Какви са признаците на анемия?

Какви са признаците на анемия?

Анемията е здравословен проблем, който засяга хиляди хора в цял свят. По-предразположени към развитието й се оказват жените вследствие на физиологията и честите диети, на които много от тях се подлагат. Въпреки това факторите, водещи до това заболяване, са толкова много, че в рисковата група попадат мнозина.

Какво представлява анемията?

Анемията е в пряка зависимост със състоянието на кръвта. В нормалния случай тя се състои от еритроцити, тромбоцити и левкоцити. Еритроцитите, известни още като червени кръвни клетки, съдържат голямо количество хемоглобин. Той, от своя страна, представлява белтък, имащ способността да се насища с кислород. По тази причина той е ключов за здравето и за живота ни като цяло, тъй като служи за транспортиране на кислорода от белите дробове към различните части в тялото.

По своята същност анемията представлява дефицит на червени кръвни клетки и/или хемоглобин в тях. Световната здравна организация (СЗО) дели това състояние на три степени:

  • лека анемия - симптомите се проявяват при стойност на хемоглобина под 130 г/л за мъжете и под 120 г/л за жените (като стойностите трябва да надвишават 100 г/л);
  • средно тежка - симптомите се проявяват при хемоглобин между 95 и 65 г/л;
  • тежка - симптомите се проявяват при хемоглобин под 65 г/л.

Какви са симптомите на анемия?

Вследствие на намаленото количество кислород, достигащо до клетките и органите ни, възникват редица неприятни признаци. Сред най-разпространените, отключващи се при анемия симптоми, са бледа кожа, хронична отпадналост и умора, слабост на мускулите, задух, безсъние, главоболие, замаяност, намалена концентрация, проблеми със зрението, афти в устата, депресивни състояния, липса на апетит.

С времето е възможно да се появят и други симптоми като шум в ушите, намален слух, сърбяща кожа, обложен език, косопад, деформирани нокти, студени крайници, затруднено преглъщане, нередовна или липсваща менсруация при дамите в детеродна възраст.

Какви са причините за анемия?

Както вече споменахме, възможните причини за развитие на анемия са много. Разновидностите на това състояние наброяват над 400, като всяка от тях е провокирана от различна комбинация от отключващи фактори. Някои от тях са наследствени, други - придобити.

В следващите редове ще разгледаме едни от най-разпространените причини за симптомите на анемия.

Дефицит на желязо

Желязодеицитната анемия е една от най-често срещаните разновидности. В този случай тялото не разполага с достатъчно желязо - ключов елемент за формирането на червените кръвни клетки.

Сред основните причини, водещи до това състояние, е бедната на минерала диета. Обикновено тя не включва достатъчно количество от съдържащите го храни като месо и карантия, зеленолистни зеленчуци (спанак, коприва, лапад), цвекло, морски дарове, спирулина, боб, нахут, соя, леща, кашу, бадеми, лешници, шамфъстък, сусам, тиквени семки, черен шоколад.

Добре е да отбележим, че за да се предпазим от анемичните симптоми, е необходимо не само да консумиране подобни храни, а и тялото ни да успява да усвоява желязото пълноценно. За това помага консумацията на продукти, съдържащи голямо количество витамин C.

Важно е да знаем и че съществуват здравословни проблеми, които възпрепятстват нормалния метаболизъм на минерала в организма. Такива са болестта Целиакия и отстраняването на част от храносмилателния тракт.

Хубаво е да обърнем внимание и на обилната кръвозагуба, която също води до недостиг на минерала. Тя е характерна за някои оперативни интервенции, за по-тежките менструални цикли при жените, за честото даряване на кръв, за някои заболявания, свързани с кървене като язва, гастрит, колит, хемороиди, рак на дебелото черво или на стомаха, полипи на тънкото или дебелото черво.

Друга причина за развитие на железен дефицит е бременността. В този период от живота на жената голямо количество от хемоглобина в кръвта й преминава към развиващия се плод. По тази причина често се налага компенсация чрез хранителни добавки като Fortex Фортефер х30 сашета.

От недостиг на желязо често страдат и децата, нуждаещи се от голямо количество от минерала, за да растат здрави и силни. От подобен дефицит се оказва, че често страдат и хората в напреднала възраст.

Взимайки предвид всичко това, можем да обобщим, че предразположени към анемични симптоми, свързани с недостига на желязо, са най-вече:

  • бременните жени;
  • жените в детеродна възраст;
  • подрастващите;
  • редовно даряващите кръв;
  • хора, със заболявания, водещи до често кървене;
  • хората на специфични хранителни режими - вегани, вегетарианци, консумиращите нездравословна и бърза храна;
  • лицата над 50-годишна възраст.

Дефицит на витамин B9 и/или витамин B12

До анемични симптоми може да доведе и недостигът на фолиева киселина (витамин B9) и/или на кобаламин (витамин B12).

В причина за дефицит на Б9 и за последващите неприятни симптоми често се превръщат:

  • бременност;
  • интензивен растеж;
  • хронична хемолиза;
  • беден на полезна храна хранителен режим;
  • болести, засягащи тънките черва.

Сред причините за недостиг на Б12 и симптомите на анемия са:

  • гладуване или непълноценен начин на хранене;
  • бременност;
  • болести като атрофичен гастрит, болест на Крон, лупус, синдром на пропускливите черва;
  • прекомерна консумация на алкохол.

Как се лекува анемията?

Лечението на анемията зависи от факторите, довели до развитието й.

В случай на анемични симптоми, провокирани от недостиг на желязо, лекарите обикновено препоръчват обогатяване на ежедневната диета с храни, съдържащи минерала.

В някои по-тежки случаи се прибягва и до прием на хранителни добавки с желязо. Важно е обаче да знаете, че в прекомерно количество то става канцерогенно. По тази причина не е препоръчително да се приема без предварителна консултация с лекар и преминаване през необходимите изследвания. В случай че показателите за нивата на минерала са занижени, специалистите често прибягват до препарати като:

В случай че лекарят установи, че анемичните симптоми са провокирани от занижени стойности на витамините от група B в организма, лечението обичайно включва увеличаване приема на съдържащите ги храни в съчетание с хранителни добавки като:

Забравете за неприятните симптоми. Поръчайте висококачествени хомеопатични медикаменти, добавки и лекарства при анемия на ниски цени още сега! Доверете се на онлайн аптека galen.bg за здравето на Вас и Вашето семейство.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.