7 съвета за грижа за кожата през лятото

7 съвета за грижа за кожата през лятото

Лятото е време на дълги слънчеви дни, плажни приключения и безгрижни мигове на открито. Въпреки че този сезон носи много радости, той също така представлява сериозно предизвикателство за кожата ни. Силните слънчеви лъчи, високите температури и увеличената влажност може да доведат до изсушаването ѝ, раздразнения и дори до дългосрочни увреждания.

За да се наслаждавате на всички хубави моменти без да компрометирате здравето ѝ, е важно да следвате няколко основни правила за грижа. Правилната поддръжка включва редица действия, които не само предпазват, но и поддържат кожата в най-добрата ѝ форма.

В тази статия ще ви дадем седем важни съвета, които ще ви помогнат да ѝ осигурите оптимална грижа през горещите месеци от лятото, независимо дали сте на плажа, в града или в планината.

1. Винаги носете слънцезащита

Пред лятото слънцето грее най-силно и кожата е изложена на най-голям риск от увреждане. За да я защитите и да я запазите здрава, от съществено значение е да използвате слънцезащита всеки ден. Какво е нужно за грижата ѝ?

  • избор – изберете продукт с висок слънцезащитен фактор. Високият SPF ще ви осигури максимална защита срещу UVA и UVB лъчите. UVA лъчите проникват дълбоко и са основната причина за преждевременно стареене и появата на бръчки. UVB лъчите, от своя страна, са отговорни за слънчевите изгаряния и може да доведат до сериозни кожни заболявания;
  • нанасяне – нанасяйте слънцезащитен крем не само на лицето, но и на всички открити части на тялото. Много хора пренебрегват ръцете, врата, ушите и краката, което води до неравномерна протекция и увеличава риска от изгаряния и увреждания. Важно е да нанасяте слънцезащитния продукт обилно и равномерно поне 15 минути преди да излезете на слънце. Това ще му даде време да се абсорбира и да осигури ефективна протекция. Не забравяйте да използвате слънцезащита дори в облачни дни, тъй като UV лъчите може да проникват дори през облаците;
  • повтаряне – не забравяйте да обновявате слънцезащитата на всеки два часа, особено след плуване или интензивно потене. Дори и водоустойчивите продукти губят своята ефективност след известно време във вода или при обилно потене. Повтарянето на нанасянето на слънцезащитен крем е важно за поддържането на постоянна защита. Запомнете, че един слой не е достатъчен за целия ден.

Редовната употреба на слънцезащита през лятото ще ви помогне да предотвратите преждевременно стареене и появата на тъмни петна.

2. Хидратирайте кожата

Хидратацията е ключова за грижата и за поддържане на здрава и еластична кожа през горещите дни през лятото. Когато е добре хидратирана, тя изглежда по-свежа и по-малко податлива на дразнения. За целта:

  • използвайте лек хидратиращ крем – изберете лек хидратиращ крем, който не запушва порите и позволява на кожата да диша. През лятото тя се нуждае от продукти, които предоставят хидратация без да оставят мазен слой. Леките кремове се абсорбират бързо и осигуряват необходимата влага, без да предизвикват акне или други кожни проблеми. Изберете продукти, които съдържат естествени съставки и са специално формулирани за вашия тип;
  • нанасяйте продукти с хиалуронова киселина – продуктите с хиалуронова киселина са изключително ефективни за задържане на влагата в кожата. Хиалуроновата киселина е естествена съставка, която може да задържа до 1000 пъти собственото си тегло във вода. Това я прави идеален избор за поддържане на хидратацията. Нанасяйте серуми или кремове с хиалуронова киселина сутрин и вечер, за да осигурите дълготрайна влага и да подобрите текстурата и еластичността;
  • през нощта използвайте по-богат крем – през нощта кожата има способността да се възстановява и регенерира. За да подпомогнете този процес, използвайте по-богат хидратиращ крем преди лягане. Тези кремове съдържат по-концентрирани съставки, които проникват дълбоко и подхранват клетките по време на сън. Богатите нощни решения, също така, спомагат за възстановяване на бариерната функция на кожата, предотвратявайки загубата на влага и осигурявайки предпазване срещу външни агресори.

Хидратацията е не само външна, но и вътрешна. Пийте много вода, за да поддържате кожата си здрава отвътре.

