Световен ден на оралното здраве: съвети за добра устна хигиена

Световен ден на оралното здраве: съвети за добра устна хигиена

От 2013 г. насам на 20-и март се отбелязва Световният ден на оралното здраве. Това е повод поне веднъж в годината да се обърне специално внимание на устната хигиена, на нейното значение за целия организъм. Инициативата се организира от FDI Световната дентална организация и е най-мащабната подобна кампания в света.

През устата приемаме така необходимите за тялото ни витамини, минерали, хранителни вещества. Но междувременно я и замърсяваме, излагаме я на риск от навлизане и образуване на бактерии, протичане на инфекции. Това може да доведе не само до проблеми със зъбите и венците, но и до болести, засягащи други части от тялото. Затова оралното здраве е основополагащо за благосъстоянието на целия организъм.

Според епидемиологично проучване на Министерството на здравеопазването от 2010 г., обхващащо деца от цяла България, процентът на орално здравите подрастващи е минимален, като с възрастта се редуцира още по-драстично.

Според резултатите кариеси нямат едва:

  • 29% от децата между 5 и 6-годишна възраст;
  • 21% от тези на 12 години;
  • 8% от младежите на 18-годишна възраст.

Затова и е очевидно, че изграждането на навици за добра устна хигиена е важно да започне от най-ранна детска възраст. Специалистите съветват първото посещение при зъболекар да е в паралел с поникването на първото зъбче. И докато възрастните могат да си позволят 1-2 профилактични прегледа в годината, то при малките те трябва да бъдат минимум 2-3. Колкото по-отрано децата опознаят зъболекарския кабинет, толкова по-малко ще се страхуват и ще го избягват в бъдеще. А растейки със съзнанието за значимостта на оралното си здраве, вероятността да го съхранят във възможно най-добро състояние занапред в живота се увеличава.

Ето какво е важно за поддържането на добра устна хигиена:

Пълноценно почистване на зъбите и езика

Основополагащо за доброто орално здраве е правилното и пълноценно почистване на зъбите. То включва множество фактори:

Кога да мием зъбите си?

Около този въпрос витаят много легенди, но истината е една. 2 пъти е задължителният брой миения на зъбите в деня. Единият е препоръчително да бъде сутрин – за освежаване, а другият – непременно вечер, за предпазване от развитието на бактерии в устната кухина през нощта.

Имайте предвид и че не е правилно да миете зъбите си веднага след хранене. Човешката слюнка се характеризира със силни разграждащи свойства, чрез които остатъците от храна бързо биват елиминирани. Но в случай че се намесите с четкане с паста по време на този процес, емайлът ви ще бъде изложен на риск. Изчаквайте минимум половин час след хранене, за да измиете устната си кухина. И не прекалявайте с честотата и броя на почистванията, защото отново има риск от негативни последствия.

Как и с какво да почистваме зъбите си?

Мнозина минават с четката по зъбите си в рамките на 30 секунди и с това се изчерпва цялата им устна хигиена. Но за да бъде ефективно измиването, то трябва да продължи минимум 2 минути – по 30 секунди на всяка част от челюстта. Важен е и начинът по-който си служите с четката. Препоръчително е да я държите под 45 градуса спрямо венеца и да използвате комбинация от кръгообразни и измитащи движения, за да постигнете пълноценни резултати.

След четкането на зъбите е необходимо да почистите и междузъбните пространства с конец. Именно застояващите се там остатъци от храна са сред най-честите причинители на кариеси и възпаления на венците. Съществуват и дентални продукти, които подпомагат още повече този процес. Такъв е например спреят за трудно достъпни места Gengigel Spray, който успява да почисти всяко място в устната кухина. Същевременно се грижи и за венците, като ги поддържа здрави или облекчава и спомага тяхното възстановяване в случаи на кървене, подуване, наличие на пародонтални джобове.

Съществена част от ежедневната устна хигиена е и ползването на вода за уста. Тя служи за завършек на цялостната процедура по почистване на зъбите – освежава дъха и премахва и последните останали бактерии и налепи. Изключително ефективен пример за разтвор за изплакване на устата е Gengigel Hydrogel. Имайте предвид и че действието му е двойно – не само почиства, но и облекчава възпалените и кървящи венци, подобно на останалите продукти от серията.

