Световен ден на оралното здраве: съвети за добра устна хигиена

Световен ден на оралното здраве: съвети за добра устна хигиена

От 2013 г. насам на 20-и март се отбелязва Световният ден на оралното здраве. Това е повод поне веднъж в годината да се обърне специално внимание на устната хигиена, на нейното значение за целия организъм. Инициативата се организира от FDI Световната дентална организация и е най-мащабната подобна кампания в света.

През устата приемаме така необходимите за тялото ни витамини, минерали, хранителни вещества. Но междувременно я и замърсяваме, излагаме я на риск от навлизане и образуване на бактерии, протичане на инфекции. Това може да доведе не само до проблеми със зъбите и венците, но и до болести, засягащи други части от тялото. Затова оралното здраве е основополагащо за благосъстоянието на целия организъм.

Според епидемиологично проучване на Министерството на здравеопазването от 2010 г., обхващащо деца от цяла България, процентът на орално здравите подрастващи е минимален, като с възрастта се редуцира още по-драстично.

Според резултатите кариеси нямат едва:

• 29% от децата между 5 и 6-годишна възраст ,
• 21% от тези на 12 години,
• 8% от младежите на 18-годишна възраст.

Затова и е очевидно, че изграждането на навици за добра устна хигиена е важно да започне от най-ранна детска възраст. Специалистите съветват първото посещение при зъболекар да е в паралел с поникването на първото зъбче. И докато възрастните могат да си позволят 1-2 профилактични прегледа в годината, то при малките те трябва да бъдат минимум 2-3. Колкото по-отрано децата опознаят зъболекарския кабинет, толкова по-малко ще се страхуват и ще го избягват в бъдеще. А растейки със съзнанието за значимостта на оралното си здраве, вероятността да го съхранят във възможно най-добро състояние занапред в живота се увеличава.

Ето какво е важно за поддържането на добра устна хигиена:

1. Пълноценно почистване на зъбите и езика

Основополагащо за доброто орално здраве е правилното и пълноценно почистване на зъбите. То включва множество фактори:

• Кога да мием зъбите си?

Около този въпрос витаят много легенди, но истината е една. 2 пъти е задължителният брой миения на зъбите в деня. Единият е препоръчително да бъде сутрин – за освежаване, а другият – непременно вечер, за предпазване от развитието на бактерии в устната кухина през нощта.

Имайте предвид и че не е правилно да миете зъбите си веднага след хранене. Човешката слюнка се характеризира със силни разграждащи свойства, чрез които остатъците от храна бързо биват елиминирани. Но в случай че се намесите с четкане с паста по време на този процес, емайлът ви ще бъде изложен на риск. Изчаквайте минимум половин час след хранене, за да измиете устната си кухина. И не прекалявайте с честотата и броя на почистванията, защото отново има риск от негативни последствия.

• Как и с какво да почистваме зъбите си?

Мнозина минават с четката по зъбите си в рамките на 30 секунди и с това се изчерпва цялата им устна хигиена. Но за да бъде ефективно измиването, то трябва да продължи минимум 2 минути – по 30 секунди на всяка част от челюстта. Важен е и начинът по-който си служите с четката. Препоръчително е да я държите под 45 градуса спрямо венеца и да използвате комбинация от кръгообразни и измитащи движения, за да постигнете пълноценни резултати.

След четкането на зъбите е необходимо да почистите и междузъбните пространства с конец. Именно застояващите се там остатъци от храна са сред най-честите причинители на кариеси и възпаления на венците. Съществуват и дентални продукти, които подпомагат още повече този процес. Такъв е например спреят за трудно достъпни места Gengigel Spray, който успява да почисти всяко място в устната кухина. Същевременно се грижи и за венците, като ги поддържа здрави или облекчава и спомага тяхното възстановяване в случаи на кървене, подуване, наличие на пародонтални джобове.

Съществена част от ежедневната устна хигиена е и ползването на вода за уста. Тя служи за завършек на цялостната процедура по почистване на зъбите – освежава дъха и премахва и последните останали бактерии и налепи. Изключително ефективен пример за разтвор за изплакване на устата е Gengigel Hydrogel. Имайте предвид и че действието му е двойно – не само почиства, но и облекчава възпалените и кървящи венци, подобно на останалите продукти от серията.

