Как да се грижим за бебешката кожа

Как да се грижим за бебешката кожа

Кожата е най-големия орган в човешкото тяло. Тя има множество специфични функции като предпазване на тялото от микроорганизми, водоустойчива бариера на хранителните вещества в тялото, отделителна и много други. През годините кожата преминава през множество промени. Тук ще обърнем внимание на кожата на новороденото и малкото бебе. Един от въпросите, които изникват във всяка нова майка е „Каква козметика за бебе да използва?“. Бебешката кожа се различава от тази на възрастните, по-склонна е към изсушаване и се влияе много от външните условия. Поради тези причини е много важно да изберем най-добрите продукти, с които да правим тоалет на бебето, да мажем след къпане, при обриви или моментни кожни неразположения. В тази статия ще разгледаме малко по-подробно различните специфики на бебешката кожа и козметиката, която да използваме.

Специфики на бебешката кожа

Бебешката кожа се състои от също толкова слоеве, колкото и кожата на един възрастен. Основната разлика обаче идва от там, че при бебето кожата, респективно слоевете на кожата са между 20 и 30% по-тънки. Клетките на епидермиса (най-външния слой) са по-рядко разположени и той е изключително тънък. Потните жлези и хидролипидният слой не са достатъчно добре развити. От това следват и основните разлики между бебешката и кожата на един възрастен, а именно:

 • Бебешката кожа е по-податлива на изсушаване
 • Бебешката кожа е по-малко устойчива на различни външни влияния (температура, вода, слънце, козметика)
 • Бебешката кожа е силно чувствителна към физически, химически и микробиологични влияния
 • Бебетата регулират по-трудно своята телесна температура

Бебето се ражда с много високо pH на кожата – 6.4,  в сравнение с нормалното pH на кожата, което е от порядъка на 5.5. След раждането, pH на кожата на бебето пада под 5, което прави кожата му силно податлива на инфекции. Това е и една от основните причини да се препоръчва козметика с неутрално pH, която е специално разработена за бебешката кожа.

От всичко дотук казано, със сигурност се убедихте в твърдението, че кожата на бебето има нужда от специална грижа. Козметичните продукти, които се използват от възрастните не са подходящи за нежната детска кожа.

Как да се грижим за бебешката и детска кожа

Нежната детска кожа има нужда от специална грижа. Ето нашите съвети за това как да се грижите за нея:

 • Използвайте щадящи почистващи средства. Имайте предвид, че сапуните, които са алкални са агресивни към кожата и я изсушават
 • Намалете продължителността на къпането, защото горещата вода премахва липидите по кожата
 • Използвайте козметика, която е разработена специално за нуждите на бебешката кожа. Хидратацията е от огромно значение и ще подпомогне поддържането на детската кожа здрава.
 • Не на последно място не забравяйте защитата от вредните UV лъчи.

Как да предпазим бебешката кожа от слънцето

Както вече споменахме бебешката кожа е много тънка и в пъти по-чувствителна към UV лъчите (Прочетете повече за тях в статията Слънцезащита и защо е толкова важна). Клетките в кожата, отговарящи за производството на меланин са по-малко активни. А именно меланинът отговаря за естествената пигментация. Поради този факт при бебетата пигментацията е много по-ниска и те трябва да бъдат пазени от слънчевите лъчи.

Ето нашите съвети за това как да предпазите бебето от вредното влияния на слънчевите лъчи:

 • Не излагайте бебето на слънце, когато слънцето е най-силно (обикновено между 13 и 16 часа през летните месеци)
 • Слагайте шапка, която да пази главата и личицето на детето
 • Обличайте детенцето с подходящи дрехи, които да не пропускат UV лъчите и да покриват по-нежните части на тялото
 • Използвайте подходяща слънцезащитна козметика за бебета (може да разгледате нашите предложения тук)

Как да предпазим бебешката кожа от студа

Друг основен момент, особено ако сте с новородено или бебенце под 6 месеца е студа през зимните месеци. Той не бива да се подценява, защото може да доведе до редица кожни неразположения на бебето. Бебешката кожа е толкова нежна, че много лесно реагира на всякакви външни влияния. Тя може да замръзне лесно и поради тази причина е хубаво бебето да бъде хубаво облечено с ръкавици и шапка. Може да намажете личицето с някакво подхранващо и хидратиращо масло или балсам (например Успокояващ олио-балсам за бебета)

Защо кожата на бебето е суха

При бебетата функцията на кожата – да бъде естествена бариера не е напълно развита. Поради тази причина кожата е по-податлива на различни дразнения и в същото време губи влагата си много по-лесно. Това води до изсушаване.

Сухата кожа е показател, че количеството на мазнини в зоните на сухота е намалено. В тези зони кожата съдържа по-малко вода и е много по-чувствителна към влиянието на външни фактори. В някои случаи сухотата води да сърбеж и се появяват дори рани и се стига до атопичен дерматит (прочетете повече в статията - Атопичен дерматит при бебета)

Каква козметика за бебе да избера

В началото избирането на подходяща козметика за бебе изглежда доста объркващо. Това е така, защото има толкова голямо разнообразие на продукти – кремове, лосиони, шампоани, пудри, олио, сапуни и какво ли още не. И идва въпросът „Какво да избера?“. Ясно е, че всеки родител иска най-доброто за своето дете, но при толкова възможности е трудно да се направи избор.

Когато говорим за бебешка козметика най-общо можем да разграничим:

 • Мехлеми – 80% масло и 20% вода. Създават защитна бариера върху кожата и имат ефективна хидратация, но са неподходящи за склонна към омазняване кожа
 • Кремове – хидратират кожата чудесно, но не са подходящи за чувствителна и суха кожа
 • Лосиони – те са най-леката опция за бебешката кожа. Проблемът тук е, че имат високо водно съдържание и не създават достатъчно добра бариера, която да задържи водата в кожата и да я предпази от изсушаване. Не са подходящи за много суха бебешка кожа

Препоръчва се бебешката козметика да е максимално изчистена от оцветители, ароматизатори и различни съставки, които са агресивни към нежната и недоразвита бебешка кожа. Именно за това следва да се насочим към специализирана бебешка козметика с неутрално pH. При избора на бебешка козметика можем доверим на доказаните марки като Eucerin, Bioderma, Johnson's, Mustela и други. Ако имате колебания относно продуктите, които да изпозлвате, винаги може да се обърнете за съвет към вашия педиатър. Със сигурност той, като човек сблъсквал се с различни видове бебешка кожа, ще може да ви даде адекватен съвет за това кое би било подходящо за вашето дете.

Надяваме се статията да е била полезна за вас. Може да разгледате нашата Козметика за бебе, а също да прочетете статията Хранене на новородено с адаптирано мляко.