Как да се сдобием с бърз и здравословен изкуствен тен

Как да се сдобием с бърз и здравословен изкуствен тен

Слънцето започва да ни радва във все по-големи дози, а роклите и късите панталонки отново излизат най-отпред в гардеробите. Наслаждаваме се на всеки възможен миг под топлите лъчи и броим оставащите дни до почивката на плажа.

Размечтаваме се и за екзотичен шоколадов тен, но поне за него не е необходимо да чакаме. В следващите редове ще ви разкажем за автобронзантите – как действат и как да ги използваме.

Как действат автобронзантите

Автобронзантите се използват от хора в цял свят от 60-те години на XX век и представляват козметични продукти, осигуряващи ни красив и равномерен тен, без да се излагаме на слънце. Това е възможно благодарение на активната съставка в повечето от тях, наречена дихидроксиацетон (DHA) - напълно безвреден монозахарид. В някои случаи тя е синтетично създадена, но съществуват и натурални варианти, добити от захарно цвекло или тръстика.

Дихидроксиацетонът се отличава със свойството си да взаимодейства с аминокиселините и протеините в повърхностните ни мъртви клетки, осигурявайки желания шоколадов цвят на кожата. В повечето случаи ефектът е видим след няколко часа и издържа от пет до седем дни при правилна грижа за кожата след употребата на продукта.

Хубаво е да имаме предвид, че автобронзантите се предлагат под различни форми:

Който и вариант да изберем, трябва да сме изключително внимателни субстанцията да не попада в очите, устата или носа ни. Затова и нанасянето им с ръце от мнозина се счита за по-безопасно в сравнение с професионалните спрей-кабини.

Освен че ни осигуряват здравословен златист загар, напълно наподобяващ естествения, повечето автобронзанти действат хидратиращо, подхранващо и омекотяващо на кожата ни благодарение на остaналите им съставки. Така лесно се сдобиваме с красив и здрав външен вид.

Как да използваме автобронзантите

Първата стъпка при употребата на продуктите за придобиване на изкуствен тен е извършването на добра ексфолиация на цялото тяло с цел осигуряване на по-дълъг ефект на автобронзанта. Това може да се случи най-лесно, като вземем един дълъг топъл душ или вана в комбинация с прилагането на качествени и ефективни козметични средства за пилинг. След като кожата е напълно почистена и подсушена, тя е способна да абсорбира максимално количество от нанесения автобронзант. Добре е да знаем и че преди ползването му не бива да мажем тялото си с други козметични продукти като например хидратиращи лосиони и млека, за да постигнем оптимален ефект.

Автобронзанта можем да разнесем по тялото си с ръце или със специални ръкавици. При боравенето с голи длани е хубаво да ги измием много добре след процедурата, за да ги предпазим от добиване на твърде силен тен.

Този тип продукти се нанасят като обикновените лосиони за тяло – с леки масажиращи движения. Важното в този случай е да не пропускаме участъци от кожата си, за да се сдобием с равномерен тен.

Още тънкости при употребата на средства за изкуствен тен

  • Да избягваме слънцето 24 часа след употреба на автобронзант, тъй като DHA намалява естествената защита на кожата срещу слънчевите лъчи и увеличава фоточувствителността й;
  • Да не прилагаме автобронзант върху кожа, обезкосмена преди по-малко от 12 часа, за да избегнем раздразнения;
  • Ако тенът е неравномерен, да нанесем автобронзант по цялото тяло и след това да повторим по-белите части още веднъж. Така след няколко часа ще имаме еднакъв какаов загар навсякъде;
  • Да внимаваме с лактите, коленете и глезените, тъй като обикновено абсорбират повече от продукта и съответно стават по тъмни. За да предотвратим това, може да намажем цялото си тяло с автобронзант, като пропуснем тези части, след това да смесим равно количество от автобронзанта с лосион за тяло без добавени аромати и да нанесем получената субстанция на лактите, коленете и глезените;
  • Ако използваме автобронзант за първи път, да изтестваме малко количество от продукта на място, което лесно бихме скрили с дрехи. След като видим резултата и ако полученият тен ни допадне, можем да продължим спокойно с цялото тяло.

Как да поддържаме изкуствения тен

Както вече обяснихме, изкуственият бронзов тен не е особено дълготраен. Кожата се обновява постепенно, мъртвите клетки падат и „загарът“ избледнява. В случай че полагаме необходимите грижи, бихме могли да го запазим за около 10 дни. Сред мерките, които да вземем, са:

  • Редовно да хидратираме кожата си с лосиони – отвън, и с прием на вода – отвътре;
  • Да се къпем бързо и с хладка вода;
  • При подсушаване да не търкаме кожата си с кърпа, а само леко да я потупваме;
  • Да избягваме морската вода и басейните.

Добре е да знаем и че прекомерната употреба на автобронзанти с ДХА ускорява процеса на стареене на кожата. Затова и след добиването на този приказен и равномерен изкуствен тен в началото на лятото е хубаво да преминем към естествено потъмняване – разбира се, защитени с необходимата слънцезащита.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.