Как да облекчим разширените вени през лятото

Как да облекчим разширените вени през лятото

Лято е и вече обмисляме багажа за морската почивка. Нямаме търпение да потопим крака в охлаждащата вода, да се излегнем на кърпата, наслаждавайки се на усмихващото се слънце. Вече сме се снабдили и с необходимата слънцезащита и се чувстваме напълно подготвени за летния рай. В случай че страдаме от разширени вени обаче, е добре да вземем още допълнителни мерки, за да се радваме на безпрепятствен слънчев сезон.

Летните горещини допълнително разширяват повърхностните кръвоносни съдове и влошават този така разпространен проблем – разширените вени. Как да облекчим негативното влияние на топлината, как да си възвърнем комфорта и да облечем банския си със самочувствие, ще разкрием в следващите редове.

Защо страдаме от разширени вени

Разширените вени са широкоразпространен проблем, обхващащ около 1/3 от населението - най-често жени. Причината за големия брой засегнати хора е начинът, по който е устроено тялото ни.

Всички знаем, че земната гравитация непрестанно ни придърпва надолу. В същото време кръвта, протичаща във вените в областта на краката, води своя път от долу нагоре към нашето сърце. Това причинява повишаване на налягането във вените, което с годините изтънява техните стени и може да доведе до проблеми.

Важно е да споменем и венозните клапи. Обратното на гравитацията движение на кръвта е възможно именно благодарение на тях. Основната им функция е да изтласкват кръвта към сърцето, като не я оставят да се стича обратно надолу.

Венозните клапи са направени от устойчива (в нормалния случай) съединителна тъкан. Нейната здравина е генетично предопределена, но се влияе и от редица фактори, съпътстващи нашия живот. Под тяхно влияние клапите постепенно изтъняват, отслабват и все по-трудно извършват своята роля в кръвообращението. Този процес може да доведе до венозна недостатъчност. Ако това се случи, кръвта започва да се стича обратно надолу и да се застоява във вените на долните крайници. Така венозните стени допълнително се разширяват и изтъняват. Появяват се синьо-зелени издути вени, обезформени и нагънати. Те най-често са в областта зад коляното, но могат да се разпространят по целите долни крайници.

А защо разширените вени засягат по-често жените? Причината, както при много други здравословни проблеми, е хормонална. Оказва се, че женските хормони – особено в периоди на засилената им активност като по време на бременност, ПМС или менопауза, имат способността да отпускат допълнително венозните стени, като така възпрепятстват нормалната им работа. Подобен е и ефектът при прием на противозачатъчни или анаболи.

Важно е да отбележим и че разширените вени често са унаследен проблем. Затова и в случай че нашите майки и/или баби са страдали от това състояние, е препоръчително да вземем превантивни мерки. С правилен начин на живот е напълно възможно да избегнем разширените вени, а и да подобрим общото си здраве.

Още фактори, които е много вероятно да доведат до разширяване на вените, са:

  • бременността – споменаваме я отново, защото в този период проблем не са само хормоналните изменения. Количеството кръв в женския организъм се повишава, а притокът му се съсредоточава към поддържането на развиващото се бебе. Като към това добавим и наддаването на килограми, образуването на разширени вени е силно вероятно;
  • затлъстяването – когато страдаме от наднормено тегло (или сме бременни), способността на вените да изтласкват кръвта към сърцето отслабва. В същото време при затлъстяване на тялото големият обем на подкожните мазнини покрива разширените вени и възпрепятства навременното забелязване на проблема, както и бъдещото му лечение;
  • обездвижването – в случая под обездвижване имаме предвид както прекарване на часове в седнало положение, така и дългото стоене прави, но без да се движим. По този начин влошаваме кръвообращението си, защото вените използват мускулните контракции при движение за изтласкване на кръвта към сърцето. Без тях кръвният поток отслабва и това може да причини разширяване на вените.

Подобрете кръвообращението си с NatAspinH на ниска цена от онлайн Аптека Гален!

Каква е симптоматиката на разширените вени

Разширените вени са основно естетически проблем. Те често се оказват психическа бариера пред много жени да обличат къси рокли и панталони, да се разхождат уверено в своя бански. Но освен с изпъкващия си син цвят те ни притесняват и с редица неприятни усещания, които дори предшестват видимите симптоми:

  • изтъняла, дехидратирана и сърбяща кожа;
  • чувство за пулсиране, мравучкане, парене в долните крайници;
  • усещане за тежест в краката;
  • болка;
  • мускулни крампи;
  • подуване на глезените и ходилата.

