Как позитивното мислене подобрява здравето ни

Как позитивното мислене подобрява здравето ни

На всекиго се е случвало да има някой от онези дни, в които всичко върви наобратно. Есен е и липсата на достатъчно слънчева светлина ежедневно оказва негативно влияние на настроението ни. Студът отслабва имунната система и настинките лесно достигат до нас.

На фона на всичко това един песимист би се затворил в мрачните си мисли, но оптимистът със сигурност ще успее да задържи своя позитивизъм. Интересно е да знаем, че именно това ще закрепи имунната му система и ще му осигури по-бързо оздравяване, ще го предпази от сезонните депресия и умора, ще му позволи да разсъждава по-добре и лесно да открие решение на проблемите си. За целта ще помогнат и някои витамини и аминокиселини, които ще разгледаме по-долу.

Позитивното мислене не е характерно за всеки човек, но всички сме в състояние да придобием това ново умение. Благодарение на него можем да подобрим както психическото, така и физическото си здраве.

Как позитивните мисли влияят на организма ни

Колкото повече се усмихваме, толкова по-силно е усещането ни за щастие. По същия начин влияе и позитивното мислене. Когато мозъкът ни отчете положителна емоция, освобождава хормоните на щастието ендорфин, допамин и серотонин. Позитивното мислене в същото време забавя секрецията на хормона на стреса – кортизол.

Освен това при свои изследвания* неврологът д-р Р. Дейвидсън от Университета на Уисконсин-Медисън установява, че положителните емоции водят до обособяването на „наградни пътища“ в мозъка, а негативните атакуват областта му, свързана със страха и тревогата. Неврологът открива и че колкото по-често изпитваме негативни емоции, толкова по-предразположени сме към здравословни проблеми. Същевременно позитивните влияят по обратния начин. Интересно е да споменем и заключението на Д. Хопкинс и Л. Янек, също провеждащи изследвания по темата, които обясняват, че хората с по-оптимистичен мироглед са изложени на по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания и сърдечен удар спрямо негативно мислещите.

Конкретни ползи от позитивното мислене за здравето

Както вече обяснихме, позитивното мислене се отразява положително на общото ни здраве. Учените обаче навлизат в още по-голяма конкретика и извеждат следните ползи от „усмихнатите“ мисли за организма ни:

  • помагат ни за по-лесното справяне със стреса и негативните преживявания: позитивното мислене ни помага да взимаме по-добри и рационални решения дори в напрегнати ситуации, което ни защитава от допълнителен стрес в бъдеще. Освен това ни предпазва от достигането до депресивни състояния. Ако вече сме в депресия, научаването ни да мислим позитивно може да я облекчи. Тъй като стресът често е сред причините за отключване на състояния като псориазис, хашимото, множествена склероза, Болест на Крон, непоносимост към глутен, ограничаването на нивата му в ежедневието ни, намалява и риска от заболяванията;
  • засилват имунната ни система: стресът отслабва още имунния отговор на нашия организъм. В същото време позитивните мисли, които го облекчават, подпомагат имунната система и са в състояние да ни предпазят от настинки. Изследване от 2010 г.** установява, че сред наблюдаваните участници имунният отговор на хората с положителни мисли е по-силен спрямо този при по-песимистично настроените. Следователно дори да се разболеем, колкото по-положителни са мислите ни, толкова по-бързо организмът ни ще укрепне и ще се възстановим. В наши дни, когато все повече хора се сблъскват с вируса на Ковид-19 и много от нас са в социална изолация, е изключително важно да съхраним позитивните си мисли, тъй като те са в състояние да подпомогнат предпазването и справянето с болестта.
  • предпазват от тежки здравословни проблеми: позитивните мисли и по-малкото стрес също така спомагат за поддържането на нормални кръвно налягане и нива на захарта в кръвта, ограничават риска от сърдечни проблеми и инсулт, подпомагат фертилитета при жените;
  • облекчават болестни състояния: облекчават коронарната болест на сърцето, ограничават количеството на ХИВ в кръвта при ХИВ позитивни пациенти***, подобряват състоянието при хронични заболявания;
  • осигуряват ни жизненост и енергия: лошите мисли и депресивните състояния често са свързани и с усещане за умора. То е характерно и при отслабен имунитет. Позитивното мислене, от друга страна, ни дарява живителни сили, осигурява ни енергия да вървим напред и да преодоляваме и трудностите, и болестите;
  • удължават живота ни: ограничаването на стреса ни помага да избегнем множество болести и увреждания, като по този начин удължаваме и живота си.

