Какво е добре да знаем за слънчевия загар и избора на слънцезащита

Какво е добре да знаем за слънчевия загар и избора на слънцезащита

Астрономическото лято настъпи. Това е сезон вдъхновение... за мечти, за приключения, за слънце и вълни. Сезон, който ни зарежда с жизненост, а споменът за него ни стопля и зимата. Всички обаче разполагаме с поне една история за страшно изгаряне – било то на морето, или в планината, което е развалило някой-друг ден от почивката ни. Днес можем да разглеждаме с усмивка снимките, на които приличаме повече на рак или домат, отколкото на самите себе си, но нанесената върху кожата ни вреда – макар и вече невидима, остава. За да се наслаждаваме на приятното слънце, защитени от не толкова добрите му ефекти, е важно да знаем как да избираме подходящите слънцезащитни продукти за всяка част от тялото си и според типа на нашата кожа. Добре е и да сме наясно как и кога да ги използваме.

Какви са видовете вредни слънчеви лъчи

Слънцето излъчва три вида вредни за нас лъчи:

  • UVA – това са лъчите с най-голяма дължина и проникващи най-дълбоко в кожата ни. Те са в състояние да нанесат перманентна вреда на нашия епидермис. UVA лъчите оказва негативно влияние върху колагена и еластана в него, като така състаряват кожата и водят до появата на бръчки. Освен това могат да имат ракообразуващ ефект;
  • UVB – тези лъчи се характеризират със средна дължина и засягат само най-горния слой на епидермиса ни. Именно те са отговорни за тена, но и за изгарянията. Подобно на UVA лъчите и UVB са в състояние да причинят появата на ракови образувания – меланоми;
  • UVC – те са най-късите, но и най-вредни лъчи. За щастие, озоновият слой успява да препречи пътя им към земната повърхност и по този начин напълно ни защитава от зловредния им ефект.

За да си осигурим протекция от UVA и UVB лъчите обаче, е необходимо да полагаме съзнателни усилия. Тук се появява ролята на слънцезащитните продукти в живота ни.

Какво означава SPF и кои мазила ни предпазват от UVA и UVB

Както вече стана ясно, се нуждаем от слънцезащита, която стопира действието както на UVA лъчите, така и на UVB. Важно е да сме наясно, че това не се отнася за всеки продукт с обозначен SPF фактор.

SPF е абревиатурата на Sun Protection Factor (слънцезащитен фактор), но мнозина го наричат и Sunburn Protection Factor (фактор на защита от слънчево изгаряне). Вероятно вече се досещате, че става въпрос за протекция единствено от UVB лъчите, предизвикващи изгаряне. За да сме сигурни, че даден продукт е в състояние да ни предпази и от състаряващите кожата ни лъчи, то на опаковката му трябва да е изобразена емблемата UVA. Иначе казано – препоръчително е да търсим широкоспектърна слънцезащитна козметика.

Какъв SPF да изберем според типа си кожа

Съществуват 6 основни фототипа на кожата. От това към кой от тях спада нашият епидермис, зависи и кой SPF е подходящ за нас.

Фототип 1

Светла млечна кожа, лунички, чевеникава или руса коса, светли сини, сиви или зелени очи – красота! Хората от тази група обаче не са способни да придобиват тен. Тяхната кожа не потъмнява, а директно почервенява. Освен това за тях съществува най-голям риск от появата на ракови образувания на кожата. По всичките тези причини за светлите хора е препоръчително да избират слънцезащитна козметика с висок фактор – SPF50 или SPF50+. Добре е и да не се излагат за продължително време на слънце – камо ли в най-горещите обедни часове. Чудесен вариант в този случай е Lierac Sunissime Слънцезащитен противостареещ флуид за лице SPF50+ 40 мл за лицето и Bioderma Photoderm Max Слъцезащитен спрей SPF50+ 400 мл за тялото.

Фототип 2

Спадащите към тази група хора също са с руса или червена коса, със светла кожа, но със сиви, зеленикаво-кафяви или светло кафяви очи. Логично е, че и те са свръх податливи на вредата на слънцето и изгарят бързо, но ако полагат нужните мерки, биха могли да се радват на красив и здравословен тен. За тях също са препоръчителни SPF50 и SPF50+, но към средата на слънчевата си почивка биха могли да преминат и към SPF30. За тях много подходящи са комплекти като Allersol Слънцезащитен спрей SPF 50 200 мл + Allersol Слънцезащитен крем SPF 30 100 мл.

