Kакво да ядем през есента, за да повишим имунитета си
Със смяната на сезона, започват добре познатите ни здравословни неразположения, грипове и болести. За да успеем да избегнем няколкодневно боледуване, можем да помогнем на организма си като консумираме някои храни за подпомагане на имунната ни система и повишаване на имунитета. Принципно храненето ни трябва да бъде балансирано и здравословно, като избягваме бяла захар, бяло брашно, транс мазнини, пакетирани храни. Най-препоръчително е да се храним със сезонни плодове и зеленчуци. Не е случайно това, че дадени храни растат в определен сезон. Явно точно в този сезон, организмът ни има нужда от точно тези витамини, минерали и микроелементи, които присъстват в сезонните храни.
Не трябва да забравяме, че за да бъдем здрави трябва да се грижим за нашето тяло отвътре и отвън. Здравословното хранене, спортът, качественият сън са неизменна част от грижата ни за себе си. Нито едно от тези звена не е за пренебрегване. Опитвайте се да спортувате, ако не всеки ден, то поне през един-два дни, да имате качествен сън и да давате на тялото си необходимото му „гориво“, за да бъде здраво и енергично. В тази статия ще разгледаме някои храни, които ще ни помогнат да повишим имунитета си през есента.
1. Джинджифил
Тази билка нашумя изключително много в последните години и си извоюва почетно място в класациите на натуралните антибиотици. Той има изключително силни антибактериални и противовъзпалителни свойства. Джинджифилът има болкоуспокояващ ефект, подпомага кръвообръщението, подпомага разширяването на бронхите, а също така спомага на организма за усвояването и обработването на мазнините. Може да се консумира под формата на чай (от пресен корен или джинджифил на прах). Също така може да се консумира с мед – в бурканче мед се настъргва джинджифил и се хапват по една или две лъжици дневно за повишаване на имунитета.
2. Чесън
На второ място в нашия списък, но не и като значимост и ефект идва любимия на много хора и недолюбения от също толкова хора – чесънът. От стари време се знае, че чесънът се причислява към природните антибиотици. Той повишава способността на белите кръвни клетки да се борят с вирусите. В чесънът има големи количества мед, калции, фосфор, витамин B1, витамин B6, селен, витамин C, манган. Чесънът подобрява нивата на холестерола, намалява кръвното налягане и съдържа множество антиоксиданти. Може да се консумира в суров в различни разядки, а също така да се добавя като подправка при приготвянето на храната.
3. Ябълки
Да, ябълки! Есента е сезона на ябълките и това не е никак случайно. В ябълките има множество витамини и микроелементи, от които тялото ни има нужда. Благодарение на салициловата киселина, която се съдържа в тях, те имат чудесни противовъзпалителни качества. В природната медицина се препоръчва отвара от ябълкови кори при силна кашлица. Ябълките съдържат големи количества витамин C, но имайте предвид, че той се съдържа най-много в кората на плода. В състава им влизат също витамините A, B и D, както и множество фибри.
4. Тиква
Тиквата е един друг много любим сезонен есенен продукт. Може да се приготвя по много различни начини, а ползите от нея са наистина впечатляващи. Действа изключително добре на чревната флора и помага изчистването на паразити. Успокоява нервната система, защото в нея се съдържат витамини от групата B. В тиквата има голямо количество бета каротен (на който се дължи нейният оранжев цвят), който е можещ антиоксидант и подпомага освобождаването от свободните радикали в тялото. Освен всичко това, тиквата е нискокалорична и в нея има много фибри. Може да се използва за приготвянето на множество десерти, а също така и основни ястия, супи, а защо не и в салати.
5. Сладък картоф
Сладкият картоф също съдържа голямо количество каротен, както тиквата. Той е чудесен за подсилване на имунната система, защото в него има много витамин А, C, B6, a също магнезий, манган, мед и желязо. Антиоксидантите в сладките картофи са основни участници в борбата със свободните радикали. Поради високото съдържание на витамин А, се смята, че сладките картофи играят повишаваща имунитета роля.
6. Спанак
Говорейки за имунна система, няма как да не споменем, че спанакът е един от най-добрите зеленчуци, които подпомагат засилването на имунната система. В него има много желязо, магнезий, калий, а също витамин C, антиоксиданти и фибри. Може да се използва в различни манджи, салата, а също и в смути. Със сигурност ще подпомогне организма да се справи по-лесно с прехода от топлото лято към хладната есен.
7. Червено цвекло
Есента е и сезонът на цвеклото по нашите географски ширини. Червеното цвекло е една от супер храните за повишаване на имунната система. В него също има антиоксиданти, витамини, микро и макроелементи, които подпомагат нашия естествен имунитет. Можем да го консумираме в различни ястия, салати, смути, а също така и във прясно изцедени сокове в комбинация с ябълка и морков.
8. Цитрусови плодове
В тази група ще причислим лимони, портокали, мандарини, грейпфрут и киви. Всички те имат богато съдържание на витамин C и мощни антиоксиданти. Те са чудесни за повишаване на имунитета, а също подпомагат организма да се справи с вече възникнали възпаления и инфекции.
9. Броколи
Този зеленчук, освен изключително вкусен е много полезен. Поради високото си съдържание на фибри е чудесен при спазването на диети. В него също има мало количество протеин. Освен това се слави с антиоксидантните си свойства, съдържанието на витамин А, витамини C и E. Освен за повишаване на имунитета, броколите се славят с още много ползи като – поддържане на здрава нервна система, полезни за здравето на костите (съдържат витамин К и калций). Може да се приготвят като супа с различни зеленчуци, да се пекат, а също така на пара и да се поднесат като студена салата след това.
10. Куркума
Куркумата е още една подправка, спадаща към супер храните, която има много ползи за нашето здраве. Тя също попада в групата на природните антибиотици, редом с чесъна и джинджифила. Също като джинджифила, тя представлява корен. В китайската медицина и Аюрведа, куркумата заема едно от първите места в лечебните практики и храни. Тя е силен антиоксидант, противовъзпалително, има болкоуспокояващ ефект, противодейства на стареенето и повишава естествения имунитет на организма. Както джинджифила, може да се използва на прах или от пресен корен. В последните години има множество чайове с куркума. Можете също така да я внедрите в почти всяка домашно приготвена храна, стига вкусът й да ви харесва.
11. Червени чушки
Червените чушки са един наистина чудесен зеленчук, в който има много витамини като A, А, В1, В2, В6, С и Е. Освен това са мощен антиоксидант, и прекрасен източник на витамин B6 и фолат. Наличието на витамин C в тях, действа имуностимулиращо, а освен това спомага на организма да усвоява желязото. Като бонус към всичко казано до тук, този зеленчук подпомага за засилването на метаболизма. Червената чушка е продукт, който присъства много в българската кухня и може да се комбинира и консумира в различни храни и под различни форми – както сготвен, така и суров вид.
Това са някои от храните, които ще ви помогнат да подсилите вашия организъм и е хубаво да консумирате през есента. Разбира се, винаги слушайте тялото си. То е вашият най-добър ориентир и може да ви каже от какво има нужда. Трябва само да успеете да разпознаете сигналите. Това може да се случи, когато сте „изчистили“ храненето си и давате на организма си качествена храна, в която има всичко необходимо, за да функционира правилно. Предполагам се досещате, че под „качествена храна“ не са включени опакованите храни, всеизвестни като джънк фуд, пържените храни, различни сладкиши и десерти с бяла захар и бяло брашно. Много е важно да осъзнаем, че тялото ни е едно за цял живот и да започнем да се грижим за него правилно.