Как да облекчим симптомите на перименопаузата и менопаузата

Как да облекчим симптомите на перименопаузата и менопаузата

Всяка здрава жена преминава през няколко основни етапа от своя живот, свързани с хормонални изменения в тялото. Обикновено около 11-13-годишна възраст настъпва половата зрялост с началото на менструалния цикъл. Следват около три десетилетия, през които е биологично предопределено една жена да стане и майка. След 40-годишна възраст обаче нивата на женските хормони в организма постепенно спадат и скоро е налице климактериумът. Той е напълно естествено състояние и в никакъв случай не е болест. Въпреки това създава значителен дискомфорт на много от дамите. Затова и е полезно да сме запознати с етапите, симптомите и начините да ги облекчим до минимум. Именно това е целта на днешната статия.

Кога настъпва менопаузата и защо

Обикновено менопаузата/ климактериумът настъпва в периода от 45 до 55 години. Счита се, че една жена е достигнала този етап от живота си, когато менструацията й е отсъствала 12 последователни месеца и причина за това не е бременност, прием на лекарства или здравословен проблем. В много редки случаи началните симптоми, съпътстващи навлизането в менопауза, са налице към 35-40-годишна възраст. Ако това се случи, говорим за преждевременна менопауза, известна още като първична яйчникова недостатъчност.

Интересен факт е и че при жените с латиноамерикански или афроамерикански корени средната възраст на навлизане в менопауза е с около 2 години по-ранна в сравнение с тази на представителките на европеидната раса. Съществуват и много други фактори, водещи до по-ранен или по-късен климактериум, сред които най-вече генетични и свързани със състоянието на яйчниците.

Основната причина за настъпването му е постепенното намаляване на произвежданите от тялото женски хормони като естроген, прогестерон и други. Ефектът от това се допълва от остаряването на яйчниците и липсата на активни техни фоликули - структурите, произвеждащи яйцеклетките и обуславящи менструацията и фертилността.

Съществуват и други причини за навлизане в климактериум, които са свързани със здравословни проблеми. Тогава обикновено говорим за причинена менопауза. Тя може да бъде предизвикана от:

  • премахване на яйчниците;
  • стопиране нормалната работа на яйчниците поради хормонално лечение, хирургическа намеса, лъчетерапия;
  • увреждания на таза, вредящи и на яйчниците;
  • рентгенография на таза.

Навлизането в менопауза обикновено причинява дискомфорт на жените. Сред най-разпространените и силно отчетливи симптоми са горещите вълни. Повече за тях и останалите неразположения през този етап от живота ще говорим по-долу в статията.
Важно е да отбележим, че симптомите започват около 4 години преди настъпването на последния месечен цикъл и продължават приблизително също толкова години след него.

Този почти десетилетен период от живота на жената се разделя на 3 основни етапа:

  • пременопауза – начален етап, цикълът става все по-нередовен;
  • перименопауза – междинен етап, протичащ непосредствено преди и известно време след последния цикъл, дискомфортът вече е осезаем силен. Този период може да продължи от няколко месеца до няколко години, като в много редки случаи бива пропускан и жената навлиза директно в менопауза;
  • менопауза – последен етап, симптомите са най-силно изразени. След това те постепенно отшумяват и хормоналният баланс се възстановява. Тогава можем да говорим за постменопауза.

Какво да знаем за отделните етапи на климактериума

Какво е характерно за пременопаузата и перименопаузата

Макар пременопаузата и перименопаузата да са два отделни термина, обозначаващи два различни етапа от развитието на женския организъм, те преливат толкова неусетно един в друг, че понякога се разглеждат дори като синоними. Общо можем да ги определим като периода преди навлизане в същинската менопауза.

По време на перименопаузата менструацията става нередовна. Възможно е да закъснява и дори да пропуска по месец-два, да е придружена от по-силно или по-слабо кръвотечение от нормалното за жената, от по-силни или по-слаби болки. Най-общо казано – настъпва осезаема промяна.