Добре е да знаем, че много от симптомите се появяват или изострят вечер, дори нощем. До сутринта те отшумяват и това се превръща в причина хора с разширени вени да неглижират проблема си, да го обясняват с умората след тежкия работен ден.

Навременното посещение при ангиолог – медицинското лице, специализирано в областта на кръвоносните и лимфните възли, може да ни спести години на дискомфорт и да стопира проблема в зародиш. Той най-вероятно ще ни посъветва да променим изцяло начина си на живот.

Разширените вени крият ли риск за здравето ни

Овладян навреме, проблемът с варикозните вени вероятно не би довел до никакви сериозни проблеми за здравето ни. Процесът на влошаване е бавен, като за началото са характерни основно гореизброените симптоми – тежест, подуване, мравучкане в краката и т.н.

Не бива да подценяваме това си състояние, тъй като то е елемент на хроничната венозна болест, обхващаща различни венозни увреждания. Варикозата или разширени вени е един от първите стадии на заболяването. С времето то причинява венозна недостатъчност и повишава риска от възпаления на кръвоносните съдове и тромби.

Затова и навременните мерки са изключително важни. С правилен начин на живот и хранителни добавки като NatAspinH за добро кръвообращение от Valentis можем успешно да стопираме процеса на влошаване.

Как да противодействаме на разширените вени

Движението

Както вече споменахме, обездвижването е сред основните фактори за поява на разширени вени. Логично, точно обратното – физическата активност, е в състояние да ни помогне в преодоляването на проблема.

Редовните упражнения, повишената мускулна активност бързо ще възстановят нормалния поток на кръвта и ще облекчат вече наличното възпаление. Сред най-подходящите упражнения са:

  • каране на колело – наистина или наужким в легнало положение;
  • повдигане на прасците;
  • странично повдигане на краката;
  • разходки;
  • плуване;
  • изправяне на пръсти и разтърсване на прасците по няколко пъти на ден.

В случай че изпитваме болка при движение, е чудесна идея да облекчаваме краката си със студени компреси или душове. Препоръчително е и да държим краката си повдигнати с възглавница, докато спим или поне докато лежим на дивана вечер.

Важно е да имаме предвид и че лошата стойка, когато се налага да сме в седнало положение, е изключително противопоказна. Тук става въпрос за седене с кръстосани крака, както и за извеждане на главата напред.

Здравословно тегло

Колкото по-пълни сме, толкова по-голямо е натоварването върху краката ни и съответно върху вените. Затова и хората с наднормено тегло са силно предразположени към развитие на варикоза. Упражненията, които споменахме в предната точка, са чудесно начало към сдобиването със стройна и здравословна фигура.

Те обаче не са достатъчни. Изключително важно е да променим целия си начин на живот – храненето, движението, часовете сън и т.н. Чудесна идея е да се обърнем към диетолог.

Противовъзпалителен хранителен режим

Освен диетична и изпълнена с витамини и минерали е добре да избираме храна с противовъзпалително действие.

Трансмазнините, захарта, кофеинът, алкохолът, преработените храни – всичко това е в състояние да навреди на артериите ни, да влоши циркулацията на кръвта, да доведе до хормонален дисбаланс, високо кръвно налягане, затлъстяване. Вкупом тези проблеми лесно могат да причинят и разширение на вените.

За облекчаване или защита от варикоза е препоръчително да консумираме:

  • храни, богати на антиоксиданти – биофлавоноидите, витамините C и Е, които се съдържат в повечето плодове и зеленчуци – особено в цитрусите и зеленолистните зеленчуци, спомагат за заздравяването на вените, за справянето с възпаленията, благоприятстват състоянието на артериите. Те се отличават със силното си антиоксидантно действие, което се грижи за здравето на клетките. В същото време витамин Е намалява опасността от съсирване на кръвта и подобрява сърдечното здраве. Важно е и да отбележим, че с всяка изпушена цигара значително намаляваме съдържанието на витамин C в организма си. Затова можем да счетем тютюнопушенето като още един фактор, водещ към разширени вени;
  • храни, богати на фибри – фибрите благоприятстват храносмилането и състоянието на сърцето. Може би ще се запитате каква е връзката между двете. С тяхна помощ решаваме храносмилателните проблеми като запека и подуването на корема, облекчавайки натиска върху вените в коремната област и краката. Храни, богати на фибри, са плодовете и зеленчуците, зърнените и бобовите храни, чиата, лененото семе;
  • храни с диуретичен ефект – те помагат за справяне със задържането на течности, водещи до подуване. Така облекчаваме и напрежението върху вените си. Такива храни са магданозът, копърът, краставиците, аспержите, целината;
  • храни, богати на магнезий и калий – те предпазват от мускулни крампи, подобряват кръвопотока, облекчават проблеми с кръвното налягане. Чудесни хранителни източници на двата минерала са листните зеленчуци, бананите, авокадото, кръстоцветните зеленчуци, сладките картофи;
  • пикантни храни – те затоплят тялото отвътре и така подобряват кръвообращението. Освен това помагат за намаляване на апетита и за по-лесното горене на мазнините. Чудесен избор са лютият червен пипер, прибавен към ястията, кърито, лютите чушки.