Кои са хранителните добавки за „позитивизъм“

Хранителните добавки са в състояние да ни помогнат в справянето с много здравословни проблеми – както физиологични, така и психологически. Сред тях косвено са и негативните мисли.

Витамин D

Всички сме наясно с понятието „пролетна умора“, дължаща се на липсата на достатъчно свежи плодове и зеленчуци в менюто ни през студените месеци. А чували ли сте за „зимна умора“? Това е състояние, при което се чувстваме изтощени и потиснати през целия снежен сезон, спи ни се, изпитваме желание за високо въглехидратна храна, апатични сме. Смята се, че това се дължи основно на чувствителност към светлината, биохимични мозъчни реакции и дефицит на витамин Д.

Витамин D е така нареченият „хормон на слънчевата светлина“, тъй като организмът ни го произвежда при излагане на кожата на слънце. През зимата небето често е покрито с облаци, което води и до недостига му в тялото ни. Както повечето от нас знаят, това е сред основните причини за спадане на имунитета, но не само. Дефицитът на витамин Д се отразява негативно и на настроението ни, което провокира и негативните ни мисли.

За да се предпазим от „зимната умора“, можем да започнем приема на хранителни добавки с витамин Д още в края на есента. Чудесни варианти са:

Омега-3 мастни киселини

Дефицитът на омега-3 мастни киселини също е в състояние да доведе до психологични разстройства като депресията. Към момента няма конкретни доказателства, че възпалителните процеси в организма водят до депресия, но много учени констатират връзка между двете. Редовният прием на омега-3 мастни киселини може да ни предпази от множество болести и хронични възпаления, което се отразява положително и на психиката. Освен това омега-3 редуцира нивата на цитокините в организма – протеини, присъстващи в голямо количество в кръвта на страдащи от депресия хора. Тези мастни киселини повлияват благоприятно още биполярните разстройства и намаляват усещането за безпокойство. Ефективен способ за набавяне на достатъчно омега-3 на организма ни са хранителните добавки като:

Витамин B-комплекс

Витамин Б-комплекс е известен още като „антистресов“, тъй като действа релаксиращо на нервната система, помага за преодоляване на депресията и за подобряване на настроението. Освен това съдейства за нормалното функциониране на имунната система, поради което се препоръчва, когато сме изложени на отслабващите я напрежение и стрес. Лесен начин да набавим на организма си всички витамини от група B е чрез приема на хранителни добавки като:

А как да се научим да мислим позитивно

Като начало е важно да разберем, че позитивното мислене и позитивизмът не изключват реалистичната преценка. Разликата между тях и песимизма обаче е да търсим и плюсовете на неприятните ситуации, да виждаме решения, да сме в състояние винаги да повикаме усмивката на лицето си.

Някои хора носят позитивния мироглед вътре в себе си. За други придобиването му е малко по-трудно, но съществуват редица техники, които да ни помогнат. Ключовото е да опитваме да мислим позитивно поне за няколко минути на ден. Така оптимизмът постепенно ще завладее съзнанието ни и ще се превърне в част от нашия характер. Сред най-популярните техники за целта са:

Да отделяме поне по 5 минути на ден за позитивни мисли

Както вече казахме, с колкото повече позитивни мисли изпълваме съзнанието си (дори „насила“), толкова по-характерни ще стават те за нас. Можем да започнем с по 5 минути на ден в удобно за нас време – например след ставане от сън или преди лягане. Чудесна идея е да се съсредоточим върху хубавите неща, които ни очакват през предстоящия ден, през близките дни или върху позитивните моменти от изминалия. Можем да благодарим мисловно на себе си и близките си хора за хубавото в живота ни, да изброим позитивните си черти, дори просто да изядем парче шоколад и междувременно да мислим само за това колко е вкусно и каква наслада ни носи.

