Какво трябва да знаем за хремата и как да се справим с нея?

Сняг и снежни топки, ски и сноуборд, бяла приказка... Но и студена. За жалост, зимните месеци са също време на настинки. И ако през по-топлата част от годината, слънчевите светлина и топлина ни помагат да се съвземем лесно, то през този сезон дори леките настинки нерядко продължават със седмици.

Разбира се, най-важна е превенцията. Препоръчително е да поемаме достатъчно витамини, да се храним здравословно, да се наспиваме, да се обличаме топло. Дебелите чорапи, ръкавиците, шалът и шапката трябва да са най-важната част от зимното ни облекло.

А мокрите крака и дрехи, излизанията навън с недобре подсушена коса са сред основните причини за настинка и поява на хрема (ринит). Ринитът се предизвиква още от бактерии, вируси, силна запрашеност на въздуха. Понякога е и симптом за заболяване от грип, шарка, дифтерия.

До какви усложнения може да доведе хремата, ако не се лекува навреме?

Хремата представлява възпаление носните лигавица и кухина. Тя е и сред първите симптоми на простудата и грипа. В забързаното си ежедневие мнозина не й обръщат внимание, докато наглед лекият проблем не се задълбочи. А стигне ли се до този момент, лечението е много по-трудно и продължително, а придружаващите симптоми – в пъти по-неприятни и болезнени.

Синузит (синуит)

Сред най-разпространените причини за поява на синузит е нелекуваният своевременно ринит. В същността си той е възпаление на лигавицата на околоносните кухини и се развива след възпалението на самата носна кухина и нейната лигавица, чийто симптом е хремата.

При нетретиране на ринита с подходящите медикаменти оттичащите се секрети се увеличават, циркулацията на въздух бива възпрепятствана и възпалението се разпространява до появата на синузит.

Кашлица и възпаление на гърлото

При хрема секретите от носа често се стичат към гърлото. По този начин инфекцията се разпространява и бързо може да доведе до гърлобол.

А вечер и през нощта състоянието на болния се влошава още повече. Тогава слизащите надолу секрети причиняват кашлица. Тя се появява и при спане със запушен нос, което води до дишане през устата. По този начин гърлото пресъхва и е изложено на огромен брой бактерии, които влизат през устната кухина. И така състоянието на човек се влошава драстично.

Ушни инфекции

Силният ринит е в състояние да предизвика промяна на налягането и притискане на евстахиевата тръба, разположена между носа и ухото. А това бързо може да се превърне в причина за отит – болезнена ушна инфекция.

Предпазете се от всички тези неприятни развития на настинката, като предприемете навременни мерки. Преборете се с хремата, докато секретът е воднист и лепкав.

Лечение на хремата

Започнете лечението си още щом ринитът се появи. При подобно състояние е добре да приемате повече течности и да прекарвате времето си в топло помещение с по-влажен от обикновено въздух. Препоръчителни са още горещи душове, киснене на ходилата в топла вода с морска сол, както и инхалации с лайка, ако носът се запуши.

Но наред с домашните методи за лечение изключително важни са и медикаментите, по-конкретно - капките за нос. Те са най-ефикасни, когато започнете да ги ползвате още в първия ден на появилата се хрема.

На пазара ще откриете голямо разнообразие от капки за нос без лекарско предписание. Най-важното, което трябва да знаете за тях е, че активната съставка в повечето е оксиметазолин или ксилометазолин. Познаването на тези две вещества ще ви послужи като най-точен навигатор при избора.

Оксиметазолин или ксилометазолин

Оксиметазолинът и ксилометазолинът са сред най-често срещаните активни съставки в капките за лечение на хрема. И двете вещества се характеризират със силно вазоконстрикторно действие – свиване на кръвоносните съдове. Когато този ефект се приложи на възпалената носна лигавица, нейните кръвоносни съдове бързо се стесняват и това води до по-лесно дишане.

И макар основното действие и на двете вещества да е еднакво, последващото въздействие върху организма на оксиметазолина е много по-благоприятно.

Продължителност на ефекта по време на лечението

Въздействието на оксиметазолина върху носната лигавица трае приблизително до 12 часа, а на ксилометазолина – между 8 и 9 часа. Това ще рече, че капките за нос с първото вещество са в състояние да облекчат хремата ви за до 4 часа по-дълго.

Изсушаване на носната лигавица

При по-продължителна употреба на капки, с която и да е от двете активни съставки, съществува риск от изсушаване на лигавицата. Като при ксилометазолин това се случва в пъти по-бързо и по-агресивно. Оксиметазолинът, от друга страна, е по-щадящ към носа.

Ефект след спиране на лечението

Разбира се, важно е не само моментното облекчаване на ринита, но и дълготрайното му лечение. По това отношение оксиметазолинът се справя доста по-добре. В повечето случаи след прекратяване на лечението на хремата с него, тя не се появява отново – за разлика от случващото се при употреба на капки за нос с активна съставка ксилометазолин.

Лечение на хрема при бременни жени

Здравословното състояние на бременните жени е много деликатно и употребата на редица лекарства е противопоказна за тях и плода им. Що се отнася до капките за нос, влиянието на ксилометазолина е доказано злокачествено в този случай. За разлика от това  оксиметазолинът може да се използва, но при строг контрол от страна на наблюдаващия бременността лекар.

Важно е още да имате предвид, че и двата вида капки са противопоказни за лечение на хрема при хора със захарен диабет, артериална хипертония, глаукома, атрофичен ринит.

Капки за нос Назопас (Nazopass)

Капките за нос Назопас са сред най-подходящите избори за лечение на ринит на деца и възрастни над 2-годишна възраст. Тяхната активна съставка е оксиметазолин, затова и ефектът им настъпва едва няколко секунди след употребата и трае до 12 часа. Те облекчават както хремата, така и синузит и/или възпаления на евстахиевата тръба, предизвикани от нея.

След употреба на капките за нос Назопас кръвоносните съдове на носната лигавица се свиват, секрецията намалява и болният започва да диша свободно. Освен това отворите на параназалните синуси се разширяват, отблокират се и евстахиевата тръба се отваря свободно. По този начин се подобрява и оттичането на слузта.  

Назопас имат и имуномодулаторен ефект, изразяващ се в антивирусно, противовъзпалително и антиоксидантно действие.

Важно е да знаете още, че се предлагат в два варианта:

В обобщение – най-важното е да се пазите, но ако настинете и ринитът ви покоси, да вземете своевременни мерки. А в случай че симптомите не отшумят до няколко дни, да потърсите и мнението на лекар.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.