По време на пременопаузата забременяването все още е възможно, като постепенно става все по-малко вероятно. Все още не са налични отчетливите симптоми, настъпващи с перименопаузата и самата менопауза. Хормоналните промени в тялото постепенно започват, но все още не водят до отчетлив дискомфорт.

Навлизайки в перименопаузата обаче, много от неприятните усещания, свързвани с менопаузата, вече са налице. Нивата на естрогена се повишават и спадат, предизвиквайки дисбаланс. Напълно възможно е да се наблюдават месечни цикли без овулация. Започват проблеми като горещи вълни, вагинална сухота, безсъние, пикове и спадове на настроението.

Сред възможните симптоми са още дискомфорт по време на полов акт и зачестяващи уроинфекции. Причината се корени в спада на нивата на естрогена. Вследствие на това тъканите в интимната област стават по-малко еластични и губят своята влажност, водейки до болки по време на полова интимност. В същото време естествената защита на вагиналната област срещу навлизане на бактерии отслабва, което повишава риска от инфекция на пикочните пътища. Със загубата на еластичност на тъканите е свързана и опасността от неволно изпускане на урина (инконтиненция). Възможно е да спадне и либидото на жената.

Може да се наблюдава още загуба на костна плътност и покачване на нивата на лошия холестерол.

Както вече споменахме, нито менопаузата, нито перименопаузата са здравословни проблеми, поради което не налагат диагностицирането от лекар. Въпреки това е много важно да наблюдаваме състоянието си и развитието на процесите в организма ни. При настъпването на някой от следните симптоми е препоръчително все пак да посетим гинеколог, който да изключи вероятността за заболяване:

  • зацапвания след периода на менструацията;
  • кръвни съсиреци при менструация;
  • кървене след полов акт;
  • твърде продължителна или твърде къса менструация.

Кога е настъпила менопаузата

Симптомите на перименопаузата постепенно преминават към менопаузата. Считаме, че тя е настъпила след 12-месечна липса на менструация.

Облекчете симптомите на менопаузата с хранителни добавки на топ цена от онлайн Аптека Гален!

Какви са симптомите на менопаузата

Симптомите на менопаузата са строго индивидуални при всяка жена. Те могат да са доста разнообразни и с различен интензитет при отделните дами. Най-общо казано симптомите на климактериума са свързани с частите и системите в тялото, засегнати от понижените нива на естрогена и прогестерона:

  • репродуктивна система;
  • пикочно-полова система;
  • сърдечно-съдова система;
  • опорно-двигателна система;
  • гърди;
  • лигавици;
  • мозък.

Сред най-разпространените симптоми на менопаузата са:

Вагинална сухота, болка по време на полов акт, уроинфекции

Тези симптоми често започват още през перименопаузата, поради което ги разгледахме подробно по-горе в текста.

Горещи вълни

Почти всяка жена в периода на климактериума се оплаква от горещи вълни. Те са свързани с обилно потоотделяне, зачервяване на лицето и шията, сърцебиене. Обикновено продължават от 30 секунди до 10 минути, като често водят до нощни събуждания и хронично безсъние.

Безсъние

Проблемите със съня по време на менопаузата, създавани от нощните горещи вълни, се допълват и от цялостния хормонален дисбаланс в организма. Това води до по-ранни събуждания и затруднено заспиване. В случая помагат хранителни добавки като Menopace Night за спокоен сън при менопауза x 30 таблетки Vitabiotics и Femovita Forte Day&Night При менопауза 60 капсули Naturpharma.

Прочетете: Как да се наспиваме

Променливо настроение

Хормоналният дисбаланс води след себе си и резки промени в настроението, депресивни състояния, раздразнителност. Те могат да са придружени и то затруднена концентрация и проблеми с паметта. Тъй като мозъкът е силно засегнат от хормоналните промени в тялото, всички тези състояния са напълно нормални и е важно близките на засегнатата жена да подхождат с нужното разбиране.