Да се наслаждаваме истински на хубавите моменти и да ги описваме след това в дневник

За някои хора е трудно да изживяват пълноценно хубавите моменти. Често се случва така, че на Коледа организираме лятната си почивка, а на плажа търсим свободни вили за Нова година. Тези занимания често наслагват стрес и ни лишават от радостта от настоящето. За да се отърсим от негативното, е важно да се съсредоточаваме върху хубавите моменти сега, да ги изживяваме осъзнато, да си създаваме положителни спомени за по-късно. Именно те могат да ни послужат за осигуряване на „доза“ позитивизъм в сивото ежедневие. Добра идея е да започнем дневник, в който да описваме всичко хубаво, което ни се случва – дори дребните неща. Докато пишем, ние изживяваме повторно случката и това бързо ни разведрява. В бъдеще ще можем и да препрочитаме страниците, така че да се изпълваме с позитивна енергия отново и отново.

Да изготвим списък със силните си страни и как те ни помагат

Списъкът със силните ни страни действа по подобие на дневника с хубави спомени. Дори най-скромният човек изпитва вътрешно задоволство, когато го ласкаят и хвалят. За съжаление, обаче самите ние сме най-големите си и постоянни критици. За да неутрализираме вътрешния порив да се вглеждаме само в недостатъците си, е препоръчително да направим списък с добрите си страни. По този начин ще си наложим да се хвалим, което ще отключи доброто ни настроение. Следващата стъпка е да свържем всеки свой позитив с това как може и ни служи в живота. Това ще ни осигури една по-ясна и позитивна преценка за нас самите. Връщайки се към този списък, в случай че имаме лош ден на работа, скараме се с любим човек или просто изпаднем в песимистично настроение, бързо ще възвръщаме самоувереността и позитивните си мисли. Освен това е възможно в списъка да откриваме и решения за проблемите, които ни вълнуват към дадения момент.

Да си поставяме лесно изпълними цели и да се стремим да ги постигнем

Постиженията и победите винаги носят удовлетворение и щастие. За да изпитваме възможно най-често този ефект, е добра идея да си поставяме малки цели на ежедневно, седмично, месечно ниво, които бързо и лесно да изпълняваме. Хубаво е междувременно да следим и прогреса си, защото всяка успешна стъпка към целта провокира усещане за задоволство.

Да вършим нещо хубаво за другите поне веднъж дневно

Повечето хора изпитваме нуждата да имаме положителна представа за себе си, да се чувстваме „добри“. Това подобно на успехите ни изпълва с усещане за удовлетвореност и задоволство. Най-лесният начин да отключваме подобни емоции на ежедневно ниво е всеки ден да да вършим нещо хубаво за някого, за група от хора, за природата, за изкуството, за нещо/някого, когото ценим. Лесно можем да почистим пред блока, да посадим дърво, да дарим дрехи на хора в нужда, да отменим любимия, когато е негов ред да пуска прахосмукачка. Изследване**** показва, че дори децата между 11 и 15-годишна възраст се чувстват „по-добре“, „по-пълноценни хора“, когато постъпват добронамерено. Това, от своя страна, ги прави и по-щастливи.

Да осъзнаем какво ни навежда на негативни мисли

Игнорирането на негативните мисли не е решение на проблемите ни. Колкото и да се опитваме да сме позитивни, ако дълбоко в себе си таим тъга, болка, неудовлетвореност, те рано или късно ще изплуват на повърхността. За да се справим с тях, е важно да осъзнаем какво и как ни навежда на негативните мисли, и изпълнени с увереност и позитивизъм, да открием най-доброто за нас решение.

Настроихте ли таймера за 5-те си минути позитивизъм за днес?

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.


* Kalin, N. H.; Shelton, S.; Davidson, R. (2004). The Role of the Central Nucleus of the Amygdala in Mediating Fear and Anxiety in the Primate. Journal of Neuroscience. 24 (24): 5506–5515. doi:10.1523/JNEUROSCI.0292-04.2004. PMC 6729317. PMID 15201323

** Segerstrom, S. C.; & Sephton, S. E. (2010). Optimistic expectancies and cell-mediated immunity: the role of positive affect. Psychological science, 21(3), 448–455. doi:10.1177/0956797610362061

***Moskowitz, J. T.; Carrico, A. W., Duncan, L. G.; Cohn, M. A.; Cheung, E. O.; Batchelder, A., … Folkman, S. (2017). Randomized controlled trial of a positive affect intervention for people newly diagnosed with HIV. Journal of consulting and clinical psychology, 85(5), 409–423. doi:10.1037/ccp0000188

**** Cotney, J. L.; Banerjee, R. (2017). Adolescents’ Conceptualizations of Kindness and its Links with Well-being: A Focus Group Study. Journal of Social and Personal Relationships, doi: 10.1177/0265407517738584

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.