Захранване на бебето

Захранване на бебето

Първите стъпки в захранването на бебето са много вълнуващи и дълго чакани. Същевременно този съвсем нов етап от развитието на бебето предизвиква притеснение в почти всяка млада майка, а понякога дори объркване. Идва обаче един момент от развитието, в който детенцето е готово да започне да опитва храна и само млякото не му е достатъчно, за да се нахрани и набави необходимите на организма витамини, минерали и микроелементи.

Кога започва захранването

Времето, в което ще започнете захранването е много индивидуално. Препоръките на Световната Здравна Организация са бебето да бъде задължително кърмено до шестия му месец. Има жени, които не успяват да кърмят бебето си, при тях се препоръчва хранене с качествено адаптирано мляко отново до шестия месец на детето. Споровете по тази тема продължават и до днес, като обикновено захранването започва между четвъртия и шестия месец. Колкото и да не ви се вярва, бебенцата сами показват и дават сигнал, че са готови да започнат да се хранят с различна от млякото храна. Прекалено ранното захранване не е препоръчително, тъй като храносмилателната система на детенцето все още не е развита.

Как да разберем, че е време за захранване на нашето бебе

Както вече споменах, бебенцата са изключително интелигентни. Те могат и ще ви дадат знак, когато са готови да започнат да се хранят с твърда храна. Ето някои основни показатели, които ще ви насочат към готовността на детето:

  • Бебето ви може да седи стабилно и да държи главичката си изправена
  • Бебето проявява интерес към вашата храна и посяга
  • Бебето започва да скъсява интервалите между кърменията (може да е гладно дори след като бъде накърмено/нахранено с адаптирано мляко)
  • Бебето само взема предмети и да ги слага в устата си
  • Бебето не избутва храната с език навън
  • Бебето не се задавя от храната

Всяка майка в началото се притеснява и се съмнява дали тази интуиция, за която пише навсякъде ще се отключи. Да, ще се! Не се притеснявайте, а се насладете максимално на различните периоди на вашето мъниче. Всеки от тях има един незаменим чар и отминава толкова бързо, че чак не ни се вярва.

Видове захранване

Като цяло доста теми около това как сме избрали да отглеждаме бебето и детето си предизвикват дискусии и дори спорове. Начинът на захранване е една от тези теми, които често карат майките да навлизат в словесни нападки. Всъщност, най-важното нещо е майката да е спокойна и уверена в избора, който е направила за своето дете. Има една много хубава поговорка „Децата оцеляват въпреки родителите си.“. Всеки родител прави най-доброто, на което е способен и е важно изборите му да бъдат осъзнати и информирани. От там насетне е без значение кой какво би казал по темата.

Има три основни типа захранване на бебето, като всеки от тях има своите плюсове и минуси. Първият вид захранване е така нареченото педиатрично захранване. Това е добре познатото захранване с пюрета. Това захранване бива водено изцяло от родителя. Започва се със зеленчукови пюрета, след това плодови, преминава се към различни комбинации, след това се включват различни видове месо в менюто на бебето.

Следващият вид захранване е педагогическото захранване. Този тип захранване е по-разпространен в рускоговорящите страни. В него детето и родителят водят заедно захранването, без някой да доминира. Тук бебето се храни с храната, с която се хранят останалите членове от семейството (разбира се с по-малко или без никакви подправки).

Третият вид захранване е захранване водено от бебето. В последните години стана много силно разпространен у нас и много майки го предпочитат. При този метод на бебето се предлагат различни твърди храни, които са подходящо приготвени (на пара, печени или сурови) - плодове, зеленчуци, меса, на големи парчета. Идеята е бебето да се запознае с форма, цвят, текстура, аромат и вкус на различните продукти.

С какво се захранва бебето

В миналото захранването е започвало с прясно изцеден сок. За щастие това все по-рядко се прави. Доказано е, че даването на плодов сок на малко бебе (3,4,5 месечно) е вредно, тъй като предизвиква ферментация в червата, болки в коремчето и газове.

