Как да предизвикаме цикъла

Как да предизвикаме цикъла

Менструацията е вечната женска тема. Дали настъпва навреме, или закъснява. За колко дни отминава и как облекчаваме болките? Това е напълно нормално, като се има предвид, че се повтаря през едва няколко седмици в продължение на голяма част от живота ни. А когато отсъства, се превръща в причина за притеснение.

Понякога дори самите ние искаме да я предизвикаме по-рано. В случай че причината за това е предстояща почивка, специалистите препоръчват да не си играем с периода си. Нима си струва да влошим здравето си заради една седмица на морето или спа?

В други случаи обаче желанието ни да я предизвикаме е продиктувано от закъсняващата менструация. Ако проблемът е отскоро, бихме могли да изпробваме някои немедикаментозни методи, за да предизвикаме цикъла. Ала ако продължи повече от месец, е препоръчително да се обърнем за помощ към гинеколог.

Поръчайте високоефективни добавки за жени на ниска цена от онлайн Аптека Гален!

Защо месечният цикъл закъснява

В общия случай менструацията настъпва през 28 дни, които се броят от началото на предходния цикъл. Въпреки това при много дами диапазонът е малко по-кратък или по-дълъг, като за здравословни рамки са приети от 21 до 35 дни.

В случай че периодът ни закъснява повече от нормалното, е добре да му обърнем внимание, да положим усилия, за да го предизвикаме.

Сред възможните причини са бременност или менопауза. Лесно можем да проверим дали очакваме бебе с тест. Що се отнася до менопаузата, тя обикновено настъпва в периода от 45 до 55 години, рядко по-рано. Ако предполагаме, че едно от двете се отнася за нас, е препоръчително да се обърнем към гинеколог, преди да вземем, каквито и да било мерки.

Други често срещани причини са:

  • стрес - той оказва негативно влияние на хипоталамуса, дисбалансирайки хормоните в организма ни;
  • загуба на тегло - недостатъчният калориен прием повлиява негативно на ендокринната система, отговаряща за жлезите с вътрешна секреция. Именно те произвеждат хормоните. Така може да предизвикаме хормонален дисбаланс, водещ до закъсняване или цялостно отсъствие на менструацията;
  • нездравословна диета - дори и да не губим, а да наддаваме тегло, пак е възможно да имаме проблеми с цикъла си. Небалансираната диета, съставена от бедни на полезни вещества храни, е в състояние да доведе до дефицит на редица витамини и минерали. В резултат на това множество процеси в организма се нарушават, сред тях може да бъде и менструацията;
  • твърде усилени тренировки - голямото физическо натоварване също оказва влияние на хормоналната секреция в тялото, като е възможно така да предизвикаме забавяне на цикъла;
  • здравословен проблем - такива могат да бъдат инфекция, поликистозни яйчници, маточни фиброиди, ендометриоза, аденомиоза. При съмнение за подобен проблем е важно веднага да се обърнем към лекар.

Добре е да имаме предвид и че цикълът понякога просто закъснява без определена причина. Това се случва много често на по-млади момичета, при които все още не се е урегулирал. В подобни ситуации е важно да не се притесняваме излишно, защото така може да забавим настъпването на менструацията още повече.

Как да предизвикаме цикъла без хормонални медикаменти

В случай че страдаме от хормонален дисбаланс или друг здравословен проблем, нашият гинеколог вероятно ще ни предпише хормонална терапия. Въпреки това е силно непрепоръчително да прибягваме към подобни медикаменти сами.

Как безопасно бихме могли да предизвикаме цикъла си сами, ще разгледаме в следващите редове.

Да си починем и релаксираме

В случай че менструацията закъснява, защото ежедневието ни е изпълнено със стрес, решението за нас е почивката. Важно е да отпратим мислите за работата и учението, за домашните ангажименти, за всяко нещо, което ни напряга. Чудесна идея е да се отдадем на спа ден, топъл чай и приятно четиво.

Да вземем гореща вана

Ако ни закъснява с ден-два или наистина много държим да предизвикаме цикъла по-рано, горещата вана е в състояние да помогне. Тя разширява кръвоносните съдове, успокоява ни и допринася за това да предизвикаме цикъла си.

Да се храним здравословно

Ако подозираме, че ни закъснява, защото се храним твърде оскъдно или нездравословно, е добре да променим режима си. Сред препоръчителните храни в подобни ситуации са:

  • яйца - поне по едно на ден;
  • червено месо;
  • храни, богати на каротен като моркови, кайсии, тиква;
  • храни, богати на желязо като спанак, коприва, лапад;
  • ядки;
  • риба и морски дарове;
  • черен шоколад.

Да тренираме достатъчно

Под достатъчно имаме предвид нито твърде много, нито твърде малко. Лекото и редовно физическо натоварване ни помага да предизвикаме цикъла, а прекаленото го забавя.

Да приемаме хранителни добавки

Сред хранителни добавки, чрез които е възможно да предизвикаме цикъла, са:

Поръчайте висококачествени витамини за жени на топ цена от онлайн Аптека Гален сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.