Често уриниране и/или уринарна инконтиненция

Както вече обяснихме, загубата на еластичност на тъканите във вагиналната област води до повишен риск от инконтиненция. Този проблем се засилва и от отслабването на тазовите мускули, често съпътстващо менопаузата. Възможно е също така да се появяват пориви за уриниране, без то да е нужно.

Понижено либидо

Поради промените вследствие на понижените нива на естрогена е нормално дамите в менопауза да имат по-малко желание за интимност със своя партньор. Съпътстващи проблеми могат да бъдат още по-бавна клиторна реакция, забавен или отсъстващ оргазъм, вагинална сухота, причиняваща дискомфорт по време на полов акт.

Сред възможните симптоми са още

  • вагинална атрофия;
  • загуба на коса;
  • загуба на еластичност на косата и кожата, поява на бръчки и късаща се коса;
  • сухота в очите, суха кожа;
  • покачване на теглото;
  • възпалени или чувствителни гърди;
  • чести главоболия;
  • чести сърцебиения;
  • намалена мускулна и костна маса, болезнени и сковани стави, остеопороза;
  • окосмяване в области, характерни за мъжете – мустаци, гръб и др.

Как да облекчим симптомите на перименопаузата и менопаузата с хранителни добавки

Важно е да знаем, че менопаузата не е диагноза. Тя е период, през който се налага да преминем, но от нас зависи да го направим възможно най-лек и неусетен. За това ни помагат редица хранителни добавки като:

Какви други методи за облекчаване на симптомите да приложим

За максимален и възможно най-бърз ефект в комбинация към хранителните добавки е препоръчително да приложим и следните методи за ограничаване на симптомите на климактериума:

  • осигуряване на прохлада - поддържане на по-ниска температура в помещението, употреба на подвижен вентилатор и ветрило, носене на широки и прохладни дрехи – всичко това ни помага да облекчим дискомфорта от горещите вълни. Препоръчителна е и употребата на непромокаеми чаршафи, за да запазим матрака си;
  • редовни упражнения и балансирана диета – с тяхна помощ лесно контролираме теглото и нивата на холестерола си, подкрепяме опорно-двигателната система и допринасяме за своето общо здраве. Освен това облекчаваме нервното напрежение и подобряваме съня си;
  • релаксация – препоръчително е да открием своите методи за релаксация. Чудесни варианти са йога, масажи, тренировки, медитация;
  • ограничаване на безсънието – облекчавайки нощното изпотяване и нормализирайки баланса на хормона на съня – мелатонин, с подходящи хранителни добавки бързо ще възстановим нормалния си сън;
  • специална грижа за кожата – кожата на дамите в менопауза се нуждае от допълнителна хидратация и козметика, предпазваща я от раздразнения. Поради прогресивната загуба на еластичността и сбръчкването й е препоръчително да се използва специализирана козметика като продуктите от сериите Lierac Arkeskin и Vichy Neovadiol за жени в перименопауза и менопауза;
  • отказване на цигарите и намаляване на алкохола – така подобряваме общото си здраве, съня, функцията на сърдечно-съдовата и нервната система.

В периода преди и по време на менопаузата е важно да мислим позитивно, да откриваме и хубавите страни на своето състояние. Вече не се налага да се съобразяваме с месечния си цикъл и всеки момент е подходящ за море, басейн или СПА. Също така не е нужно да използваме протекция срещу забременяване. В периода след 50-ата годишнина децата обикновено вече са големи и имаме много повече време за себе си. Отдайте му се, насладете се на тази подарена ни от природата свобода! И приемайте хранителни добавки за менопауза на ниска цена от онлайн Аптека Гален, за да не позволявате на дискомфорта да смущава блаженството ви.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.