Симптоми при дефицит на витамин Б12

Симптоми при дефицит на витамин Б12

За да функционират телата ни нормално, за да сме здрави и жизнени, се нуждаем от богата палитра от микронутриенти. Сред тях е витамин Б12, известен още като кобаламин. Той е водоразтворим, ала се състои от толкова комплексна молекула, че телата ни изпитват затруднение с усвояването му. Всъщност молекулата на Б12 е най-сложната, която приемаме чрез храната.

По тази, а и по ред други причини мнозина страдат от липса на ценния нутриент. Какви са симптомите и как да възстановим нормалните му нива, ще разгледаме в днешната статия.

Защо е важно да си набавяме достатъчно витамин Б12?

Като повечето витамини от B групата и този играе съществена роля за нормалната функция на нервната система - както на периферната, така и на централната.

За какво помага?

Сред конкретните ползи от витамин Б12 са:

  • спомага за образуването на червените кръвни телца и за усвояването на желязото - по този начин ни предпазва от желязодефицитна анемия;
  • защитава мозъчните клетки от атрофия - по този начин подобрява паметта и концентрацията, бори се със загубата на паметта - дори в случаи на напреднала възраст, болест на Алцхаймер, на Паркинсон или деменция;
  • подобрява настроението - подпомага производството на хормона на щастието - серотонин;
  • подкрепя сърдечно-съдовата система - намалява риска от тромбоза, инфаркт, инсулт, атеросклероза и други сърдечни проблеми;
  • прави костите по-здрави - повишава плътността на костите, високите нива на витамин Б12 в тялото дори намаляват риска от развитие на остеопороза;
  • осигурява енергия - подпомага производството на енергия, като липсата му води до силно изразена хронична умора и отпадналост.

Витамин Б12 и бременност

Витамин B12 се оказва дори още по-важен по време на бременност и кърмене.

Повечето жени, започващи да мислят за забременяване, бързо разбират колко необходимо е да приемат фолиева киселина - витамин Б9. Важно е обаче да знаем, че според редица проучвания Б12 се оказва също толкова неотменен за нормалното развитие на бебето.

Б12 подпомага синтеза на ДНК, благоприятства развитието на нервната система и съхранява здравето на кръвните клетки. От друга страна, липсата му в женския организъм може да доведе до множество проблеми за детето и майката. Такива са например дефектите на невралната тръба, прееклампсията, вътрематочното изоставане в растежа, спонтанният аборт при ранна бременност. Добре е да отбележим и че веднъж засегнат от тази липса плодът в утробата, последствията са необратими.

В най-голям риск от подобна липса се оказват вегетарианците и веганите, тъй като най-богати на витамин Б12 са месото и останалите животински продукти. От подобен проблем могат да страдат и хора със стомашно-чревни проблеми, възпрепятстващи нормалното усвояване на микронутриентите от храната. Такава е ситуацията и при лица, преминали през коремна операция.

За да се предотвратят усложнения за бебето под действието на тези липси, гинеколозите стандартно назначават кръвно изследване още в началото на бременността с цел установяване на евентуалните липси на Б12 в майчиния организъм. В случай на липса се препоръчват специализирани хранителни добавки, компенсиращи липсите като Natural Factors BioCoenzymated Methylfolate + B12 - биологична активна форма на фолиева киселина х60 сублингвални таблетки и AboPharma Abopholic Meta метилирана фолиева киселина 30 таблетки.

Възможно е наблюдаващият лекар да назначи и самостоятелна добавка, съдържаща по-голямо количество Б12. Той ще предпише и подходящия му прием на ден, с който да компенсира максимално липсите.

Добре е да споменем, че високата необходимост от витамин B12 за развитието на бебето продължава и след раждането. По тази причина майките, които изцяло кърмят децата си, трябва да продължат да съблюдават нивата му в тялото си и през този динамичен период.

Кои са симптомите при недостиг на витамин Б12?

Липсата на този витамин е в състояние да се отрази негативно на множество органи и системи в човешкото тяло. Най-потърпевши се оказват нервната система и по-конкретно мозъкът.

