Видовете колаген и ползите от приема му
В последно време често се говори за колагена – производството му в организма, приемът му като хранителна добавка, видовете колаген. Но какво всъщност представлява колагена? В тази статия ще ви разкажем малко повече за колагена, видовете, как, кога и защо се налага да се приема.
Какво е колаген?
Колагенът е един от основните протеини в човешкото тяло, който участва в образуването на съединителната тъкан. На много места използват сравнението на колагенът с „лепило“, защото той формира почти всяка една тъкан в човешкия организъм. Присъства в мускулите, сухожилията, кожата, кръвоносните съдове и храносмилателната система. Той се води комплексен протеин, защото е съставен от оптимална комбинация от заменими и незаменими аминокиселини.
Човешкият организъм произвежда колаген, но с годините нивата на производство падат значително. Известно е, че след 25 годишна възраст организмът разгражда повече колаген, отколкото произвежда. Нездравословното хранене и небалансираната диета, в която има много захар, цигари, алкохол, водят до ускоряване процесите по загуба на колаген.
Този важен за човешкото тяло протеин влияе върху появата на бръчки, здравината и еластичността на ставите и костите, а също и върху хидратацията на кожата.
От къде можем да си набавим колаген
Както винаги и тук има два варианта за набавяне на колаген – от естествените му източници или чрез хранителна добавка. Храните, които са богати на колаген са бульони от кости, стави и сухожилия на различни животни. В днешно време обаче, не всеки човек би консумирал подобни храни. Поради тази причина има и най-различни видове колаген под формата на хранителна добавка на различни марки.
Друга стъпка, към която често се придържат хората, е приемът на храни, които стимулират производството на колаген. Такива са храните, съдържащи витамини – A, C и Е, като броколи, спанак, моркови, червени чушки, домати, магданоз, карфиол, киви, ягоди, авокадо, сьомга, зеленолистни зеленчуци. Минерали като цинк (съдържа се в какао, кашу, леща, елда, тиквени семки), мед (в спирулина, бадеми, телешки черен дроб) и сяра (чесън, яйца, соя, бобови) са също от съществено значение за производството на колаген.
За какво ни е необходим колагена
Колагенът има комплексно действие върху тялото. Може да се разглежда като нещо, което забавя стареенето, но не само на кожата, а на целия организъм.
- Кожата - колагенът е най-разпространеният протеин в кожата - около 75% от нашата кожа. В този ред на мисли той е изключително важен градивен елемент за човешката кожа.
- Ставите – колагенът поддържа здравето на костите и ставите. Той може да намали съществуваща болка и сухота в ставите, както и да подпомогне формиране на нова костна маса.
- Мускулите – според направено изследване, приемът на колаген помага за качването на мускулна маса. Смята се, че колагенът помага за производството на протеини, които отговарят за растежа на мускулите.
- Костите – с намаляването на колагена в тялото, костите става по-слаби.
- Подпомага функцията на червата – поради наличието на аминокиселината глутамин, колагенът води до засилване на синтеза на протеин в червата.
- Поддържане на здравословни килограми
- Подпомагане растежа на косата и ноктите
- Подпомага за детоксикацията на организма
- Колагенът може да помогне при борба с целулита
- Колагенът дава повече енергия при активен спорт, защото превръща глюкозата в енергия за мускулите
Видове колаген
Не толкова известен факт е, че в човешкото тяло могат да се различат около 16 различни типа колаген. Тук ще разгледаме само най-известните типове колаген, които можете да намерите и под формата на хранителна добавка. Различните типове имат в по-голяма степен отношение към различни органи в тялото. Поради тази причина е добре да изберете колаген според личните и нужди и цели. Например един колаген е прекрасен за ставите и би им подействал изключително добре, но за сметка на това няма да се отрази на кожата, косата и ноктите. И обратното, колагенът, който видимо влияе върху кожата ни, в повечето случаи няма да има ефект върху ставите.