Фототип 3

Тези хора са с тъмно рус цвят на косата, по-скоро светла кожа и с лешникови или светло кафяви очи. За тях приемливи са факторите от SPF15 до SPF30, като при първите излагания на слънце за лятото, е добре да се започне с по-високата защита. Висококачествени и ефективни продукти за спадащите към тази група са Lierac Sunissime Слънцезащитен противостареещ флуид за лице SPF30 40 мл за лицето и Nivea Sun Protect & Dry Touch Слънцезащитен гел-крем SPF30 175 мл за тялото.

Фототип 4

Матова кожа, тъмно кестенява коса и кафяви очи – така изглежда човек с кожа от фототип 4. Представителите на тази група придобиват прекрасен шоколадов тен и изгарят само когато стоят твърде продължително на слънце или ако не използват слънцезащита. За тях също са подходящи продукти с SPF15, SPF20, SPF25, SPF30. Препоръката в техния случай е същата – в началото на лятото е по-добре да се употребява по-висока степен на протекция, като с потъмняването на епидермиса, не е проблем тя да се понижи. Отличен избор за хора с чувствителен епидермис от този фототип би бил Avene Sun Слънцезащитен спрей за чувствителна кожа SPF20 200 мл, подходящ за лице и тяло, а при нормална кожа - Nuxe Sun Слънцезащитен млечен спрей за лице и тяло SPF20 150 мл.

Фототип 5

В този случай кожата е целогодишно по-тъмна, а очите и косата са много тъмно кафяви или черни. Тези хора са облагодетелствани с естествена защита от изгаряне и с по-нисък риск от появата на меланоми. При тях отлична работа могат да свършат и продукти с SPF10, SPF15 като слънцезащитното енергизиращо мляко за тяло Lierac Sunissime.

Фототип 6

Това са хора с много тъмни кожа, коса и очи. За тях почти не съществува опасност от изгаряне, много лесно се сдобиват с красив слънчев загар и могат да използват слънцезащита с много нисък фактор съвсем спокойно.

Какво е добре да знаем за състава на слънцезащитната козметика

Способността на даден козметичен продукт да ни защитава от вредата на слънцето се дължи на съдържащите се в него филтри. Те са два от основни вида:

  • химични филтри (синтетични);
  • физични филтри (минерални).

Химичните филтри се абсорбират от епидермиса. Те действат, като неутрализират вредата от слънчевите лъчи, вече навлезли в кожата ни. Съществуват противоречиви мнения относно безопасността им, но бихме могли да приемем, че няма да ни нанесат вреда (освен ако не се окажем алергични) при употреба в продължение на едва десетина дни годишно. Добре е да знаем обаче, че не е препоръчително да ги избираме за всекидневна протекция. Освен това не са подходящи за деца.

При използването на слънцезащита с химични филтри е добре да се намажем поне 40 минути преди излагане на слънце. Причината е в бавното проникване на продукта в епидермиса. Едва когато съставките се абсорбират напълно, ефектът им срещу слънцето ще е налице.

Физичните филтри, от друга страна, се отличават с много по-висока поносимост от кожата и се използват дори в детски козметични продукти. Те не проникват в епидермиса, а действат, отразявайки слънчевите лъчи – UVB и UVA, още на повърхността на тялото, като по този начин не им позволяват да ни навредят. Най-често използваните физични филтри са титановият диоксид и цинковият оксид. Хубаво е да знаем, че именно цинковият оксид е отговорен за снимките на децата ни с бял крем по бузите и ръцете. Този физичен филтър оставя видим филм по кожата, който се отстранява само чрез избърсване. Ала вариантите на пазара са много и съществуват отлични формули с физични филтри, които не оставят видима следа по кожата ни.

При употребата на слънцезащита с физични филтри е достатъчно да я нанесем по кожата си 20 минути преди излагане на слънце.