Сред симптомите са:

Анемия

Този симптом се свързва най-често с липса на желязо, ала и дефицитът на Б12 може да причини същия проблем. При наличието на ниски нива на този нутриент малките и кръгли червени кръвни телца придобиват по-големи размери и по-овална форма. Вследствие на това движението им от костния мозък към и в кръвта се затруднява и забавя. Резултатът е мегалобластна анемия. Кислородът вече не достига в достатъчно количество до всички части на тялото.

Появяват се симптоми като умора, замаяност, влошени памет и концентрация, усещане за слабост.

Жълтеница

Отличителен симптом е и придобиването на по-жълтеникав вид на кожата. Такъв нюанс може да добие и иначе бялото около очите.

Неврологични нарушения

Този тип симптоми обикновено са силно изразени. Такива симптоми са:

  • болки в крайниците и торса, изтръпвания и схващания;
  • отслабена чувствителност при допир;
  • висока температура;
  • загуба на координация и на представа за позицията на собственото тяло в пространството;
  • усещане за слабост в крайниците, торса и други части от тялото;
  • скованост и тромавост, непохватност;
  • треперене;
  • симптоми, които наподобяват признаците на болестта на Паркинсон или на множествена склероза;
  • мускулни крампи;
  • неволно изпускане на урина и/или изпражнения;
  • парализиране;
  • отслабване или загуба на зрението;
  • микроинсулт или инсулт.

Мускулна слабост

Този симптом е свързан с развитието на увреждане на гръбначния мозък, наречено миелопатия. При този проблем невроните, обработващи информацията, постъпваща в тялото, в част от гръбначния мозък се увреждат. Затова и освен мускулна слабост се наблюдават и част от неврологичните симптоми, които споменахме по-горе. Такъв симптом е загубата на ориентация за позицията на тялото в пространството.

Деменция

Сред симптомите в случая са отслабване и загуба на паметта, неспособност за нормална преценка на ситуациите и други когнитивни смущения. Наблюдават се още непривично за дадения човек поведение и затруднено самообслужване.

Депресия или психоза

При сериозни липси на Б12 в тялото е възможно развитие на депресивни състояния и психоза. При психозата засегнатият човек трудно разграничава действителността от измислицата.

Главоболие

Характерен симптом е и болката в главата.

Подут език

При наличието на този проблем често се подува и езикът.

Отслабване

В случай на липси на витамин Б12 тялото започва да слабее.

Двигателни проблеми (проблеми с ходенето)

Тъй като координацията и движенята като цяло са затруднени, е възможно да възникнат и проблеми с ходенето.

Какви могат да бъдат причините за недостиг на витамин Б12?

По-горе споменахме кои са основните причини, които могат да доведат до липси по време на бременност. Всъщност те важат и за всеки друг момент от живота:

Нарушено усвояване

В случай че страдате от целиакия, болестта на Крон или друг здравословен проблем, възпрепятстващ нормалното усвояване на веществата от храната, е много възможно да изпитате и дефицит на този важен микронутриент.

Вегетарианска или веганска диета

Тъй като основните източници на витамин Б12 са месото, животинските продукти и рибата, веганите и вегетарианците се оказват в сериозен риск от недостиг. По тази причина е силно препоръчително да приемат хранителна добавка като:

Кога е препоръчително посещението при лекар?

В случай че забележите, че страдате от някой от гореописаните симптоми, е силно препоръчително да посетите лекар. Това важи и в случай че попадате в някоя от рисковите групи като бременни, вегани, вегетарианци и хора със стомашно-чревни проблеми.

Ако прецени, специалистът може да Ви назначи изследване, с което да установи евентуалните липси на витамина в тялото Ви. Като референтни стойности обикновено се приемат тези от 180-914 ng/L.

На базата от резултатите лекарят ще определи възможно най-подходящата дневна дозировка витамин B12 под формата на добавка за конкретния случай.

Поръчайте висококачествени хранителни добавки с витамин B12 на ниска цена от онлайн аптека galen.bg още сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още: Какви са признаците на анемия?

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.