Как да се храним през лятото?

Как да се храним през лятото?

Както променяме дрехите си според сезона, така е добре да изменяме и менюто си. Докато през студените дни се нуждаем от по-тежка и мазна храна, която да поддържа топлината в тялото ни, през лятото търсим всевъзможни начини за разхлада. За това допринася здравословната и подходяща диета. Много жени прибягват към нея с цел отслабване, ала ползите са много повече.

Защо се храним различно през лятото?

През лятото температурите се покачват, потим се повече, а апетитът ни отслабва. Точно така, нашият организъм сам ни подсказва, че се нуждае от промяна. Колкото по-голямо количество и по-тежка храна консумираме, толкова повече се затопля тялото ни, докато я преработва. По тази причина през топлите месеци е добре да ядем свежи и леки плодове и зеленчуци, морски дарове.

По този начин подпомагаме добрата хидратация на организма си, улесняваме работата на сърцето, черния дроб и още ред органи. Вследствие на това освен здрави и в отлична кондиция ще бъдем и по-слаби за плажните разходки по бански.

Какво да ядем през лятото?

Сред храните, които е най-добре да ядем през лятото, са:

Сезонни плодове и зеленчуци

Те утоляват жаждата, леки са и се храносмилат бързо, вкусни и здравословни са. Сезонните плодове и зеленчуци са богати на множество витамини и минерали, които ни поддържат здрави и жизнени.

Отличен избор за най-горещите дни са съдържащите много вода дини и краставици. Чудесен избор са още:

  • черешите;
  • прасковите;
  • кайсиите;
  • пъпешите;
  • авокадото;
  • царевицата;
  • грахът.

Прясна риба

Прясната риба и морските дарове са отлична алтернатива на тежкото и мазно месо през топлите дни. Те са по-леки, богати са на омега-3 ненаситени мастни киселини и други полезни за благосъстоянието ни микронутриенти. В същото време са вкусни и питателни.

Важно е обаче да внимаваме, когато ядем именно такава храна. Най-подходящите места да я ядем са крайморските градове и курорти. Шансът продуктите да са пресни и да са приготвени от опитни готвачи, на тези места е най-голям. Добър вариант е и да ги приготвяме сами вкъщи, като е препоръчително да залагаме на охладената, а не на замразената риба.

Бобови култури

Боб, леща, нахут - изобилието от бобови култури, които да ядем, е голямо. Всички те са богати на минерали като мед, магнезий, желязо, калий, цинк, съдържат лизин, соли, фолиева киселина, голямо количество фибри и протеини. След като ги ядем, се чувстваме сити, но в същото време с тях подпомагаме храносмилането си, не го затрудняваме.

Освен това интересен факт е, че растителните протеини съдържат повече хранителни вещества, но по-малко калории в сравнение с животинските.

Кои храни е добре да избягваме през лятото?

Сред ястията, които не е препоръчително да ядем през горещите месеци, са:

Пържени храни

Тежките и мазни пържени храни се преработват трудно от организма ни. Това отнема голямо количество енергия и води до отделянето на много топлина.

Важно е обаче да правим разлика между пържено и мазно, между вредно и полезно. Добре е да не забравяме, че тялото ни се нуждае от мазнини, за да усвоява по нормален начин много от приеманите чрез храната, която ядем, микронутриенти. Отличен избор за полезни мазнини са тези на зехтина, суровите ядки, авокадото.

Червено месо

Червеното месо е мазно и тежко дори когато не е пържено. По тази причина е препоръчително да не го ядем през лятото.

Фаст фууд

Бургерите, пиците, дюнерите съдържат тежки и мазни продукти, които често не носят никаква хранителна стойност на тялото ни. Добре е да обърнем внимание и на факта, че обикновено се предлагат в будки със стъклени витрини или дори без витрини. Това ги излага на летните жеги и градските замърсявания, превръщайки ги в евентуална причина за храносмилателни смущения или по-тежко натравяне.

Захарни изделия

Колкото по-голямо количество захар консумираме, толкова повече тялото ни се опитва да я изхвърли чрез учестено уриниране. Това, от своя страна, ускорява обезводняването ни. Чудесна алтернатива на захарта през лятото е натуралната стевия.

С какви напитки можем да се освежим през лятото?

Освен на това какво ядем, е добре да обърнем внимание и на напитките си. Течност номер едно в менюто ни трябва да бъде водата. Тя поддържа нормалната функция на системите ни, не позволява да се дехидратираме.

Други, подкрепящи благосъстоянието ни през лятото, напитки са домашната лимонада - с мед, а не със захар, и изстуденият чай.

Важно е да имаме предвид и кои течности да не консумираме. Или поне не в големи количества. Това са алкохолът и кофеиновите напитки, оказващи силен диуретичен ефект и натоварващи сърцето. До тях се нареждат и газираните напитки, оцветените сокове и сладките фрешове, които вливат твърде голямо количество захар в тялото ни.

Подкрепете здравето си през лятото и с хранителни добавки на топ цена от онлайн аптеки galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още:

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.