Обикновено захранването започва с млечно-зеленчуково пюре или каша. Първите зеленчуци, които се препоръчват за начало на захранването са тиква, картоф, пащърнак, морков, батат. Хубаво е да използваме сезонни зеленчуци и плодове, когато започваме захранването. Постепенно се преминава през останалите видове зеленчуци, като за накрая се оставят листните зеленчуци и царевицата. Месото се включва в менюто поне месец след като сте започнали със захранването в смесени месно-зеленчукови пюрета.

Етапи на захранване

Препоръчва се захранването да започне, когато детенцето е здраво и е в настроение. Обикновено майките започват със заместване на обедното хранене. Първият ден се дават 1 или 2 лъжички от зеленчуковото пюре, с което сте избрали да започнете. След това детето се дохранва с кърма или адаптирано мляко. Всеки ден се добавят по 1,2 до 3 лъжички от пюрето и бебето се дохранва с мляко. Около десетия ден количеството изядено пюре е около 100-150 грама. Първата храна се въвежда около 5-7 дни. Тогава бебето се счита за захранено и може да преминете към добавяне следващ зеленчук (например ако сте захранвали с картоф, може да добавите към него морков).

Имайте предвид, че прясно изцедените сокове се включват в менюто на бебето след 9-тия месец. При децата с рефлукс дори може да се отложи за след първата годинка.

Основни грешки, допускани при захранването

Една от основните грешки, които се допускат при захранването е прекалено ранното начало (преди 4-ти месец). Друга грешка е прибързването и въвеждането на много различни храни в кратки срокове. Това може да причини прекомерно натоварване на храносмилателната система, обриви и дори алергии. Давайки си време при въвеждането на нова храна, може да имате ясен поглед над това как тя действа на бебето. Като грешка се отчита и даването на плодови сокове в ранните месеци.

Наблюдавайте бебето си и му се доверете. Не пришпорвайте процеса и не се тормозете ако дадена храна не допада на детето ви. Нормално е да има различни предпочитания. Важното е да се доверите на майчинския си инстинкт и да преминете през този интересен период с много търпение и любов. Имайте предвид, че до 12 месец на детето основната му храна е мляко, а останалото би следвало да е допълващо. Ако не успявате да заместите дадено хранене, както е препоръчано в някоя книга, не се тормозете. Детето ви е уникално и е хубаво да следвате него и нуждите му.

Има ли храни, с които трябва да се внимава

Има някои храни, които е хубаво да се оставят за по-напреднала възраст. Солта например е хубаво да се остави за след първата годинка. Медът се счита за алерген и също се препоръчва след годинката да се въведе. Краве млякото се въведа внимателно и постепенно, най-често в приготвена храна като различни кремове, печива и десерти. Хубаво е да внимавате с екзотичните плодове, морските дарове и ядки. Известно е, но въпреки това ще споменем, че захарта не се препоръчва за малки деца и колкото повече бъде отложена, толкова по-добре. Яйцата и глутенът също следва да се въвеждат с повишено внимание, тъй като са алергени и може да предизвикат нежелана реакция. 

Още няколко съвета

Захранването на бебето е един дълъг и много интересен процес, в който осъзнаваме, че нашето мъниче пораства. Дайте време на себе си и на бебенцето си да свикнете с този процес, за да може да преминете с любов и удоволствие през него. Наслаждавайте се и се вслушвайте в бебето. Не правете нищо на всяка цена и не се тормозете ако нещата не се случват по план-график. Много често в живота е така и е важно да бъдем спокойни и уверени, за да се радваме на спокойни и щастливи деца.

Надяваме се статията да е била полезна и интересна за вас. Може да прочетете също статиите ни за Хранене на бебето с адаптирано мляко и Грижа за бебешката кожа.