Защо имаме целулит и как да го преодолеем

Защо имаме целулит и как да го преодолеем

Астрономическото лято скоро ще настъпи, а с него и времето за любимия ни бански. Започваме да разглеждаме тялото си в огледалото все по-внимателно и не е никак изненадващо, ако се натъкнем на лека форма на целулит. Това е често срещан проблем особено след заседналата и изпълнена с по-тежки храни зима. Стига да вземем навременни мерки обаче, той може да се превърне в далечен спомен тъкмо навреме за лятната почивка.

Какво представлява целулитът

Целулитът е здравословен проблем на съединителната тъкан, засягащ близо 90% от дамите по света. Научното му наименование е гиноидна липодистрофия - дистрофия на мастната тъкан. Симптомите са познати на всички ни - „портокалова кожа“, трапчинки, нагъвания обикновено в областта на таза, бедрата, корема. Отвъд естетическите несъвършенства на повърхността вътре в тялото също се случват изменения – вследствие на задържаните мазнини и толксини мастните клетки увеличават своя обем и кръвообращението бива нарушено.

Причини за появата на целулит

Причините за появата на целулит са много и обикновено засягат жените:

  • преминаване през пубертета;
  • хормонален дисбаланс;
  • наднормено тегло;
  • лоша диета;
  • недостатъчна консумация на вода;
  • наследственост;
  • заседнал начин на живот;
  • чести отслабвания и надебелявания;
  • стрес;
  • носене на тесни бельо и дрехи;
  • тютюнопушене;
  • висок прием на алкохол;
  • напредване на възрастта.

Етапи на развитие на „портокаловата кожа“

Хубаво е да знаем, че целулитът може да бъде лесно преодолян през първите два етапа от своето развитие. Необходимо е само да предприемем действия веднага щом забележим появата му. В същото време, ако го оставим да прогресира, може да се развие до момент, в който не само ще страдаме от неестетичния вид на кожата ни, но и ще изпитваме физическа болка и дискомфорт.

Първи етап

При заформянето на „портокаловата кожа“ започват да се задържат течности в подкожната тъкан, кръвоносните съдове биват затиснати, транспортирането на лимфата – течност, съдържаща бели кръвни телца, предпазващи тялото от инфекции, и кръвообращението в засегнатите участъци се забавят, колагеновите влакна се увреждат. Все още не виждаме ясно отчетлив целулит, но ако стиснем кожата си, се очертават вдлъбнатини и неравности.

Ако забележим зараждащия се проблем на този етап, преодоляването му е много лесно и сравнително бързо.

Втори етап

На този етап вече зародилите се проблеми се задълбочават. Отокът в епидермиса и цялостните застойни процеси се влошават, което забавя още повече кръвообращението и работата на лимфната система. Мастната тъкан става по-плътна, а кожните неравности – видими.

На втори етап целулитът все още е сравнително лесен за отстраняване, но процесът отнема повече време.

Трети етап

Мастните натрупвания и отокът в тъканите вече оказват силен натиск на капилярите и стават причина за проблеми с епидермалното кръвооросяване. Съединителната тъкан нараства и се образуват малки възли. Засегнатите части от тялото ни са отчетливо неравни и бледи. В тези участъци често се получават бавно изчезващи кръвоизливи и синини.

Достигнали до третата фаза, преодоляването на целулита става изключително трудно и е препоръчително да потърсим мнението на специалист.

Четвърти етап

Процесите от предходния етап се задълбочават, нарастването на съединителната тъкан продължава, а сформиралите се малки възли се съединяват в по-големи плътни участъци. Кожата придобива още по-нездрав вид и температурата й на допир се понижава. Областите с „портокалова кожа“ са твърди и плътни, а ако ги притиснем, изпитваме болка.

На този етап е добре да се обърнем към медицинско лице.

Как сами да се преборим с целулита през първите две фази

Упражнения

Заседналият начин на живот е сред водещите фактори за появата и задълбочаването на целулита. В същото време повишаването на активността и комбинацията от кардио и силови упражнения е в състояние да го стопи. Редовните тренировки – от 4 до 6 пъти в седмицата, наблягащи на стягането на таза, бедрата, корема, ръцете, са в състояние да променят не само това как изглеждаме, но и как се чувстваме. С тяхна помощ освен „портокаловата кожа“ бързо ще преборим и излишните килограми.

