Какво е Хеликобактер Пилори: симптоми

Какво е Хеликобактер Пилори: симптоми

Стомашните проблеми са нещо, което мнозина игнорират освен ако не пречат на ежедневните им задачи. Подут корем, газове, леко гадене, кратковременно разстройство или запек - всичко това може да е в резултат на определена храна или стрес. Ала възможна причина е и грам-негативната бактерия Хеликобактер Пилори.

Какво представлява Хеликобактер Пилори?

Хеликобактер Пилори е изключително устойчива бактерия, която може да доведе до стомашни проблеми и много по-сериозни заболявания. Тя е сред малкото бактерии, за които стомашните киселини са полезни и спокойно пребивават сред тях. В състояние е да колонизира и дванадесетопръстника.

Х. Пилори може да вирее в организма ни с години, без да се наблюдават съществени признаци за това. Сред редкитe симптоми са болки в корема, парене, гадене, киселини, глад след хранене, общ стомашен дискомфорт. Бактерията постепенно уврежда тялото ни и причинява заболявания като гастрит, пептична язва, дуоденит, рак на стомаха.

Интересно е да отбележим, че около 10% от децата до 12-годишна възраст, 20% от лицата до 40-годишна възраст и около 50% от хората над 60-годишна възраст са заразени с Хеликобактер, макар и много от тях да не подозират.

Как се изследва наличието на Хеликобактер Пилори в организма?

В случай че страдате от лошо храносмилане, повтаряща се коремна болка, безпричинно слабеене, липса на апетит, подут корем, гадене, оригване и/или имате роднини с рак на стомаха, е препоръчително да се изследвате за наличие на Хеликобактер в организма Ви.

Това може а се случи чрез:

  • фекален анализ - с много висока точност, резултатите помагат за диагностика и назначаване на лечение;
  • кръвно изследване - изследват се два вида антитела - IgG и IgA. Първите сочат дали има, или е имало инфекция. Вторите показват ранния етап на инфекцията, служат за проследяване ефективността на лечението;
  • дихателен тест с урея - установява наличието на H. pylori с 2 издишвания. Провежда се само ако човекът не е приемал антибиотици поне месец, две седмици не е приемал инхибитори на протонната помпа, поне ден не е приемал лекарства от групата на Н-2 блокерите. Тестът се осъществява сутрин, на празен стомах, пациентът трябва да не е ял, пил вода или пушил.

След изследване специалист може да прецени дали стойностите са извън норма и да ни назначи необходимото лечение.

Как се разпространява Хеликобактер Пилори?

Бактерията е заразна и се разпространява по:

  • орален път;
  • орално-фекален път;
  • по въздушно-капков път;
  • чрез заразена храна;
  • при повръщане;
  • при хранене със заразени прибори.

Възможно е и майката да зарази бебето по време на бременност.

Как да се предпазим?

Бактерията е трудна за отстраняване от тялото ни, ако веднъж попадне в него. Начините да се предпазим от заразяване обаче са лесни:

  • спазване на добра хигиена, миене на ръцете преди и след хранене, след посещение на тоалетна;
  • старателно измиване и дезинфекция на приборите за хранене;
  • минимално посещаване на заведения за бързо хранене и други заведения, в чието ниво на хигиената се съмняваме.

Как се лекува Хеликобактер Пилори?

Ефективното и навременно лечение на проблема може да ни предпази от тежките последствия, за които говорихме по-горе. То най-често се провежда чрез антибиотици. Важно е обаче да знаем, че някои щамове развиват резистентност към тях. Освен това този вид лекарствени средства нарушават стомашно-чревната флора и могат да влошат проблема - особено ако не са прилагани според указанията на лекаря.

В наши дни става все по-популярно Hеlісоbасtеr руlоrі да се лекува с помощта на патентован щам на пробиотичната бактерия Lactobacillus reuteri - Руlораѕѕ. По този начин се избягва рискът от резистентност и състоянието на стомашно-чревната флора само се подобрява.

От помощ се оказват и редица други медицински препарати, билки, хомеопатия.

Отлични хранителни добавки за справяне с проблема са:

Как да се храним при наличие на Хеликобактер?

В случай че страдате от инфекция с Хеликобактер, е препоръчително да консумирате следните храни:

  • краве мляко - богато е на лактоферин, потискащ колонизацията на зловредната бактерия в стомаха;
  • мед - прополисът в меда съдържа полифеноли, които противодействат на H. pylori, намаляват подвижността и ензимната им активност;
  • зелен чай - богат на антиоксиданти, катехини и с антимикробен ефект, зеленият чай унищожава множество патогени, сред които е и бактерията Хеликобактер;
  • чесън - с антибактериален ефект и богат на алицин, чесънът намалява активността на H. pylori;
  • броколи - съдържат сулфоран, противодействащ дори на резистентни към антибиотиците щамове на Хеликобактер.

В помощ за преодоляване на инфекцията са още хранителни продукти като куркумата, джинжифилът, зехтинът, ябълките, червените боровинки, масло от лимонена трева.

Вземете висококачествени хранителни добавки за добро храносмилане на топ цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още:

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.