Грижа за венците

Както стана ясно, грижата за венците е също толкова важна, както тази за зъбите. Липсата й бързо може да доведе до появата на пародонтални джобове, гингивити, пародонтити. За да се предпазите от всичко това, е важно да вземете необходимите мерки навреме. Още при най-малки симптоми за възпаление или подуване на венците посетете своя дентален специалист. Започнете и употребата на подходящи медицински продукти като например тези от серията Генгигел. В нея ще откриете и специален гел за венци, бързо облекчаващ симптомите на пародонталните заболявания, лекуващ възпаленията, подпомагащ възстановителните процеси на увредените тъкани.

Грижа за езика

Необходимостта от почистване на езика често се пренебрегва, поради което именно той задържа най-много бактерии, които предизвикват лош дъх, образуване на зъбен камък, а понякога и сериозни възпалителни заболявания. За да се предпазите от това, винаги си избирайте четка за зъби с опако, предназначено за езика, или си вземете специализирана стъргалка. Недейте да търкате езика с обикновена четка за зъби, тъй като това може да го нарани. Освен това не е ефективно и така е възможно да пренесете бактериите на самите зъби и по венците, което да доведе до образуване на кариеси. При почистването на езика имайте предвид и че не бива да натискате твърде много, за да не предизвикате рефлукс. А движението, което е необходимо да прилагате, е от основата на езика към върха.

Здравословно хранене

Правилното хранене е основополагащо за цялостното здраве на организма – включително и за оралното. Всеизвестен факт е, че захарта уврежда емайла и води до появата на кариеси. Затова, ако желаете да се радвате на добро орално здраве, е необходимо да избягвате храните със съдържание на преработени захари като шоколадови изделия, вафли, чипсове, снаксове, подсладители и др. Непрепоръчителна е още консумацията на високо киселинни храни, защото и те се отразяват негативно на емайла. От друга страна, хранителният ви режим трябва да включва ястия и напитки, богати на калций, фосфор, флуор, цинк, витамини D, B, C и А, защото всички тези минерали и витамини играят важна роля в поддържането на доброто орално здраве.

Профилактични прегледи

Вече споменахме профилактичните прегледи, но те са толкова важни, че е необходимо да повторим. Не чакайте появата на болка, за да отидете на зъболекар. Колкото по-рано бъде локализиран проблемът, толкова по-лесно и безболезнено е неговото лечение. Превантивните посещения при дентален специалист трябва да бъдат 1-2 в годината за възрастни и минимум 2-3 за деца.

Как влияят цигарите?

Когато говорим за оралното здраве, е задължително да споменем огромната вреда, която цигарите нанасят на зъбите ни. Основният проблем, произлиза от наличния в тях никотин. Той се характеризира със свиващо капилярите свойство, което редуцира или напълно премахва кървенето на възпалените венци. Това води до неразбиране за проблема, докато не стане твърде късно. А при нелекуван остър пародонтит е възможна дори загубата на зъби.

Пушенето още подпомага наслагването на налепи, пожълтяването на зъбите, образуването на лош дъх.

Детско орално здраве

Детският организъм е изключително крехък и податлив на вредни влияния. Затова и всичко изброено по-горе важи с още по-голяма сила, когато става въпрос за детската орална хигиена. Имайте предвид и че кариесите при млечните зъби прогресират в пъти по-бързо в сравнение с постоянните, тъй като емайлът е по-тънък. Именно това е една от основните причини да водите децата си на профилактичен дентален преглед по-често, отколкото вие самите посещавате зъболекар.

Важно е и да използвате специализирани дентални продукти за деца. Те са разработени според нуждите на най-малките, като им осигуряват щадяща и ефективна грижа. Винаги проверявайте каква е препоръчителната възраст за ползване на пастата, четката и всички останали средства за поддържане здравето на устната им кухина. И помнете – грижите за нея трябва да започнат още през първите месеци след раждането. Поникването на първите зъбки при някои бебета се случва по-рано – между 4-ти и 7-и месец, при други – към 9-и или по-късно. Но при всички случаи то е придружено от раздразнения на венците, болка, подуване. За тяхното облекчение, за подобряване еластичността на венците и ускоряване възстановяването на гингивалната тъкан, ще помогне гелът Gengigel Teething, създаден специално за периода на поникване на първите зъбки при бебетата.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.