Как да разпознаем депресията?

Как да разпознаем депресията?

Това е психологически проблем, който може да засегне почти всекиго. Някои хора са по-предразположени от други, но никой не е защитен от това състояние.

Прочетете още: Как да се справим със следпразничната депресия

Какво представлява депресията?

Депресията е вид психично разстройство, характеризиращо се със симптоми като усещане за самота, нервно напрежение, тъга, гняв, апатия, отчаяние. Важно е обаче да не я бъркаме с временно лошо настроение. В случая става въпрос за сериозен проблем, при който неприятните усещания не отминават просто така. За да се преодолеят симптомите, е необходимо лечение, което обикновено отнема продължителен период от време.

Депресията се среща под различни форми, но във всяка една ситуация оказва негативно влияние на семейните и професионалните задължения, на всеки един аспект от ежедневието. Възможно е дори да влоши здравето, като причини или задълбочи астмата, артрита, проблемите с теглото, сърдечно-съдовите проблеми, туморните образувания, диабета.

Полезно е да знаем, че депресията се дели на два основни вида с различно изразени симптоми:

  • клинична или голямо депресивно разстройство - усещането за тъга, безполезност и отчаяние са продължителни и дълбоки, самооценката е силно понижена, наблюдават се повечето от симптомите (поне 5), за които ще стане дума по-долу;
  • дистимия или лекo хроничнo разстройство - наблюдават се симптоми като апатия, чувство за безнадеждност, липса на интерес към заобикалящата среда, песимизъм, неудовлетвореност. Те са по-слаби, но често продължават с години. Ако не бъдат взети мерки, също са в състояние да повлияят негативно на живота на засегнатия.

Какви са симптомите на депресия?

Сред най-разпространените и конкретни признаци са:

  • загуба на интерес към досегашните хобита и обичайно приятни занимания;
  • хронична умора, отпадналост, сънливост, понижен капацитет за извършване на работа;
  • усещане за отчаяние, празнота, постоянно безпокойство, дълбока тъга;
  • песимизъм, усещане за вина, обреченост и безпомощност;
  • честа и неоправдана раздразнителност;
  • незаинтересованост към околния свят и неспособност за споделяне на емоциите;
  • мисли, свързани със смъртта, със самонараняване или самоубийство;
  • чести преяждания или гладуване;
  • неспособност за пълноценно спане или твърде повишена нужда от сън;
  • влошени памет и концентрация, трудно достигане до решения;
  • физически неразположения като чести главоболия, болки в ръцете, краката, гърба, нарушено храносмилане, световъртеж, задух, понижено либидо.

Какви могат да са причините за депресия?

Възможните фактори, водещи до развитие на депресия, са много, като най-чести са следните:

  • наследственост – роднина страда/ е страдал от депресивно разстройство или друг психологичен проблем;
  • детска психологическа травма – преживяване на силно травмиращо събитие в ранна детска възраст;
  • структурна мозъчна предразположеност – в случай че челният лоб - частта от мозъка, отговорна за поведението, запаметяването, планирането и способността ни за реалистични преценки, е недоразвит или сме претърпели през сериозна мозъчна травма, възможността за развитие на психологични проблеми е голяма;
  • някои здравословни проблеми – примери за това са болестта на Крон, Хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието (ХРНВ), диабет, хронично безсъние, хронични болки;
  • бременност и раждане - бременността и постродилният период са моменти от живота на жената, характеризиращи се с големи хормонални промени и силни емоции. Тази комбинация понякога причинява сериозни депресивни състояния по време на бременността, както и след раждането;
  • проблеми с общуването и понижено самочувствие;
  • минали психологически проблеми - дори излекувани, рискът от повторната им поява е голям;
  • прием на някои медикаменти, прекаляване с алкохола, употреба на наркотици;
  • силно стресови ситуации - смърт на близък човек, развод, прекратяване на връзка с любим човек, финансов крах и други.

Какви са методите за справяне с депресията?

Преодоляването на този проблем изисква много време и усилия, отдаденост и подкрепата на близките хора. Сред начините за справяне със симптомите са:

Психотерапия

Първата стъпка от лечението и облекчаването на симпомите е обръщането към специалист психолог или в по-тежки случаи - психиатър, за диагностициране и терапия. Той може да даде своята квалифицирана оценка за състоянието и симптомите, да съпроводи болния по пътя към излекуването. Освен това ще назначи най-подходящите лекарства, лечебни средства и практики срещу симптомите.

Лекарства и хранителни добавки

В подобни ситуации срещу по-сериозни симптоми се назначават антидепресанти с рецепта.

От полза срещу симптомите са и някои билки, хранителни добавки и продукти от хомеопатията. Отлични примери са:

Спорт и медитация

Физическите тренировки спомагат за отделяне на хормона на щастието ендорфин и за разтоварване от негативните емоции, за облекчаване на симптомите. В съчетание с медитацията и йогата помага за успокоение, подобряване на съня, нормализиране на апетита и теглото.

Планиране на задачите за деня

Този подход осигурява сигурност и целеустременост на засегнатия. Добре е сред тях да са храненията и спортът, за да е по-голям шансът за изграждане на позитивни здравословни навици. Важно е обаче задачите да са лесни за изпълняване, защото неспособността за извършването им е в състояние да влоши негативните емоции и симптомите като цяло.

Ограничаване на алкохола и цигарите

Те влошават и физическото, и психологическото здраве. Възможно е за момент да подобрят настроението на депресирания човек, привидно да облекчат симптомите, но скоро след това ефектът отминава, а проблемът се задълбочава.

Поръчайте висококачествени лекарства за тревожност и депресия на НИСКА ЦЕНА от онлайн аптека Galen.bg! Вземете мерки още при първите налични симптоми!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.