Как да изберем най-доброто адаптирано мляко за бебето?

Как да изберем най-доброто адаптирано мляко за бебето?

Храненето на бебето е една от най-популярните теми сред майките. Как, кога и с какво? Това са ключови въпроси за всички млади родители. Както при всеки толкова обсъждан казус, и в този случай мненията са много и различни. Когато става въпрос за адаптирано мляко обаче, фактите са почти еднозначни.

В следващите редове ще ви запознаем с най-важното по темата, както и кои са най-добрите варианти според нашите клиенти през 2022 година.

Световната Здравна Организация препоръчва изключително кърмене през първите 6 месеца от живота.

Какво се съдържа в адаптираните млека?

Съществуват различни видове адаптирани продукти, отговарящи на специфичните нужди на различните деца. Най-добри за Вашия малчуган са съобразените с благосъстоянието и комфорта му. Те могат да са както на прах, предназначен за разтваряне във вода, така и течни. Сред най-разпространените от тях са съдържащите краве мляко, но се предлагат още на основата на козе, соево или на хидролизиран млечен протеин.

Вариантите с козе мляко обикновено се препоръчват за деца с алергия към белтъка на кравето. Соевите са предназначени за малчугани с непоносимост към животинските варианти. В хидролизираните опции млечният протеин е разграден на много малки частици, които се усвояват по-лесно от развиващия се организъм. Този тип продукти се препоръчва за малчугани с риск от алергия или с вече изразена непоносимост, поради което се наричат освен хидролизирани и хипоалергенни (HA).

Съществуват и други по-специфични опции, отговарящи на конкретни медицински нужди - колики, твърде често оригване, повръщане и други. Те обикновено са най-добрият избор само ако педиатърът ги препоръча.

Важно е да знаем, че най-добрите производители се стремят да постигат максимално доближаващ се до кърмата състав, но това няма как да се случи на 100%. В най-голяма степен наподобяващи кърмата са продуктите за новородени до 6-месечна възраст. При тях съотношението между казеин и суроватъчен протеин е 40:60 - точно както е в кърмата.

Адаптираните млека обикновено са обогатени и с витамини, минерали и други микроелементи, грижещи се за имунитета и нормалното развитие на малкото. Сред най-добрите са с желязо, манган, мед, йод, омега ненаситени мастни киселини, аминокиселини, витамини.

Поръчайте едни от най-добрите адаптирани млека на изгодна цена от онлайн Аптека Гален!

Кога да използваме адаптирано мляко?

Както вече споменахме, през първите 6 месеца от живота на малкото е препоръчително то да бъде кърмено от своята майка. Въпреки това съществуват някои случаи, в които това е невъзможно или недостатъчно:

  • майката не произвежда (достатъчно) кърма;
  • майката приема лекарства, които не са подходящи за малкото;
  • майката отсъства;
  • бебето има специфични медицински нужди и непоносимости;
  • бебето отказва да суче.

Също така след навършване на 6-месечна възраст и започване на захранването адаптираното мляко спомага за по-лесното и дълготрайно засищане на детето. По тази причина много майки постепенно преминават от кърма на подобен вид продукти. Този процес обаче трябва да се извършва според препоръките на педиатъра.

Какви са плюсовете и минусите на този вид храна за бебета?

Сред плюсовете на този вид продукти са:

  • осигуряват спокойствие на майката, че е нахранила детето си;
  • бебетата, хранени с адаптиран продукт, се засищат за по-дълго и спят по-продължително нощем;
  • детето може да бъде нахранено лесно от всекиго и навсякъде;
  • осигуряват храна на детето, когато кърменето е неблагоприятен или невъзможен избор.

Дори най-добрите адаптирани млека обаче имат не само плюсове, а и минуси. Сред тях са:

  • те са изкуствено създадени и не могат да осигурят на детето абсолютно всичко, което кърмата му предоставя;
  • за приготвянето им са нужни шишета, биберони, нагреватели, при сухите варианти и преварена вода. Всичко това превръща храненето в далеч по-бавен процес в сравнение с естественото кърмене;
  • изискват допълнителен финансов ресурс;
  • храненето на новородени със сухо мляко може да доведе до по-слаб имунитет, запек и други здравословни проблеми.

Кои са най-добрите адаптирани млека за годината според поръчките на нашите клиенти?

Най-добрата храна за Вашето дете е отговарящата на специфичните му нужди. Най-добре е за избора да се консултирате с Вашия педиатър. Въпреки това Вие сте взимащите крайното решение. За да е най-подходящо за бебето Ви, е хубаво да сте запознати с марките и вариантите на пазара.

Най-поръчваните марки от онлайн Аптека Гален през изминалата година са:

Novalac

Новалак предлага както обикновени адаптирани и преходни млека, така и отговарящи на специфични здравословни нужди като:

  • Novalac AC за кърмачета при колики 400 гр Medis - от 0 до 36 м.;
  • Novalac AR за кърмачета при регургитация 400 гр Medis - от 0 до 36 м.;
  • Novalac IT за кърмачета при запек 400 гр Medis - от 0 до 36 м.

Nestle Little Steps

Тази линия включва продукти за всеки период от развитието на бебето, сред които:

Nestle NAN

Това е един от най-предпочитаните брандове благодарение на богатото му портфолио. То предлага както стандартни преходни варианти, така и отговарящи на конкретни здравословни проблеми. Сред най-добрите от тях са:

  • Nestle NAN A.R. Формула за кърмачета против повръщане (регургитация) 0+М 400 гр - от 0 месеца;
  • Nestle NAN H.A. с хидролизиран протеин за кърмачета 0М+ 400 гр - от 0 месеца;
  • Nestle NAN Optipro 3 HM-O Обогатена млечна напитка 12+ 400 гр - над 12 месеца.

Aptamil

Аптамил е марка, на която родителите се доверяват вече над 40 години. Отлични варианти от нея са:

Hipp

Компанията Хип е основана през далечната 1956 г. И до днес осигурява на родителите много от необходимите продукти за отглеждане на малкото. Сред тях са и млечните храни като:

Поръчайте едни от най-добрите адаптирани млека на ниска цена от galen.bg сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.