Как да се предпазим от цистит в края на лятото

Как да се предпазим от цистит в края на лятото

Един от най-често срещаните здравословни проблеми сред жените са уроинфекциите и по-конкретно – циститът. Приблизително половината от дамите в световен мащаб страдат от инфекция на пикочните пътища поне веднъж в живота си. Причината този тип здравословни проблеми да е по-характерен за дамите се корени в по-късата им уретра, позволяваща лесното навлизане на бактерии от ануса във влагалището.

Превенцията и профилактичният прием на хранителни добавки с червена боровинка като Цистат на Мирта Медикус са най-сигурните начини да избегнем неразположението. Важно е да имаме предвид и че през лятото и началото на есента, обуславящите развитието на цистит фактори, се увеличават. Затова именно сега е моментът да обърнем най-голямо внимание на пикочно-половата си система.

Как да се предпазим от цистита в края на лятото и началото на есента, за какво да внимаваме, какво да избягваме, ще разгледаме подробно по-долу.

В какво се изразява циститът

Циститът е една от най-разпространените бактериални инфекции и засяга най-често жените. Представлява възпаление на лигавицата на пикочния мехур, обикновено вследствие на инфекция, протичаща в пикочните пътища.

Сред симптомите, съпътстващи цистита, са:

  • чести позиви за уриниране;
  • усещане на нужда за уриниране веднага след извършването му;
  • болки и парене по време на уриниране;
  • мътен цвят на урината;
  • следи от кръв в урината;
  • остър и неприятен мирис на урината;
  • болки в областта на таза;
  • спазми в корема и гърба;
  • повишена температура;
  • болка и дискомфорт по време на полов акт.

Защо страдаме от цистит

Сред най-честите причини за възникване на цистит са:

  • попадането на характерната за дебелото черво бактерия Escherichia coli от ануса към влагалището в уретрата. Там тя се захваща за стените и увеличава своята популация многократно, причинявайки инфекция;
  • простуда, засягаща долната част от тялото – бъбреците, кръста, пикочно-половата система. Примери за това са надухването от климатик, настинката след седене върху студена повърхност, носенето на къси топове и връхни дрехи;
  • наличие на камъни в бъбреците;
  • неправилна хигиена – нередовна или с неподходящи хигиенни средства;
  • повишена сексуална активност;
  • отслабен имунитет – особено при малките деца, чиято имунна система е все още недоразвита;
  • някои методи за контрацепция, сред които диафрагмата;
  • хормонален дисбаланс – при бременност или менопауза;
  • носенето на катетър.

Това дори не са всички причини, които могат да доведат до цистит, но са едни от най-разпространените. Важно е и да знаем, че тази уроинфекция е упорита и ако веднъж ни застигне, вероятността да се хронифицира е голяма. Затова и е важно да предприемем превантивни мерки, така че да не страдаме от този проблем.

Вземете Цистат на топ цена от онлайн Аптека Гален, предпазете се от цистита!

Как да се предпазим от цистит в края на лятото

Краят на лятото е един най-рисковите моменти в годината, що се отнася до цистита. Причината е в комбинацията на множество фактори, обуславящи уроинфекцията – както характерните за топлите месеци, така и присъщите на по-студените. Вследствие на това нуждата от превенция се оказва изключително важна, за да избегнем неприятната болест.

За целта е добре да подхождаме с особено внимание към:

  • застудяващото време – през септември дните все още са топли и слънчеви, но рано сутрин и вечер температурите са по-ниски. Все още пътуваме към морски дестинации, но комбинацията от мокър бански и вятър може да доведе до бърза простуда. Пазейки се именно от това, намаляваме и шанса от уроинфекция;
  • мокрите бански – мокрият бански може не само да доведе до настинка, а и да се превърне в развъдник на зловредни бактерии, причиняващи инфекция на пикочните пътища. За да се предпазим, е препоръчително да обличаме сух бански, щом излезем от морето или басейна;
  • интимната хигиена - никак не е учудващо, че липсата на редовна интимна хигиена може да доведе до бактериална инфекция. Това, на което е добре да обърнем по-специално внимание, е употребата на неподходящи измивни средства. Агресивните и неспециализирани сапуни и гелове, интимните душове, ароматизираните интимни мокри кърпички – всички те могат да повлияят негативно на киселинността на интимната среда, повишавайки риска от уроинфекция. За да се предпазим, е препоръчително да използваме специализирана интимна козметика за хора с изразена чувствителност – особено през лятото;
  • приема на вода – дехидратацията води до задържане на урина, а заедно с нея и на бактериите, причиняващи инфекции. Важно е да имаме предвид, че при обилно потене – било то под влияние на високите температури, или на усилена физическа активност, тялото ни бързо изразходва водните си запаси. Затова и докато сме на плаж или в планината, е добре да увеличим обичайното количество на приеманата от нас вода;
  • половата активност – знаехте ли, че дори съществува понятие „цистит на медения месец“? То се отнася за уроинфекция, причинена от прекъсването на дълъг период без полова активност с период с интензивна интимност с партньора. Рискът е още по-голям, ако често сменяме интимните си партньори. За да се предпазим, е добре да уринираме непосредствено след полов акт и да почистваме старателно интимната си област;
  • бременността – по време на бременността нивата на естроген в организма намаляват, което води до изтъняване на уретрата. Така тя става по-податлива на инфектиране. Друг рисков фактор в случая е и уголемяването на матката, която притиска пикочните пътища и мехура, допълнително повишавайки шанса за развитие на цистит. За да избегнем неприятното състояние, е необходимо прецизно да следваме препоръките на нашия лекуващ лекар;
  • менопаузата – изтъняването на уретрата вследствие на хормоналните промени в комбинация с намалената секреция на вагината повишава риска от уроинфекции. В случая една от най-ефективните превантивни мерки е приемът на специализирани хранителни добавки като Цистат на Мирт Медикус.

