Как да облекчим болките в корема при дете?

Как да облекчим болките в корема при дете?

Прагът на болка при децата е по-нисък. В същото време организмът им е по-крехък и податлив на бактерии, вируси и като цяло инфекции. Сред най-честите отражения на тази комбинация от негативни фактори е болката в корема при малките.

Кои са най-честите причини за болки в корема при децата?

Съществуват десетки причини, които са в състояние да предизвикат болката в корема при малко дете. Някои от тях са по-сериозни и дори изискват хирургическа интервенция. Други са свързани с храненето, начина на живот, емоционалното състояние на детето. В тези случаи е възможно съвсем леки усилия от страна на родителите да доведат до желаното облекчение.

Едни от най-разпространените причини за неразположения, засягащи корема на малчуганите, се оказват:

Неправилно хранене

Придържането към здравословна и балансирана диета при малките деца понякога се оказва изключително трудно начинание. Техните вкусове към храната обикновено са много по-различни от нашите. Сред любимите им храни са твърде сладките и твърде солените, а останалите като плодове, зеленчуци, риба, месо биват отказвани - понякога дори с плач. Това е в състояние да откаже някои родители от опитите за здравословно хранене, стига малкото да е мирно и кротко.

Важно е да отбележим и фактора детски градини и ясли. Там малчуганите в много случаи изобщо не докосват готвените ястия и опитват само предпочитаните от тях храни.

Вследствие на всичко това малките често страдат от констипация (запек). Сред симптомите освен коремните болки са още учестените газове и рядкото изхождане.

За да се предотврати подобна ситуация, е препоръчително малчуганът да консумира поне по няколко порции плодове и зеленчуци дневно.

Инфекция

Имунната система на малките е все още недоразвита и поради това често бива засягана от бактериални и вирусни инфекции. Сред най-разпространените са спохождащите стомашно-чревния тракт. В тези случаи обичайни симптоми са освен болките в корема диарията, гаденето, повръщането, високата температура, главоболието. Продължителността на подобни инфекции обикновено е едва няколко дни.

Ако болезненото състояние се наблюдава през определени интервали от време и е свързано с конкретни момент преди, по време на или след хранене, е препоръчително да се направят изследвания за инфекция с Хеликобактер пилори. Шансът именно това да е причината за проблема, е по-висок, ако някой от родителите или и двамата страдат от язва или гастрит.

Хранителна непоносимост

Понякога проблемът е породен от хранителна непоносимост или алергия. Сред най-честите провокатори на подобно състояние са консервантите, оцветителите, така наречените Е-та.

Добре е да отбележим и че широкоразпространена сред бебетата е непоносимостта към лактозата в кърмата. В тези случаи се наблюдават колики и оригвания, придружени от леко повръщане. В същото време изпражненията имат по-мек вид от обичайното.

Подходяща алтернатива на майчиното мляко в подобни ситуации са хидролизираните адаптирани млека, чрез които коремът обикновено скоро бива успокоен.

Натравяне

При силни болезнени усещания в стомаха в комбинация с повръщане често става въпрос и за интоксикация. Понякога тя може да не е свързана с приема на определена храна, а с ухапване от насекомо, поглъщане на паста за зъби, сапун и т.н.

В тези случаи е важно бързо да потърсите лекарска помощ.

Физическо натоварване

Понякога болката се появява след дълго вървене пеша, след игра или спорт. Възможно е и детето да страда от мускулна треска, ако е правило много коремни преси или други натоварващи коремната област упражнения.

Апендицит

Едно от по-сериозните състояния, причиняващи болка в коремната област, е апендицитът. В тази ситуация болезненото усещане обхваща долната дясна част на корема, като е възможно да се разпростре и към крака. Характерен симптом е, че се засилва при движение. Понякога към болезнения дискомфорт в корема се проявяват и признаци като повръщане, диария или констипация.

Ако възпалението се влоши, се появява и висока температура. В този случай се налага консултация със специалист, която обикновено бива последвана от хирургическа интервенция.

Инвагинация

Подобна на тази при апендицит е болката в случай на инвагинация. Това състояние се характеризира с вмъкване на едното черво в другото. Основният фактор, провокиращ неразположението, е твърде засилена перисталтика. Среща се най-често при бебета на 9-10-месечна възраст.

Сред придружаващите признаци са колики, запек, газове и къркорене на червата. Макар и това здравословно неразположение да се среща по-рядко от останалите, е много опасно, ако не се вземат спешни мерки. Важно е да посетите специалист веднага щом установите проблема.

Стрес и емоционално напрежение

Децата освен на вируси и бактерии са силно податливи и на стреса. Когато неразположението е на емоционална основа, болката обикновено се разпростира в средната част на корема около пъпа. В тези случаи един успокояващ разговор с родителите може да се окаже най-подходящото лечение.

Как да облекчим болката в корема при дете?

Начините за справяне с неразположението зависят от конкретната причина за него. Сред най-важните стъпки към облекчаване на много от гореизброените проблеми е уравновесяването на стомашно-чревната флора с прием на пробиотици като:

Когато става въпрос за по-сериозни проблеми с корема, се препоръчват и лекарства като:

Кога да се консултираме с лекар?

При най-малките консултацията с педиатър или гастроентеролог в случай на болки в корема е препоръчително да бъде непосредствено след поява на първите симптоми. Тъй като малчуганите трудно описват усещанията си, е добре да потърсим лекар дори и да се окаже, че не е имало нужда.

Поръчайте висококачествени лекарства за бебета и деца на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.