Какви са симптомите на паник атака?

Какви са симптомите на паник атака?

Психическото напрежение и тревожността са проблеми, засягащи все по-голяма част от съвременното население. За едни от най-разпространените разновидности на тревожните разстройства вече сме говорили с конкретика в статията Как да се справим с тревогата.

Сред тях са и паник атаките - проблем, засягащ около 35% от хората в зряла възраст. Потърпевши са по-често жените, но от панически пристъпи страдат и господата. Важно е да знаем, че дори децата ги получават. Какви са симптомите, какво ги провокира и как да се справим, ще разгледаме в следващите редове.

Вземете висококачествени хранителни добавки при стрес и тревожност на ТОП цена от онлайн аптека galen.bg!

Какво представляват паник атаките?

Паник атаката настъпва внезапно, без предупреждение. Потърпевшият изведнъж изпитва силно усещане за страх и паника, изпада в ступор. Характерни са още ускорен пулс, невъзможност за дишане, усещане, че ще полудеем или умрем. Важно е обаче да знаем, че колкото и зле да се чувстваме, паник атаката не е смъртоносна и ще отмине.

Един пристъп обикновено продължава около 10 минути, много рядко до час. Възможно е това неразположение да ни сполети веднъж в живота или да се хронифицира.

Добре е да имаме предвид, че в подобно състояние можем да изпаднем дори когато сме в пълна релаксация или спим. Колкото по-подготвени сме за паник атаката, толкова по-лесно бихме могли да я преодолеем.

Мнозина изпаднали в такова неразположение вярват, че получават инфаркт. Причината е в сходството на симптомите.

Какви са най-честите симптоми на паник атака?

Симптомите за паник атака можем да разделим на две групи - психически симптоми и физически симптоми.

Сред психическите симптоми са:

  • повишена бдителност за връхлитаща опасност;
  • усещане за тревожност;
  • ирационални мисли;
  • силен страх;
  • усещане за полудяване;
  • чувство за загуба на контрол над действията;
  • усещане за наближаваща смърт;
  • усещане за недействителност и откъсване от заобикалящия свят.

Физическите симптоми включват:

  • замаяност и световъртеж;
  • гадене и стомашен дискомфорт;
  • треперене;
  • сухота в устната кухина;
  • силно потене;
  • горещи вълни;
  • задух, трудно поемане на въздух;
  • изтръпване, студени тръпки;
  • сърцебиене;
  • стягане и/или тежест в гърдите;
  • мускулно напрежение.

Какви са причините за паник атака?

Конкретните причини за възникването на паник атака не са напълно известни. Въпреки това е полезно да знаем кои са предразполагащите ни към това състояние фактори.

Сред тях на челна позиция са житейските ситуации, съпроводени от високи нива на стрес - изпити, дипломиране, започване на нова работа, сватба, раждане на дете, смърт на близък човек, раздяла.

По-предразположени сме на панически симптоми и ако сме тревожни хора с лабилна психика. Към факторите се добавя и генетичната унаследеност. Ако някой от родителите ни е страдал от депресия, тревожност или друго тревожно разстройство, вероятността да получим паник атака в даден момент от живота си, е голяма.

Важно е да обърнем внимание и на връзката между хормоналния дисбаланс и паническото разстройство. Доказано е, че понижаването нивата на хормоните естроген и прогестерон, отговарящи за съдовата еластичност, е пряко свързано с получаването на паник атака. Рискът се увеличава и ако се наблюдават повишени нива на хормоните на стреса адреналин и кортизол. Всичко това е характерно за жените по време на менструация, пременопауза и менопауза.

Как да се справим с паник атаките?

В случай че страдаме от хронични паник атаки, е препоръчително да потърсим медицинска помощ от специалист. Психотерапията, провеждана от опитен психолог, вероятно би била от най-голяма полза. Добре е да имаме предвид и някои методи за овладяване на състоянието ни, за редуциране на продължителността и честотата му.

Сред тях са усвояването на техники за дишане и за релаксация. Полезно е и да се обадим на свой приятел или роднина, който да ни разсее от състоянието, така че да се успокоим възможно най-бързо. В случай че конкретното място, на което се намираме, ни създава дискомфорт, е хубаво да го напуснем. Примери за това са обществен транспорт, молове, магазини и други публични места.

За намаляване на симптомите помагат още редовната физическа активност, здравословното хранене и пълноценното наспиване. Всичко това ретушира нервното напрежение, помага ни да сме по-спокойни и ни избавя от неприятните симптоми на паническите пристъпи.

Полезно е и да намалим приема на кофеин и на алкохол.

Що се отнася до лечението на паническото разстройство, то обикновено включва специализирани лекарствени продукти като антидепресанти и бензодиазепани. Възможно е лекарят ни да ни предпише и успокоителни средства под формата на хранителни добавки, хомеопатични медикаменти и билки. Отлични примери са:

Поръчайте ефективни лекарства против стрес на ниска цена от galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.