Лято на открито - как да се справим с опасностите?

Лято на открито - как да се справим с опасностите?

Лятото е любим сезон на много от нас. Почивки, пътешествия, разходки, плаж и планина - през топлите месеци време има за всичко. Ала съществуват и множество неблагоприятни фактори, които за миг са в състояние да развалят деня ни, а понякога и цялата ваканция. Как да се справим с опасностите сред лятната природа, ще разгледаме подробно днес.

Слънце

През голяма част от годината - тук в България, очакваме всеки слънчев лъч с нетърпение. Радваме се на топлината и светлината му, на безгрижното настроение, с което ни зарежда. И това продължава до юли, когато термометрите достигат до непоносими градуси. Макар и прекомерните горещини обикновено да не траят дълго, слънцето през юли и август никога не е за подценяване.

Сред опасностите, на които ни излага то, са:

Изгаряния

Слънчевите изгаряния са неразделна част от лятото за мнозина. С тях можем да се сдобием в града, в планината, на плажа. Никъде не сме защитени освен ако не вземем специални мерки, за да се предпазим. Сред тях са:

  • употреба на висококачествена слънцезащита - за да е ефективна, е необходимо да бъде прилагана според препоръките на производителя. Обикновено това включва нанасяне на обилен слой от продукта през около 2 часа;
  • стоене на сянка - от слънцето ни предпазва и сянката, но не тази на почти прозрачния чадър, а дебелата сянка на клоните в гората или на някой стабилен навес. От полза са и шапките с голяма периферия;
  • излизане на открито в подходящи часове - такива са часовете преди 11:30 ч. и след 17:00 ч., защото тогава слънчевите лъчи са по-слаби.

За съжаление, дори и да се стараем да се придържаме към тези мерки, понякога ни се случва да изгорим. Дали ще бъде в област на тялото, която неволно сме изпуснали при нанасяне на слънцезащитата, дали ще е защото не сме подозирали, че разходката в парка може да се окаже толкова жарка, или носът ни не се е бил скрил достатъчно добре под сенчестата козирка - начините да изгорим са безбройни. Тогава ни е необходимо ефикасно средство, което бързо да облекчи паренето, болката и сърбежа, да подпомогне възстановяването на кожата и да възвърне нашия комфорт.

Такова средство е Псило-балсам 1% Гел на Stada.

Обезводняване

Летните жеги бързо могат да доведат и до обезводняването на нашия организъм. Основната причина - потим се повече от обикновено. Наред с това се добавя повишената консумация на диуретични напитки като бира, коктейли, фрапе.

Дехидратацията може да причини замайване и дори загуба на съзнание. Тя е и стъпката преди топлинния удар. По тази причина е важно през топлите дни да повишим консумацията си на вода, така че да не изпитваме жажда. Усетим ли я, то вече сме се дехидратирали.

Слънчев удар

Слънчевият удар е топлинен удар, предизвикан от прекалено дългото време, прекарано под силно слънце. Това състояние крие риск за живота и може да предизвика неврологични увреждания, тъй като телесната температура надхвърля 40ºС.

Сред симптомите, които предшестват и съпътстват удара, са:

  • главоболие в областта на слепоочието;
  • пищене в ушите;
  • повишаване на температурата;
  • спиране на потоотделянето;
  • зачервено лице;
  • чувствителност на очите към светлина;
  • гадене и повръщане;
  • сърцебиене;
  • крампи;
  • световъртеж;
  • загуба на съзнание.

За да се предпазим, е добре да не се излагаме на слънце в обедните и следобедните часове, да пием много вода и да ограничим приема на алкохолни и кофеинови напитки. Добре е и да имаме предвид, че хората в напреднала възраст, тези с наднормено тегло или със съпътстващо хронично заболяване се намират в рискова група и е препоръчително да взимат още по-строги мерки, за да се защитят.

Слънчева алергия

Някои хора страдат и от слънчева алергия - непоносимост към UV лъчите, водеща до активиране на защитна реакция на организма, когато те докоснат кожата. Този проблем може да се отключи във всеки един момент от живота - най-често между 20 и 40 години.

Сред симптомите са обрив, зачервяване, екзема. За превенция в случая отново е добре да използваме качествена слънцезащита с висок фактор. В случай че вече сме проявили алергията си, за облекчаване на признаците помага Псило-Балсам гел при алергии 1%.

