Разширени вени през лятото - какво е спасението?

Разширени вени през лятото - какво е спасението?

В разгара на лятото сме и градусите на термометъра са все така високи. Ако морската Ви почивка предстои, това вероятно много Ви радва. За жалост, обаче жаркото слънце освен добро настроение често носи и различни видове дискомфорт. Сред тях са разширените вени. В случай че страдате от варикоза, то жегите лесно могат да влошат състоянието Ви.

Но решение съществува! Повече по темата прочетете в следващите редове.

Облекчете дискомфорта при разширени вени с гелове и капсули Троксевазин на топ цена от онлайн аптека galen.bg!

Какво води до развитие на варикоза?

Варикозата, известна още като разширени вени, е проблем, засягащ всеки трети от световното население. По-често сред потърпевшите се оказват жени.

Основната причина за развитие на варикозата е земната гравитация, действаща в обратна посока спрямо пътя на нормалния кръвопоток в краката ни. Земята притегля всичко надолу, докато кръвта, циркулираща през долните крайници, се стреми нагоре към сърцето. Резултатът - високо венозно налягане, което с времето води до изтъняване стените на въпросните кръвоносни съдове. Оттук следват проблемите.

Полезно е да обясним и ролята на венозните клапи. Те са изградени от устойчива съединителна тъкан и имат задачата да изтласкват кръвта към сърцето, без да й позволяват да потича надолу.

Под влияние на редица фактори обаче венозните клапи могат да изтънеят, което влошава тяхната функция. Резултатът често е венозна недостатъчност - състояние, при което кръвта потича надолу и се задържа във вените на краката. Това се превръща в още една причина за изтъняването и разширяването на стените на вените. Симптомите скоро са видими - синкави, подути, нагънати и безформени вени. Обикновено се образуват зад коляното, но могат да са навсякъде по краката.

Защо по-често жените страдат от разширени вени?

Причината за това е в хормоните. Женските полови хормони като прогестерона се отличават със свойството да отпускат венозните стени, възпрепятствайки тяхното функциониране. Тъй като нивата им в организма периодично се повишават - по време на предменструалния синдром, както и при бременност и менопауза, рискът от развитие на варикоза често се оказва висок.

Още фактори за поява на разширени вени

Сред факторите, повишаващи шанса за възникване на този проблем, са още:

  • наднормено тегло - колкото по-пълни сме, толкова по трудно е за вените да изтласкват кръвта нагоре към сърцето. Освен това голямото количество подкожни мазнини, покриващо вените, прикрива проблема и често се превръща в причина за късното му установяване. Следователно и стартът на лечението се забавя;
  • бременност - бременността е особено рисков период по отношение на варикозата. В случая хормоналният фактор се комбинира с повишената телесна маса и с факта, че количеството на кръвта в тялото на майката се увеличава, а притокът й се насочва до голяма степен към бебето;
  • ниска физическа активност - интересен факт е, че свиванията и отпусканията на мускулите, заобикалящи вените, подпомагат изтласкването на кръвта в правилната посока. Следователно обездвижването лишава долните крайници от така необходимите им мускулни контракции и кръвният поток към сърцето става по-слаб. Кръвта се застоява във вените и ги разширява.

Kакви са симптомите на варикозата?

Сред характерните симптоми за това състояние са:

  • синьо-зелени подути вени;
  • пулсиране, парене и/или мравучкане в краката;
  • болка и тежест в краката;
  • мускулни крампи;
  • отоци в областта на стъпалата и глезените.

Полезно е да имаме предвид, че интензитетът на неприятните усещания се засилва най-често вечер и през нощта. За да ги облекчите, е препоръчително да спите с повдигнати върху възглавница долни крайници.

Как да облекчим разширените вени?

Сред честите препоръки на лекарите за облекчаване признаците на варикозата е пълната промяна на начина на живот. Това обхваща следните аспекти:

Физическа активност

Обратното на обездвижването е повишената физическа активност. Колкото по-често се разхождаме и извършваме упражнения, в които участват краката, толкова по-добра ще е циркулацията на кръвта във вените им. Това е в състояние не само да ни предпази от варикоза, а и да облекчи симптомите на вече възникналия проблем.

Подходящи активности в случая освен разходките са още карането на колело, плуването, вдигането на прасците нагоре, страничното повдигане на краката и други.

Стойката

От значение в случая е не само движението, а и стойката ни, когато стоим неподвижни. Препоръчително е, когато седим, да не кръстосваме краката си. Също така е важно да не извеждаме главата си напред - например при работа на компютър.

Здравословна фигура

Стопяването на излишните килограми бързо ще окаже положителен ефект върху цялостното здравословно състояние - в това число и върху варикозните вени. Редуцирайки натоварването върху краката, неприятните симптоми бързо ще намалеят.

Добра идея е да комбинирате физическата активност, за която стана дума по-горе, с опитите за отслабване.

Подходяща диета

При това състояние често се препоръчва преминаването на хранителен режим, богат на храни с противовъзпалително действие. Такива са:

  • съдържащите антиоксиданти - богати на антиоксиданти като биофлавоноиди, витамин C и витамин Е са плодовете и зеленчуците. Те спомагат за укрепване на вените, за облекчаване на възпаленията, за подобряване състоянието на артериите. Освен това витамин Е предпазва от съсиреци и благоприятства здравето на сърцето;
  • съдържащите фибри - добър избор в случая са плодовете, зеленчуците, бобовите, зърнените храни и семената. Те подобряват както храносмилането, така и състоянието на сърцето;
  • диуретиците - примери за това са целината, копърът, магданозът, краставиците, аспержите. Те осигуряват по-често уриниране, чрез което се изхвърлят задържаните течности и токсини в организма. По този начин отоците спадат и напрежението върху вените отслабва;
  • съдържащите магнезий и калий - тези минерали се срещат в листните зеленчуци, сладките картофи, авокадото, бананите, кръстоцветните зеленчуци. Те не само облекчават мускулните крампи, а и благоприятстват кръвопотока, нормализирайки кръвното налягане;
  • пикантните продукти - храните с пикантен вкус като лютите чушки, лютият червен пипер и кърито благоприятстват кръвообращението. В допълнение към това притъпяват апетита, подпомагайки отслабването.

Добре е да споменем и вредните за артериалното здраве храни и напитки. Такива са захарта, кофеинът, алкохолът, преработените и съдържащите трансмазнини храни. Всички те влошават циркулацията на кръвта, дисбалансират хормоналните нива в организма, водят до наднормено тегло и хипертония. Към тях можем да добавим и тютюнопушенето, чрез което редуцираме нивата на витамин C в организма си.

Троксевазин

Троксевазин е серия с медицински продукти от Teva, насочена към облекчаване симптомите на варикоза, отоците на крайниците и хроничната венозна недостатъчност. Линията включва различни гелове и капсули, като сред активните съставки на всички тях е троксерутинът.

Той заздравява стените на вените и капилярите, действа противовъзпалително, облекчава отока и болката. Също така редуцира капилярната пропускливост.

Продуктите от серията са:

Всички тези медицински средства са подходящи още при хемороиди.

Вземете продукти от серията Троксевазин сега на ниска цена от онлайн аптека galen.bg! Радвайте се на топлите мигове на плажа без притеснения и дискомфорт!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.