светлина.

Добре е да знаем, че мигренозните състояния често са причинени от недостиг на магнезий. Както отбелязахме по-горе, организмът ни започва да отделя по-големи количества от минерала, когато сме подложени на стрес.

Поддържането на оптимални нива на магнезия с храна или хранителни добавки намалява шанса за главоболие и придружаващите го неразположения. Приемът на магнезий е в състояние дори да облекчи вече споходилото ни мигренозно състояние.

Облекчава дискомфорта при ПМС

Сред симптомите на предменструалния синдром, който спохожда жените 1-2 седмици преди месечния цикъл, са:

  • нервно напрежение, лошо настроение, раздразнителност;
  • болки в краката, кръста, гърдите;
  • физическа отпадналост;
  • повишен апетит;
  • задържане на вода.

Приемът на допълнителни дози магнезий – особено в комбинация с витамин B6, е в състояние да облекчи всички тези проблеми.

Още ползи от магнезия за човешкия организъм

  • Редуцира опасността от инсулинова резистентност и подпомага контрола на количеството захар в кръвта при диабет от тип II;
  • Участва в образуването и възстановяването на ДНК, РНК, белтъчини;
  • Облекчава възпалителните процеси в тялото.

Кои фактори могат да доведат до магнезиев дефицит

Както вече споменахме, почвите все по-често страдат от магнезиев дефицит, който се пренася и на нас, хората. Освен това съществуват ред допълнителни фактори, които намаляват вече наличното в организма ни количество от минерала:

  • големи физически и психически натоварвания;
  • стрес;
  • редовна консумация на алкохол;
  • честа консумация на дехидратиращи напитки като кафето;
  • обилно потене – например през лятото, при спортуване и т.н.

Кои групи от хора се нуждаят от най-много магнезий

Добре е да отбележим, че някои хора се нуждаят от по-големи дози от минерала в спрямо други. Мъжете например имат потребност от около 50 мг повече магнезий на ден спрямо жените. Други групи с повишена магнезиева нужда са:

  • активно спортуващите и извършващите тежък физически труд хора – те натоварват мускулите си в голяма степен, поради което се нуждаят от магнезий за енергия и възстановяване. В същото време се потят в изобилие, губейки голяма част от минерала в тялото си;
  • хора, подложени на ежедневен стрес и извършващи усилена мисловна дейност - сред тях често са учениците и студентите;
  • бременните и кърмещите жени – телата им се нуждаят от допълнителна доза магнезий, подпомагаща нормалното развитие на зародиша и бебето. Поради хормоналните промени по време на бременността обаче телата им отделят по-големи дози магнезий от обичайното. Важно е да отбележим и че магнезиевият дефицит по време на бременност може да доведе до преждевременни контракции, болезнени крампи в мускулите на ръцете и краката, до недоразвита костна система на бебето;
  • хора в напреднала възраст – с възрастта способността на тялото да абсорбира магнезия от консумираната храна отслабва и наличието му в костите и мускулите намалява. Това може да доведе до болки, затруднено движение, обездвижване. Затова и за хората в напреднала възраст е много важно да приемат хранителни добавки като Magnesium B6 Forte от Danhson.

Какви са симптомите за магнезиев дефицит

Най-сигурният начин да разберем, че страдаме от магнезиев дефицит, е чрез медицинско изследване. Повод да прибегнем до него могат да бъдат следните симптоми:

  • мускулни крампи, болки в ставите и сухожилията;
  • нервно напрежение, безсъние;
  • хронична умора, придружена от главоболия и проблеми с концентрацията;
  • аритмия, сърцебиене;
  • влошено състояние на ноктите и косата;
  • при деца – хиперактивност, бързо преминаваща към силна умора.

Кои са най-богатите хранителни източници на магнезий

Хранейки се балансирано и здравословно, сме в състояние да осигурим на организма си голяма доза от нужния му магнезий. За целта е препоръчително да избираме хранителни продукти с високо качество и проверен произход. Сред най-богатите източници на минерала са зеленолистните зеленчуци (броколи, спанак, маруля, кейл), авокадото, бананите, ядките (кашу, бадеми, орехи, кедрови ядки), семенате (чиа, елда, булгур, сусам), зелените водорасли.

Как витамин B6 допълва функцията на магнезия

B6 е водоразтворим витамин, чиито ползи за човешкия организъм до голяма степен се припокриват и допълват с тези на магнезия:

  • помага за преобразуването на храната в енергия;
  • подкрепя сърдечното здраве;
  • благоприятства работата на мозъка;
  • облекчава гаденето (особено сутрешното гадене при бременни);
  • играе важна роля във формирането на важни за образуването на редица невромедиатори ензими, благоприятствайки функцията на нервната система.

Важно е да отбележим, че витамин B6 има положителен ефект и върху имунната система, допълвайки способността на магнезия да облекчава възпалителните процеси в тялото.

Поради всички тези способности витамин B6 често съпътства магнезия в хранителните добавки.

Защо да изберем ампулите за пиене Magnesium B6 Forte от Danhson

В случай че страдаме от магнезиев дефицит или се причисляваме към някоя от групите, изложени на такъв риск, е препоръчително да си набавяме магнезий под формата на хранителна добавка като Магнезиум В6 Форте ампули за пиене 10 мл х5 бр Danhson.

Тя се отличава със своята високоефективна формула с 3 активни съставки:

  • магнезиев лактат дихидрат – органично магнезиево съединение, отличаващо се с добра усвояемост от организма;
  • магнезиев пидолат – известен е още като пироглутаминова киселина и допълнително подпомага усвояването на магнезия от тялото;
  • витамин Б6 – допълва благотворния ефект на магнезия върху организма.

Magnesium B6 Forte е подходяща както за възрастни, така и за деца над 9-годишна възраст. Разработен е под формата на удобни ампули за пиене и се препоръчва за:

  • подкрепа на нервната система и благосъстоянието на мускулите;
  • облекчаване на стреса, умората, отпадналостта, нервното напрежение;
  • предпазване от магнезиев дефицит при хронични психическо и/или физическо натоварване;
  • поддържане на здрави кости и зъби;
  • здраво сърце;
  • силен имунитет.

Редовният прием на Магнезиум B6 Форте ефективно се грижи за нашите здраве и комфорт. Важно е обаче да спазваме препоръчителната дневна доза, за да избегнем риск от предозиране. В случай че започнем да усещаме гадене, коремни болки, получим диария, е възможно да приемаме по-голяма от необходимата ни дневна доза. В този случай е добре да се посъветваме с лекар за нашите специфични потребности.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.