Защо ни болят краката: причини и лечение

Защо ни болят краката: причини и лечение

Благодарение на краката си се движим свободно, тичаме и подскачаме, преследваме своите мечти. Те носят товара на цялото тяло и на ежедневните ни активности. Без значение дали стоим прави, седнали, или дните ни са изпълнени с хиляди крачки, краката винаги са под напрежение. В резултат на това вечерите често са свързани с дискомфорт, засягащ долните крайници. Интересно е да знаем обаче, че той може да е сигнал и за друго освен за преумора.

Какви са видовете болка в краката?

Напълно възможно е много от Вас да си представят болката в краката по напълно различен начин. Причината е в десетките причини, които са в състояние да предизвикат подобен дискомфорт. Когато той продължава по-дълго време, е важно да се замислим за конкретните му специфики. Като ги опишем внимателно на нашия лекар, той би могъл най-ясно да прецени здравословното ни състояние, да определи възможните причини за нашия проблем. След това, ако е необходимо, ще ни насочи към подходящи изследвания и ще ни предпише нужните ни болкоуспокояващи и други лекарствени средства за лечението.

Когато описваме болката, е важно да се замислим:

  • кога се е появила;
  • дали е по-слаба и тъпа, или пробождаща и силна;
  • дали е придружена от изтръпване, схващане, скованост;
  • дали е локализирана на конкретно място - коляно, глезен, прасец, бедро, свод, свивка, тазобедрена става, или се разпростира по целия крак;
  • дали е непрекъсната, или се появява в определени моменти - например при ходене или други движения ;
  • дали се разпростира към кръста, гърба, гръбначния стълб, седалището, корема;
  • дали е подвластна на обезболяващи.

Какви са причините за болка в краката?

Възможните причини са много, като най-разпространените сред тях се оказват:

  • преумора - това е най-честият фактор, водещ до болка в краката;
  • неудобни обувки - в този случай страдат не само стъпалата, а и целите долни крайници;
  • плоскостъпие - този проблем влошава стойката ни и може да доведе до болки по цялото протежение на долните крайници;
  • разширени вени - в този случай усещаме тежест и пулсираща болка, повече за причините за изтъняващите кръвоносни съдове и влошеното кръвоснабдяване, свързани с долните крайници, сме Ви разказвали в Как да облекчим разширените вени през лятото;
  • проблеми с отделителната система - влошаването на работата на бъбреците е в състояние да доведе до подагра, в този случай изпитваме силни ставни болки, които най-често засягат палците на ходилата;
  • проблеми с нервната система - такива могат да бъдат прещипан нерв, дискова херния, ишиас, неврит и други невралгии, добре е да обърнем специално внимание на възможността за възпаление на седалищния нерв, когато болката се простира от долната част на гърба към седалището и надолу по задната част на крака чак до петата;
  • артрит - в този случай дискомфортът ни съпътства по цял ден, като се влошава при ходене или дълго стоене в изправено положение;
  • остеопороза - костната тъкан изтънява, като се получават крампи и остри болезнени усещания в долните крайници;
  • захарен диабет - долните крайници се подуват, усещат се мравучкане и изтръпване, като болезнените състояния са най-характерни за през нощта.

Как да се справим с болката в краката?

В зависимост и причините за болките начините за преодоляването им също се различават. В случай че не страдаме от сериозно заболяване, водещо до дискомфорта, вероятно от полза би било:

  • да се замислим дали обувките, които носим в ежедневието си, са ни удобни и подходящи за рутинните ни активности, дали са с правилния размер - в случай че отговорът е не, е препоръчително да ги сменим с по-удобни, осигуряващи ни комфорт;
  • да преминем към ортопедични стелки и/или обувки - в случай че често претоварваме стъпалата и краката си като цяло с вървене или стоене прави, е препоръчително да преминем към ортопедични продукти, намаляващи напрежението и умората;
  • да правим упражнения и да се движим - ако причината за болките ни е заседяването, прекарването на часове в неудобна седнала позиция, то редовните упражнения за крака биха били полезни;
  • да масажираме стъпалата си - тъй като ги достигаме и сами, можем лично да си правим масажи. Чудесна алтернатива са загрижен близък човек с подходящите умения, редовни посещения при професионален масажист или употреба на масажор у дома.

От полза могат да бъдат и някои болкоуспокояващи мехлеми. При избора им обаче е добре да се консултираме с лекар. Чудесни примери са:

Поръчайте ефективни обезболяващи средства на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.