Още съвети за слънцезащитата

  • Добре е да нанасяме слой с дебелина от поне 2 мм от дадения продукт, за да се възползваме от максималната му ефективност;
  • Важно е да наблягаме на по-издадените части от тялото си като носа, раменете, брадичката, защото те са изложени на по-голям риск от изгаряне;
  • Препоръчително е да се спираме на продукти с витамини и минерали, които не само защитават кожата ни от UVA и UVB лъчите, но и я подхранват;
  • Хубаво е да избираме специализирани слънцезащитни продукти за лицето и за тялото си. Активните съставки в тях са различни, като за лицето са необходими още повече витамини и елементи, които да го поддържат хидратирано, свежо, защитено, но и да не запушват порите му;
  • Добре е да се грижим и за косата си чрез нанасяне на подходяща козметика против слънце;
  • Когато сме на плаж или в планината, е хубаво да си нанасяме слънцезащита поне през 2 часа или след всяко влизане в морето, тъй като ефектът на продуктите постепенно намалява, а потта, морската вода и триенето в плажната кърпа ги отстраняват от кожата ни;
  • Препоръчително е да избираме продукти, които са обозначени като устойчиви на вода. Те наистина остават върху кожата по-дълго въпреки потта и плуването. Въпреки това и в този случай е добре да се мажем със слънцезащитния си лосион след всяко влизане във водата.

А с кои продукти ще придобием бърз и здравословен естествен загар

За придобиването на естествен тен обикновено са необходими поне 10 последователни дни излагане на слънце – стига фототипът на епидермиса ни да го позволява. В случай че ваканцията ни обаче е по-кратка, то чудесен избор са:

Общото между двата вида мазила за тялото е, че спомагат за по-интензивното производство на меланин в кожата. Ефектът от ползването им често е видим след 2-3 дни, а за да е още по-бърз и интензивен, можем да си подпомогнем и чрез храната. Консумацията на моркови, домати, тиква, черен дроб, месо, риба, боб, авокадо, фурми, банани, фъстъци, жълтъци, кафяв ориз сирене и извара също стимулира синтезирането на меланин в кожата ни.

Интересен факт е, че именно каротинът, съдържащ се в морковите, е и сред ключовите съставки за производството на козметичните продукти за по-бързо почерняване.

Слънцезащита + бърз естествен тен

Когато избираме продукти за бърз естествен тен със слънцезащитен фактор, той обикновено е средно висок - между SPF20 и SPF30. По тази причина тези варианти са подходящи за ползване върху вече адаптирала се към слънцето кожа – след 1-2 дни, прекарани във взимане на слънчеви бани с по-висока протекция.

Бърз естествен тен

Съществуват и редица продукти, чиято главна цел е да ни съдействат в постигането на бърз и равномерен естествен тен. Поради тази причина и е нормално те да са по-ефективни в осигуряването на хубав загар в сравнение с другите мазила с двойно действие. Много от тях са под формата на олио или масло, като сред основните им съставки са кокосовото масло, каротинът и подхранващи кожата витамини. Тези продукти обаче нямат достатъчна UVA и UVB защита и затова е препоръчително да ги използваме в комбинация със слънцезащитни продукти

Как да задържим естествения тен за по-дълго

Начините за запазване на естествения слънчев загар красив и равномерен за по-дълго се доближават изключително много до тези при изкуствения тен:

  • Преди излагане на слънце е добре да ексфолираме кожата си. По този начин меланинът ще започне да се образува в началото на жизнения цикъл на кожните ни клетки. Така си гарантираме около две седмици чудесен тен, тъй като след сравнително толкова време клетките от горния слой на епидермиса ни ще се обменят;
  • Необходимо е да използваме ефективна слънцезащита, защото ако изгорим, кожата ни започва да се регенерира и бели, а с нея пада и нашият загар;
  • Хубаво да се къпем с хладка вода, тъй като горещата стимулира регенерирането на епидермиса;
  • Добре е да поддържаме кожата си мека и хидратирана както чрез козметични продукти за тяло, така и чрез прием на достатъчно количество вода всеки ден;
  • Както вече споменахме, храните в менюто ни също оказват влияние на тена. Ако консумираме достатъчно количество от изброените по-горе продукти, това ще повлияе положително на слънчевия ни загар;
  • Добре е и да сме по-внимателни с обезкосмяването. Сред методите за епилация, които е препоръчително да изключим, е кола маската, тъй като тя би могла да отстрани и част от горния слой на епидермиса.

А как да си осигурим равномерното му избледняване

За красотата на тена е важна не само неговата интензивност, но и равномерността му. Когато забележим, че загарът вече започва да избледнява – което е неминуемо, е хубаво да вземем мерки за равномерното му поддържане по всички части на тялото. За целта ще ни послужи отново ексфолиацията – но много по-деликатна и внимателна. Идеята е да отстраним равномерно част от горния слой на епидермиса си чрез нежна гъба без силно ексфолиращ ефект. Така тенът ще избледнее, но еднакво навсякъде.

Ако имате малки деца, вероятно ще ви бъде интересно да прочетете и статията ни „Как да предпазим бебето и кожата му от слънцето“.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.