Защо да изберем Цистат в борбата с цистита

Цистат е висококачествена хранителна добавка, осигуряваща ефективна защита срещу инфекции на пикочните пътища. Тя е подходяща както за превенция на цистита, така и за спомагателно средство при лечението му. Подпомага за естественото пречистване на пикочните пътища, ефективно облекчава болката и паренето при уриниране, благоприятства работата на уретрата и пикочния мехур. Освен това редуцира отоците, които понякога се получават вследствие на възпалението. Осигурява и силен детоксикиращ ефект на организма, като в същото време облекчава цялостния дискомфорт, свързан с цистита.

Благотворното действие на Цистат се корени в специалната формула с екстракт от листа на плода червена боровинка. Неговите свойства в борбата с уроинфекциите са известни от години. Иновативното в хранителната добавка обаче е комбинацията му с богата палитра от други растителни екстракти, витамини и минерали, допълващи действието на червения плод. За да се убедим в ефекта на Цистат, нека разгледаме по-подробно всяка една от активните му съставки:

Червена боровинка – листа (Folia Vaccinii vitis-idaeae, extr.)

През последните години червената боровинка придоби голяма популярност като една от така наречените суперхрани, включвани в много хранителни режими в помощ на доброто здраве. Това се случи благодарение на широкоспектърните й положителни действия върху нашето тяло.

Червените боровинки са особено ценени най-вече заради високото си съдържание на витамин C. Той осигурява силното антиоксидантно действие на плода, предпазващо клетките ни от вредите, нанасяни от свободните радикали. Освен това витамин Ц значително повишава киселинността на урината, като така елиминира и намиращите се в нея бактерии и възпрепятства повторното им разпространение. Червената боровинка е особено богата и на проантоцианидини от тип А, предпазващи стените на уретрата от захващане на зловредната бактерия Ешерихия коли. Благодарение на тези си съставки и свойства червената боровинка оказва ефективна защита от развитие на цистит.

Интересно е да споменем и колко червени боровинки са ни необходими на ден, за да се предпазим от инфекции на пикочните пътища. Трудно е да дадем конкретен брой или грамаж, но специалистите препоръчват прием на приблизително 400-500 мл концентриран сок от червения плод дневно с цел превенция на уроинфекции. Колко ли боровинки са ни необходими, за да се снабдим с това количество сок? Приемът на Цистат се оказва далеч по-достъпно решение. Дневната доза от хранителната добавка набавя на организма ни достатъчно количество от полезните съставки на боровинката, за да усетим благотворния й ефект.

Важно е да наблегнем и на факт, че екстрактът в Цистат е не от самия плод, а от листата на червената боровинка. Те, от своя страна, се отличават и със съдържанието на силни антибиотични вещества, които в комбинация с цялостния противовъзпалителен ефект на плода оказват ненадминато действие по отношение на превенцията и облекчението на цистит.

Екстрактът от червена боровинка също така облекчава болките в бъбреците и цялостния дискомфорт, причинен от инфекцията на пикочните пътища. В същото време антиоксидантното действие на витамин C е допълнено от сходния ефект на витамин Е, също характерен за плода. Боровинката съдържа и минерала манган, подкрепящ метаболизма и естествената антиоксидантната система на тялото ни. Наред с тях са и витамин К1, подпомагащ нормалното съсирване на кръвта, минералът мед – подпомагащ нормалната функция на сърцето, витамин D – подкрепящ имунната система, фибри – за добро храносмилане.

Благодарение на съдържанието си на толкова витамини и минерали червената боровинка помага и при някои ракови заболявания, забавя развитието на тумори, подкрепя здравето на зъбите и венците, нормализира кръвното налягане, подкрепя зрението и имунитета.