Насекоми и други подобни

През лятото прекарваме много време не само на открито, а и сред природата. Тераси, паркове, гори, планини и крайморски пътеки - на всички тези места ни очаква армия от насекоми, която е готова да нанесе своя удар във всеки момент. Сред най-често създаващите ни проблеми нейни представители са:

Комари

През лятото комарите сякаш дебнат отвсякъде. Оръжията срещу тях са немалко - репеленти, комарници, а и други, за чието действие малцина подозират. Такива например са някои храни, след чиято консумация ставаме непривлекателни за кръвопиещите насекоми. Сред тях са:

  • чесън;
  • лук и праз;
  • люти чушки;
  • ябълков оцет;
  • грейпфрут;
  • боб и леща.

Добре е още да знаем, че консумацията на захар и сол влияе по точно обратния начин.

Чудесна идея е и да посадим на терасата си растения, чиито аромати, прогонват натрапниците - здравец, мушкато, градински чай, розмарин, лавандула, мента, пелин.

Важно е също така винаги да сме подготвени с противоалергично средство, с което да успокоим сърбежа и да подпомогнем заздравяването на кожата си, ако все пак някой комар ни ухапе. Отличен вариант е Псило-балсам 1% Гел.

Пчели, оси, стършели

Когато сме на открито, лесно можем да се натъкнем и на някое жилещо насекомо. Интересен факт е, че не съществува съществена разлика между отровите на пчелите, осите и стършелите. Въпреки това е добре да имаме предвид, че стършелът вкарва в организма ни доста по-голямо количество токсини и затова реакцията обикновено е по-силна.

В случай че не сме алергични и сме станали жертва само на едно насекомо, то причина за притеснение няма. Ако сме ужилени от пчела, най-важното е да отстраним жилото, защото то продължава да отделя отрова дори след самия акт на ужилване. Сред симптомите могат да бъдат подуване на засегнатото място, болка, сърбеж. Понякога обрив покрива и други части от тялото. Препоръчително е той да бъде намазан с антихистаминов продукт. В по-тежки случаи се препоръчва и орален прием на подобен тип лекарства.

Ако страдаме от алергия или бъдем нападнати от голям брой жилещи насекоми обаче, дори животът ни е в опасност. Сред симптомите са прилошаване, нарушаване работата на бъбреците, на кръвоносната система, сърцето и мозъка. Възможно е и настъпването на токсикоалергичен шок. В други случаи подуванията по тялото на човека се разпростират на много места - включително по дихателната система и дишането става невъзможно.

В случай че знаете, че страдате от подобна алергия, е важно винаги да носите у себе си автоинжектор с епинефрин, който да си поставите непосредствено след ужилването. След това е необходимо да посетите болница.

Паяци и други насекоми

Пъпките по тялото ни нерядко се оказват вследствие на ухапване от паяк, муха или друго пълзящо или летящо насекомо. Във всички тези случаи отново на помощ ни идва Псило-балсам 1% Гел от Стада. Той облекчава сърбежа, зачервяването и подпомага по-бързото възстановяване.

Медузи

Добре е да споменем и медузите. Те често се приближават до крайморския бряг и плуват в паралел с нас. В подобни моменти е важно да внимаваме и да се опитваме да избягваме досега с тях. В повечето случаи опарването им не крие сериозни рискове, но причинява дискомфорт, продължаващ понякога с часове.

Отровата им води до болка, зачервяване, подуване и парене в засегнатата област. Възможни придружаващи симптоми са главоболие, повръщане, гадене, диария, затруднени дишане, преглъщане, говор. Могат да се наблюдават още обилно потене, сърцебиене и треперене. При алергия обаче опарването е животозастрашаващо.

Добре е да знаем, че отлично средство за облекчаване на локалните симптоми е поставянето на компрес с оцетна вода - смес от 1 супена лъжица оцет и чаша вода. В случай на предразположеност към алергии, е добре бързо да се потърси лекарска помощ.

При ухапвания, изгаряния, сърбежи, уртикария и други кожни алергични реакции приложете силата на Псило-балсам 1% Гел! Продуктът съдържа дифенхидраминов хидрохлорид и е подходящ за възрастни и деца над 2-годишна възраст. Поръчайте го още сега на ниска цена от онлайн аптека galen.bg - в разфасовка от 20 г за чантата и 50 г за аптечките у дома и в колата.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.