3. Почиствайте кожата редовно

Почистването на кожата е основен елемент от всяка рутинна грижа. През лятото, когато се изпотявате повече, а и замърсяванията са по-големи, е важно да я почиствате два пъти дневно.

Използвайте нежен почистващ гел или пяна, която премахва замърсяванията без да изсушава кожата. Включете и пилинг в рутината си поне веднъж седмично, за да отстраните мъртвите клетки и да осигурите по-добро проникване на хидратиращите продукти. Избягвайте агресивни почистващи средства в грижата, които може да я раздразнят.

Редовното почистване ще ви помогне да поддържате кожата си чиста, свежа и готова за хидратиращите и защитни продукти.

4. Носете широки дрехи от естествени материи

Жегата през лятото може да бъде предизвикателство за кожата, затова е важно да изберете подходящо облекло. 

Широките дрехи от дишащи материи, като памук или лен, са идеални за нужната грижа през лятото. Те позволяват на въздуха да циркулира и предотвратяват задържането на влага, което може да доведе до раздразнения и обриви.

Избягвайте синтетични материи, които задържат топлината и влагата, като същевременно създават идеална среда за развитието на бактерии.

Правилният избор на облекло може значително да намали риска от кожни проблеми и да ви помогне да се чувствате по-комфортно през целия ден.

5. Полагайте специална грижа за устните и очите

Устните и околоочната зона са изключително чувствителни и изискват специално внимание през лятото. Тези области са податливи на изсушаване и увреждане от слънцето. Каква грижа е необходима?

  • използвайте балсам за устни с SPF – устните са изключително чувствителни и лесно се изсушават и напукват под въздействието на слънцето. Използването на балсам за устни с SPF ще осигури необходимата защита и хидратация. SPF в балсама предпазва устните от вредните UV лъчи, като предотвратява изсушаването и напукването. Нанасяйте балсама редовно през деня, особено преди да излезете на слънце. Така ще поддържате устните си меки и гладки, без неприятни наранявания;
  • нанасяйте лек околоочен крем с SPF – деликатната кожа около очите е особено податлива на увреждане от UV лъчите. Нанасянето на лек околоочен крем с SPF е от съществено значение за защита на тази чувствителна зона. Тези кремове са формулирани така, че да предпазват от вредните лъчи, без да дразнят очите. Освен че предпазват, те също така хидратират и подхранват, предотвратявайки появата на бръчки и тъмни кръгове. Използвайте го всяка сутрин преди излагане на слънце;
  • носете слънчеви очила с UV защита – слънчевите очила не са просто моден аксесоар, те са необходимост за предпазване на очите и околоочната зона от вредните UV лъчи. Избирайте такива с пълна UV защита, които блокират както UVA, така и UVB лъчите. Те ще предотвратят увреждания на очите като катаракта и дегенерация на макулата, както и ще предпазят деликатната кожа около очите от преждевременно стареене и поява на бръчки. Носете ги винаги, когато сте на открито, за да осигурите пълна защита на очите и кожата около тях.

Полагайки грижа за устните и очите си през лятото, вие не само подобрявате външния си вид, но и предпазвате кожата си от дългосрочни увреждания.

6. Пийте достатъчно вода

Водата е основен фактор за поддържане на здрава и красива кожа. През лятото тялото губи повече влага, което може да доведе до дехидратация и сухота.

Пийте поне 8 чаши вода на ден, за да я поддържате добре хидратирана. Може, също така, да включите хидратиращи напитки като кокосова вода или билкови чайове в грижата.

Хидратирането отвътре ще ви помогне да запазите кожата си еластична и сияйна през горещите месеци от лятото.

7. Поддържайте здравословна диета

Здравословната диета е неразделна част от грижата. Това, което консумирате, се отразява директно на състоянието на кожата ви.

Включете в диетата си богати на витамини плодове и зеленчуци, които подпомагат възстановяването и защитата на кожата.

Консумирайте храни, богати на антиоксиданти, като ягоди, боровинки и ядки и избягвайте мазни и тежки храни, които може да предизвикат проблеми с кожата.

Здравословната храна не само я поддържа здрава, но и повишава общото благосъстояние.

Следвайки тези съвети, ще осигурите на кожата си необходимата грижа, за да остане тя здрава и красива през цялото лято. Не забравяйте, че тя е отражение на вашето здраве, така че не се колебайте да инвестирате време и усилия за нея.

За автора

Екип Аптеки Гален