Добра идея е да започнем с по-малко натоварване, като на всеки 4-5 дни го увеличаваме. Що се отнася до конкретните упражнения, в Интернет можем да открием десетки видеа с подходящи тренировки за справяне с целулита.

Диета

Благодарение на интензивните кардио тренировки например може бързо да свалим излишните килограми, но не и да се отървем от целулита, ако продължаваме да се храним нездравословно.

Като начало е добре да спрем мазните храни, тъй като те са сред основните причинители на мастните натрупвания, причиняващи целулита. Маслото, сметаната, маргаринът, пълномасленото мляко, колбасите, мазното свинско, пърженото е хубаво да излязат от нашата диета. Препоръчително е заедно с тях да се откажем и от твърде солените храни, тъй като натрият причинява задържането на вода в организма. Сред враговете на перфектната визия е още захарта, така че е добре да се откажем и от нея.

Хубаво е да се придържаме към диета, богата на фибри, протеини и полезни въглехидрати. Препоръчително е менюто ни да включва много плодове и зеленчуци, пълнозърнест хляб, зърнени храни, сурови ядки, пилешко, риба.

Важно е да следим за достатъчния си прием на витамин C и витамин P – разновидност на биофлавоноидите, тъй като те правят капилярите по-здрави, а кожата еластична, като по-този начин намаляват риска от образуване на още целулит. Общ източник и на двата витамина са цитрусите, но и по-голямата част от останалите плодове и зеленчуци.

Сред помощниците в борбата с целулита е още рибеното масло, както и други хранителни добавки като Regeneraterra, осигуряваща антиоксидантен, детоксикиращ, антиейдж и антицелулитен ефект.

Много съществена част от диетата ни са и напитките. Газираното и алкохолът са сред основните причинители на „портокаловата кожа“, така че е добре да ги ограничим. В процеса на преодоляване на целулита е приемлива една чаша червено вино на ден, тъй като в него се съдържа витамин P.

Хубаво е и да намалим кафето, защото кофеинът причинява свиване на кръвоносните съдове, чието следствие е образуването на целулит. Чудесна алтернатива са чайовете, богати на танини, които благоприятстват циркулацията на кръвта.

И не на последно място - приемът на достатъчно количество вода е основополагащ за преодоляването на целулита, а и за поддържане на цялостното ни здраве. Добре е ежедневно да си припомняме, че се нуждаем от поне 2 литра от тази живителна течност.

Масажи

Редовните масажи разбиват мастните тъкани в областите с „портокалова кожа“ и по този начин спомагат за нейното отстраняване. За целта можем да използваме специални уреди за собственоръчен масаж или да го извършваме директно с ръце. Подходящ момент за масаж е вземането на душ или вана, като продължителността му е хубаво да бъде поне десетина минути на всяка засегната зона. Можем да го комбинираме и с контрастен душ – рязка смяна на студена и топла вода. Тази процедура активизира кръвообращението и стяга кожата.

Много подходящи са и специалните кремове и гелове против целулит. Нанасянето им в комбинация с кратък масаж е отличен способ за справяне с „портокаловата кожа“. Чудесен пример е нощният крем Elancyl Slim Design, който се справя дори с упорит целулит, антицелулитният серум на Ikarov, както и интензивният криоактивен концентрат за борба с целулита Lierac Body-Slim.

Ексфолиране

Полезна процедура е и ексфолирането, тъй като то отстранява мъртвите клетки и стимулира възобновяването на кожата. За целта можем да си приготвим домашна смес от морска сол, зехтин и утайка от кафе, да използваме ексфолиращ душ-гел или скраб за тяло.

Удобни средства за ексфолиране са още специалните ръкавици, гъби и колани за тази цел.

Дрехи

Както вече разбрахме, забавеното кръвообращение е основополагащ фактор за появата на целулит. Затова е логично, че за да се предпазим от „портокаловата кожа“, е добре да не носим твърде стегнати и впиващи се в тялото ни бельо и дрехи, каквито например са някои дънки, кожени панталони и други.

Следвайки всички тези препоръки, можем да се справим с целулита безпроблемно и да се наслаждаваме на слънчевите месеци и късите си панталонки без притеснения.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.