Как да помогнем на бебето да се изходи? 

Как да помогнем на бебето да се изходи? 

За новороденото и родителите му новите неща са ежедневие. Нови жестове, нови звуци, нов режим на спане и хранене, нови физиологични процеси и евентуални здравословни проблеми. Всеки е чувал за бебешките колики, за рефлукса след хранене, за раздразнението при поникване на зъби, но малцина са запознати с нормалния режим на изхождане на едно бебе - преди то да е тяхното.

В резултат на това голяма част от младите майки се притесняват, ако детето им не се изхожда ден, два или три. Странна им изглежда и консистенцията на изпражненията. Така притесненията постепенно ги завладяват и майките търсят всякакви начини за решение на проблема. Такъв обаче често не съществува. Кога едно бебе страда от запек и как да му помогнем в подобна ситуация, ще разгледаме по-долу.

Вземете висококачествени бебешки лекарства при запек на ниска цена от онлайн Аптека Гален!

Колко често трябва да се изхожда бебето?

Важно е да знаем, че храносмилателната и отделителната система на новороденото не са като нашите. Те все още се доразвиват. Напълно нормално е рутината във физиологичните процеси при малкото да се различава значително от нашата. Възможно е дори изобщо да не съществува повтаряемост на моментите, в които то се изхожда.

През първите 3 месеца от живота на рожбата ни броят на изхожданият е относителна единица. Възможно е те да са до 7 на ден, но в повечето случаи са около 3. В същото време няма нищо притеснително, ако малкото не ака няколко дни или седмица. Важното е, когато все пак се изходи, изпражненията да са меки, без следи от кръв и без да са придружени от признаци за болка у бебето. Странните физиономии не сигнализират болка, те са свързани с напъните на детето по време на този процес.

Добре е да имаме предвид и че ако бебето се храни с адаптирано мляко, е възможно да дефекира по-рядко - по около 2 пъти дневно.

Между 6- и 12-месечна възраст изхожданията обикновено намаляват до 1-2 на ден. Въпреки това не можем да говорим за регулярна рутина на изхождането при децата до към 4-годишна възраст.

Кога едно бебе страда от запек?

Сред основните признаци за проблемна дефекация при бебето е не броят изхождания, а видът на изпражненията. Ако те са твърди дори и без следи от кръв, е възможно малкото да страда от проблеми с отделителната система.

Сред критериите за определяне, че едно дете до 4-годишна възраст има запек, са:

  • ака 2 или по-малко пъти седмично;
  • изпражненията са твърди и изхождането му причинява болка;
  • при преглед от педиатър се установява голяма фекална маса в ректума му.

Дори и сами да стигнем до заключението, че бебето страда от проблемно изхождане, е важно да не предприемаме мерки преди консултацията с лекар.

Какво може да доведе до затруднено изхождане при бебето?

Осъзнавайки кои са най-честите причини, водещи до проблемно изхождане при малкото, ще можем по-лесно да установим наличието на евентуален проблем.

Промяна в хранителния режим

Детският организъм е изключително чувствителен на всяка промяна. Това включва и преминаването от един вид храна на друг - от кърма към адаптирано мляко, от течна към твърда, въвеждането на нов плод, зеленчук, на месо. Докато храносмилателната му система се адаптира, е възможно да се наблюдава затруднено изхождане.

Добре е да имаме предвид, че и приеманата от майката храна повлиява върху процесите в организма на кърмачето. По тази причина е препоръчително да избягваме запичащите храни, ако предполагаме, че малкото има проблем.

Непоносимост към дадена храна

Възможно е и да се окаже, че малкото има непоносимост към даден продукт. Много често тя е към млечния протеин. Резултатът са храносмилателни, стомашно-чревни проблеми, сред които и нередовно изхождане. Това обаче не е повод за притеснение. До навършването на годинка повечето деца преодоляват тази нетолерантност.

Някои медикаменти

Приемът на някои лекарствени средства също може да предизвика затруднена дефекация. За да разберем дали случаят е такъв, е добре да се консултираме с педиатър.

Здравословно неразположение

Ако бебето е болно, раздразнено, не се чувства добре, е много вероятно и да не се храни достатъчно, да не пие необходимото му количество вода. Напълно възможно е това да се отрази и на дефекацията.

Недоносване

Ако малкото е родено преждевременно, това означава, че отделителната и храносмилателната му система са още по-неразвити. По тази причина затрудненото изхождане е често срещан проблем. Наблюдават се сухи и твърди изпражнения, а дефекацията се извършва по-рядко от обичайното.

Наследствени проблеми

Ако ние или близък наш роднина страдаме от хроничен запек, целиакия, болестта на Хиршпрунг, муковисцидоза, е вероятно и детето да има подобни проблеми. В случай че се съмняваме, че малкото страда от затруднено изхождане, е добре бързо да се консултираме с лекар.

Как да облекчим запека на детето?

Ако наистина установим, че малкото страда от запек, е препоръчително да се посъветваме с педиатър за начини да се справим с проблема.

Възможно е той да ни предпише специализирани медикаменти и добавки като:

Други методи за улесняване изхождането на рожбата ни са:

  • при бебета под 6 месеца може да започнем да им даваме до 30 мл вода на ден*, а при по-големи да увеличим дневния прием на вода;
  • ако детето е над 6 месеца, да му даваме сокове и пюрета от разхлабващи плодове като круша, ябълка, сини сливи - в зависимост от режима му на захранване и лекарските препоръки;
  • да намалим запичащите храни в менюто му като банани и ориз;
  • да присвиваме леко крачетата на бебето към корема му и да му правим леки коремни масажи, както ни е инструктирал педиатърът.

Поръчайте лекарства при нередовно изхождане на бебето от galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

* Кърмените бебета под 6-месечна възраст не се нуждаят от прием на вода, тъй като кърмата съдържа приблизително 88% вода. Въпреки това вода може да им бъде давана при възникване на обстоятелства, които го налагат. Препоръчва се консултация с педиатър преди приема на вода от кърмачета под 6-месечна възраст.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.