Златна пръчица – стрък (Hb. Solidaginis virgaureae)

Златната пръчица, известна още като златен енчец, е още едно изключително полезно растение в борбата с уроинфекциите. Благотворната му сила се корени в съдържащите се биологично активни вещества в стръка - надземната част, включваща цветовете, стъблото и листата на билката. Сред тях са множество флавоноиди (най-вече кверцетин и кемпферол), сапонини и етеричните масла.

Изследвания доказват, че комбинираното приложение на екстракти от червена боровинка и златна пръчица оказва силен ефект в превенцията и борбата с уроинфекциите. Приемът на екстракт от златна пръчица при цистит ефективно намалява усещането за дискомфорт, редуцира болката, спазмите и поривите за уриниране.

Биофлавоноидите в билката осигуряват мощен диуретичен ефект, повишават милилитрите отделена урина в рамките на 24 часа. Така тялото се изчиства по-бързо и ефективно от зловредните бактерии, превърнали се в причина за инфекцията. В същото време сапонините стопират развитието на зловредните бактерии. Като допълнение към това действат и отхрачващо.

Златната пръчица също така притежава силно антиоксидантно действие, предпазващо организма от оксидативния стрес. Освен това помага в борбата с килограмите и служи като предпазна мярка срещу ракови заболявания.

Янтарна киселина (Succinic acid)

Янтарната киселина е още една високоефективна съставка в Цистат, подпомагаща борбата с цистита. В комбинация с червената боровинка спомага за увеличението киселинността на урината, което неутрализира патогенните бактерии в нея.

В допълнение към това янтарната киселина се отличава с благотворния си ефект върху имунната система, метаболизма, клетъчната функция. Същевременно подпомага работата на черния дроб, намалява лошия холестерол и нивата на захар в кръвта, облекчава стреса и напрежението.

Бреза - листа (Folia Betulae, extr.)

Екстрактът от листа на бреза в Цистат се характеризира с редица благотворни действия върху организма, сред които на преден план излизат ползите му по отношение на бъбречните проблеми и уроинфекциите. Брезата се отличава с:

  • диуретичен ефект – повишава количеството на отделяната урина, като така способства за извеждане на зловредните бактерии от организма;
  • противовъзпалителен ефект – спомага за преодоляване на инфекцията на пикочните пътища;
  • антибактериален ефект – елиминира зловредните бактерии, закрепени за стената на уретрата и разпростиращи се в урината;
  • урикозуричен ефект - повишава отделянето на пикочна киселина в урината, осигурявайки неблагоприятна среда за развитието на бактерията Escherichia coli.

Брезовите листа помагат за преодоляването на състояния като камъни в бъбреците и възпаления на покочно-половата система, сред които цистит, пиелонефрит, уретрит.

Важно е и да отбележим, че за да бъде безопасен и ефективен брезовият екстракт трябва да бъде приеман в точното необходимото ни количество. Именно такова е то в дневната доза Цистат на Mirta Medicus.

Магнезий (Mg)

Магнезият в Цистат е под формата на магнезиев оксид (Magnesium oxide), който ефективно се усвоява от организма ни. Сред основните му функции е облекчаването на спазмите. Именно такава е и ролята му в хранителната добавка, приемана при цистит.

Сред останалите полезни свойства на минерала магнезий са:

  • подкрепя нервната система;
  • повишава имунитета и неутрализира възпалителните процеси в организма;
  • подпомага сърдечната функция;
  • благоприятства състоянието на зъбите и костите;
  • повишава мускулната енергия;
  • намалява среса и умората.

Витамин В6 (Vitamin В6, Pyridoxin hydrochloride)

Витамин Б6 често се препоръчва за комбиниран прием с магнезия, тъй като допълва и засилва неговите действия. Този витамин от B групата оказва благоприятен ефект върху нервната система, сърцето, мускулите, мозъчната функция, спомага за преобразуването на храната в енергия, подкрепя имунитета. Също така помага в преодоляването на възпалителните процеси в организма, съпровождащи инфекциите като цистит.

Витамин В2 (Vitamin В2, Riboflavin)

Витамин Б2 също подкрепя нервната система, като носи още редица ползи за здравето ни. Той играе ключова роля в регулирането на енергийния метаболизъм, клетъчния растеж, клетъчното делене, възпроизвеждането. Освен това допринася за нормалното образуване на червените кръвни телца и на антителата в организма. Витамин B2 ефективно подкрепя имунната система и спомага за разграждането на мазнините, въглехидратите и протеините. Отличава се и със силни детоксикиращ и противовъзпалителен ефект, чрез които спомага за преодоляване на уроинфекцията.

Опознавайки в детайли многобройните полезни свойства на съставките в Цистат за нашия организъм, можем да си дадем по-ясна сметка за ефективността му в борбата с инфекциите на пикочните пътища.

Вземете Цистат на ниска цена от онлайн Аптека Гален и се радвайте здрави и спокойни на края на лятото!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.