Преминаваме към това какви са различните видове колаген. Срещат се пет основни типа – тип I, тип II, тип III, тип V и тип X. Сега ще разгледаме малко по-подробно всеки един от тях.
- Колаген тип I
Това е колагенът, който се смята за най-силният в човешкият организъм. Той формира различни части на тялото като органите, кожата и сухожилията. Среща се в части от храносмилателния тракт, поддържа здрави тъканите и подпомага зарастването на рани и еластичността на кожата. Колаген тип I е около 55% от колагена в тялото на човек. - Колаген тип II
Този тип колаген се грижи за нашите стави и хрущяли. За това ако имате болки в ставите, пукане и сухота, би следвало да се насочите към колаген тип II. - Колаген тип III
Тип III на колагена се среща в извънклетъчната матрица, изграждаща нашите органи и тъкани. Той се явява сред основните компоненти на кожата, стените на кръвоносните съдове и белите дробове. Обикновено тип I и тип III се срещат заедно. - Колаген тип IV
Този тип колаген е малко по-специфичен, защото представлява фина гелообразна течност, която обхваща органите и мускулите ни. Всъщност казано с терминология – този тип колаген оформя базалната покривна тъкан, известна още под името „ламина“. Тази тъкан е необходима на нервите, кръвоносните съдове и някои органи и системи в човешкия организъм. - Колаген тип V
Този колаген изгражда повърхността не клетките в организма. Среща се също в плацентата при бременните жени. - Колаген тип X
Колаген тип X участва във формирането на костите и хрущялите. Според редица изследваният този тип колаген помага за възстановяването на ставите ни и по-бързото зарастване на счупени кости.
Храните, от които можем да си набавим колаген са тези, които съдържат повече белтъчини като телешко месо, птиче месо, риба, яйца.
Разлика между типовете колаген
До тук обяснихме за типовете колаген, но със сигурност изниква въпросът „А каква е разликата между тях?“. Различните типове колаген идват от различни източници.
- Телешки и говежди колаген
Този колаген е предимно от тип I и тип III, като се произвежда предимно от крави. При него има високо съдържание на глицин и пролин, които от своя страна подпомагат изграждането на мускули, а също и подпомагат организма да произвежда свой собствен колаген. - Колаген от риба
Този колаген е предимно от тип I и е много лесно усвоим от организма. Той е изключително полезен за костите, ставите, кожата и някои органи. При този колаген обикновено се налага и приемът на витамин C, за да може да се усвои оптимално. На пазара има множество продукти, които се продават с добавен витамин C. - Колаген от пиле
Пилешкият колаген е предимно от тип II и е изключително добър и подходящ за изграждане на хрущялната тъкан. Действа добре и върху здравето на ставите. - Колаген от мембраните на яйчени черупки
Яйчения колаген се намира в черупките на яйцата и е предимно от тип I. Той е много подходящ за изграждане на мускули, намаляване на болка и скованост, заздравяването на рани и за изграждането на съединителната тъкан.
Хидролизиран колаген и колагенови пептиди
Тези две словосъчетания са от съществено значение и в последните години много нашумяха. Но какво всъщност означава те? Колагеновите пептиди са преминали през процес, наречен хидролиза, който ги накъсва на по-къси протеинови вериги. Това от своя страна помага за по-лесното усвояване от организма.
В този ред на мисли хидролизираният колаген най-подходящият колаген, в случай, че сте решили да добавите в диетата си колаген под формата на хранителна добавка. Той може да се разтвори както в топла, така и в студена вода. Той е много лесен за усвояване и храносмилане.
Основни рискове при прием на колаген
Колагенът, под формата на хранителна добавка, много рядко може да предизвика странични ефекти. В тях включваме ефекти като подуване на корема, гадене, промяна в апетита и други.
Основният риск, който се свързва с приемането на колаген, е че при продължителна употреба той може да стане неефективен.
Надяваме се статията да е била полезна и интересна за вас. Може да прочетете също статиите ни Кои витамини и минерали трябва задължително да приемаме през зимата, както и Дефицит на Витамин D - как да се преборим лесно с него.