Как да стимулираме кърмата?

Как да стимулираме кърмата?

Най-важната задача на майката след раждането е да осигури храна на своето бебе. В случай че през първите дни не е в състояние да кърми, акушерките дават на новороденото адаптирано мляко. А ако жената няма възможност да кърми и след това, този начин на хранене продължава.

Още по темата: Как да изберем най-доброто адаптирано мляко за бебето?

Важно е обаче да знаем, че майчиното мляко е най-добрата възможна храна за бебето. Съвети за стимулиране на лактогенезата, прочетете в следващите редове.

Защо е важно да кърмим бебето?

Не съществува нищо по-полезно за бебето от млякото на неговата майка. Интересен факт е, че дори съставът му е тясно съобразен със самото бебе. Изследвания показват, че белтъците в кърмата при момче обикновено са повече, отколкото при новородено момиче.

Също така съдържанието на кърмата се изменя с развитието на бебето. В началото тя съдържа голямо количество вода, утоляваща жаждата на детето. Тогава и нивата на коластрата в нея са най-високи, осигурявайки максимално количество полезни вещества на детето с минимално количество мляко. С времето течността става по-засищаща, тъй като малкото се нуждае от повече калории, за да расте.

Важно е и да отбележим, че кърмата осигурява по-висок имунитет на детето, благоприятства храносмилането и стомашно-чревната флора. Освен това храненето кожа в кожа спомага за изграждането на още по-силна емоционална връзка между бебето и майката.

И не на последно място - естественото хранене на рожбата води до стимулиране на синтеза на хормона окситоцин в женското тяло. Той се отделя от хипофизата и спомага за по-бързото възстановяване на матката и връщането на нормалните й размери.

Кои хормони са свързани с кърменето?

Кърменето е свързано с много хормони. Някои от тях подпомагат стимулирането на процеса, а други се отделят в по-голямо количество именно благодарение на него. Хормоналният дисбаланс обаче е в състояние да намали или дори да спре производството на мляко. В подобна ситуация се посъветвайте с Вашия гинеколог и потърсете помощ за стимулиране на лактацията.

По-горе споменахме една от функциите на окситоцина. А защо всъщност кърменето повишава количеството му в организма на жената? За това помага стимулирането на зърната при сучене, тъй като хормонът е необходим за свиването на алвеолите, изтласкващо кърмата към млечните канали в посока навън. Интересно е да отбележим и че окситоцинът оказва успокояващ ефект, което подобрява настроението на кърмачката.

Ключов хормон е и естрогенът. В нормалния случай количеството му в организма се увеличава още по време на бременността, като това води до стимулиране нарастването на тъканите на ареолата, зърната и гърдите като цяло. След раждането допълва действието си чрез стимулиране на млечните жлези, които също нарастват.

Друг свързан с бременността и кърменето хормон е прогестеронът. Той е необходим на женското тяло преди раждането, когато спомага за увеличаване на тъканите на млечните жлези. В същото време обаче потиска продукцията на мляко, поради което след появата на новороденото количеството на хормона у майката спада.

Съществена роля играе и пролактинът. Той отговаря за нормалното делене на клетките, необходимо за предизвикване на кърмата. Интересен факт е, че нивата му в организма на жената са по-високи през нощта. Също така те са най-високи през първите два месеца, като остават сравнително такива до захранването. Важно е обаче да знаем, че секрецията на пролактина е в пряка зависимост и с наличието на достатъчно кортизол в тялото на майката.

Как можем да увеличим количеството кърма?

Грижата за осигуряването на достатъчно кърма за малкото - при това без болка и дискомфорт за майката, започва още от последния месец от бременността. Препоръчително е тогава жената да започне да прави леки масажи на зърната и гърдите си, за да облекчи състоянието им и да ги подготви за предстоящото кърмене. От полза са и топлите душове през дните след раждането. Те спомагат за по-лесното отваряне на каналчетата.

Важно е и детето да започне да суче възможно най-скоро след появата си. Привикването му към сученето обаче често отнема време, поради което е препоръчително да изпомпвате кърмата си с помпа. Задържането й в млечните канали може да предизвика болка, възпаление и спиране на нейното производство. Полезно е да знаем и че употребата на такъв вид уреди подпомага стимулирането на лактацията.

Отлични помпи за кърма са:

От полза е и приемът на чай за кърмачки като Weleda Mama Чай за кърмачки 20 х 2 гр, спомагащ за повишаване нивата на естроген, окситоцин и пролактин в организма, като това осигурява стимулиране на лактогенезата. Това е възможно благодарение на специалния му състав, включващ сминдух, анасон, копър, кимион и лимонова върбинка. Друг отличен вариант за по-добра лактация е Lactil за стимулиране на кърменето 56 капсули Tilman с анасон и копър. Съществуват и множество хранителни добавки и хомеопатия, подпомагащи регулирането на процеса.

Кои храни и билки стимулират кърмата?

Ежедневното меню на майката е ключово за стимулиране на кърмата и за нейната хранителна стойност. Силно препоръчително е то да включва поне 2,5-3 литра вода дневно, тъй като храненето на бебето обезводнява тялото й.

По отношение на диетата й е добре тя да й осигурява достатъчно полезни витамини и минерали, които да предоставя и на новороденото. За стимулиране на млякото помагат по-конкретно суровите бадеми, сушените смокини, овесените ядки, копривата.

Ключови в случая са и билковите отвари, като най-подходящи са тези от копър, анасон, сминдух и женско биле.

Поръчайте висококачествени продукти за кърмене на ниска цена от онлайн Аптека Гален още сега! Възползвайте се и от опциите ни за безплатна доставка.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още: Как да се насладим по-лесно на кърменето

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.