• Грижа за венците

Както стана ясно, грижата за венците е също толкова важна, както тази за зъбите. Липсата й бързо може да доведе до появата на пародонтални джобове, гингивити, пародонтити. За да се предпазите от всичко това, е важно да вземете необходимите мерки навреме. Още при най-малки симптоми за възпаление или подуване на венците посетете своя дентален специалист. Започнете и употребата на подходящи медицински продукти като например тези от серията Генгигел. В нея ще откриете и специален гел за венци, бързо облекчаващ симптомите на пародонталните заболявания, лекуващ възпаленията, подпомагащ възстановителните процеси на увредените тъкани.

• Грижа за езика

Необходимостта от почистване на езика често се пренебрегва, поради което именно той задържа най-много бактерии, които предизвикват лош дъх, образуване на зъбен камък, а понякога и сериозни възпалителни заболявания. За да се предпазите от това, винаги си избирайте четка за зъби с опако, предназначено за езика, или си вземете специализирана стъргалка. Недейте да търкате езика с обикновена четка за зъби, тъй като това може да го нарани. Освен това не е ефективно и така е възможно да пренесете бактериите на самите зъби и по венците, което да доведе до образуване на кариеси. При почистването на езика имайте предвид и че не бива да натискате твърде много, за да не предизвикате рефлукс. А движението, което е необходимо да прилагате, е от основата на езика към върха.

2. Здравословно хранене

Правилното хранене е основополагащо за цялостното здраве на организма – включително и за оралното. Всеизвестен факт е, че захарта уврежда емайла и води до появата на кариеси. Затова, ако желаете да се радвате на добро орално здраве, е необходимо да избягвате храните със съдържание на преработени захари като шоколадови изделия, вафли, чипсове, снаксове, подсладители и др. Непрепоръчителна е още консумацията на високо киселинни храни, защото и те се отразяват негативно на емайла. От друга страна, хранителният ви режим трябва да включва ястия и напитки, богати на калций, фосфор, флуор, цинк, витамини D, B, C и А, защото всички тези минерали и витамини играят важна роля в поддържането на доброто орално здраве.

3. Профилактични прегледи

Вече споменахме профилактичните прегледи, но те са толкова важни, че е необходимо да повторим. Не чакайте появата на болка, за да отидете на зъболекар. Колкото по-рано бъде локализиран проблемът, толкова по-лесно и безболезнено е неговото лечение. Превантивните посещения при дентален специалист трябва да бъдат 1-2 в годината за възрастни и минимум 2-3 за деца.

4. Как влияят цигарите?

Когато говорим за оралното здраве, е задължително да споменем огромната вреда, която цигарите нанасят на зъбите ни. Основният проблем, произлиза от наличния в тях никотин. Той се характеризира със свиващо капилярите свойство, което редуцира или напълно премахва кървенето на възпалените венци. Това води до неразбиране за проблема, докато не стане твърде късно. А при нелекуван остър пародонтит е възможна дори загубата на зъби.

Пушенето още подпомага наслагването на налепи, пожълтяването на зъбите, образуването на лош дъх.

5. Детско орално здраве

Детският организъм е изключително крехък и податлив на вредни влияния. Затова и всичко изброено по-горе важи с още по-голяма сила, когато става въпрос за детската орална хигиена. Имайте предвид и че кариесите при млечните зъби прогресират в пъти по-бързо в сравнение с постоянните, тъй като емайлът е по-тънък. Именно това е една от основните причини да водите децата си на профилактичен дентален преглед по-често, отколкото вие самите посещавате зъболекар.

Важно е и да използвате специализирани дентални продукти за деца. Те са разработени според нуждите на най-малките, като им осигуряват щадяща и ефективна грижа. Винаги проверявайте каква е препоръчителната възраст за ползване на пастата, четката и всички останали средства за поддържане здравето на устната им кухина. И помнете – грижите за нея трябва да започнат още през първите месеци след раждането. Поникването на първите зъбки при някои бебета се случва по-рано – между 4-ти и 7-и месец, при други – към 9-и или по-късно. Но при всички случаи то е придружено от раздразнения на венците, болка, подуване. За тяхното облекчение, за подобряване еластичността на венците и ускоряване възстановяването на гингивалната тъкан, ще помогне гелът Gengigel Teething, създаден специално за периода на поникване на първите зъбки при бебетата.