Етерични масла

Етерични масла като лимоновото, ментовото и това от лимонова маточина оказват силен благоприятен ефект върху разширените вени, нанесени в комбинация с базово масло като кокосово или бадемово. Лимоновото етерично масло се отличава със съдостягащо действие, като в същото време ни оказва и противовирусен ефект. Маслото от лимонова маточина действа успокояващо, като така ни помага да се справим както с тежестта в краката, така и с тревожните и нервните състояния. Що се отнася до ментата, тя успокоява и охлажда, което я прави чудесен избор при отоци, свързани с разширените вени.

Етеричните масла като това от лимон, а и от лавандула, чаено дърво, мента могат да ни помогнат да се справим и с хормоналния дисбаланс – още една причина за разширени вени.

Силата на билките

Билките като див кестен и конски кестен са изключително ефективни в борбата с разширените вени. Освен това помагат за справяне със задържането на вода, подобряват кръвния поток, облекчават подуването и храносмилателни проблеми като диарията. Те са чудесен избор както за билкови отвари, така и за нанасяне под формата на мехлем.

НатаспинХ от Валентис

NatAspinH е висококачествена хранителна добавка на швейцарската група от фармацевтични компании Valentis. Редовният прием на НатаспинХ ефективно подобрява кръвообращението, като така помага за предотвратяване и облекчаване на проблема с разширените вени. Благотворният ефект на хранителната добавка се дължи на двете й активни съставки:

  • фибринолитичния ензим натокиназа – той е добит чрез контролирана ферментация на соеви зърна и ефективно подобрява кръвообращението, съсирването на кръвта, защитава от тромбози и се използва още като алтернатива на аспирина;
  • хидрокситирозол – изолиран от висококачествени маслини, допринася за защитата от тромбози и за възстановяването на варикозните вени.

NatAspinH ефективно спомага за редуциране на артериалния и венозния тромбозен риск. Важно е да отбележим и че оказва положително действие върху цялостната кръвоносна система – включително върху артериалната и венозната част, периферната съдова система и мозъчното кръвообращение.

НатаспинХ се отличава с мощния си антиоксидантен и противовъзпалителен ефект вследствие на хидрокситирозола. Добавката има още антихипертензивен потенциал, препоръчва се в случаи на атеросклероза и за намаляване на холестерола. Не крие риск от кървене и се явява един от най-безопасните способи за защита от тромбози и други венозни проблеми, за което свидетелстват множество научни проучвания.

Доверете се на НатаспинХ на топ цена от онлайн Аптека Гален и подгответе краката си за любимия бански.

Можем ли да отидем на море с разширени вени

Отговорът е категорично ДА!

Разширените вени не са причина да пропуснем така любимата ни морска ваканция – нито по естетически, нито по физиологични съображения. Преустановявайки вредните си навици, взимайки навременни мерки срещу разширените вени, сме в състояние да облекчим бързо проблема. Макар и изпъкналите вени да продължат да се вижда, това не бива да ни спира да се наслаждаваме на живота. Ако ние самите се чувстваме добре в тялото си и околните ще ни възприемат по този начин.

Що се отнася до реалната опасност от влошаване на проблема под въздействието на летните горещини, е важно да внимаваме. Препоръчително е през повечето време да сме под чадъра и да не стоим на плажа в най-топлите обедни часове.

В същото време топенето в охлаждащата морска вода се оказва изключително полезно за разширените вени. Не само не им вреди, а и ги облекчава. Затова е чудесна идея да прекарваме възможно най-голяма част от почивката си именно във водата. Ако и поплуваме, благотворният ефект ще е дори по-голям.

И не забравяйте да сложите в куфара си НатаспинХ за максимално облекчение на разширените вени и нормално кръвообращение.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.