Бърнаут: как да го разпознаем и преодолеем?

Бърнаут: как да го разпознаем и преодолеем?

Бърнаутът е един от сериозните проблеми на 21. век, на времената на големи корпорации, взискателни шефове и още по-взискателни към себе си служители. Терминът произлиза от Америка и означава прегряване. С други думи бърнаутът е тотално физическо, психическо и емоционално изтощение, което е причинено от работа.

Какво представлява бърнаутът?

От 2019 година насам бърнаутът е част от Международната класификация на болестите (ICS-11) на Световната здравна организация (СЗО). Там той е определен като професионален феномен, представляващ синдром, а не заболяване. Според дефиницията на СЗО до бърнаут се достига при твърде високи нива на стрес на работното място.

Какви могат да бъдат причините?

Може би мнозина ще кажат, че работата им е натоварваща и стресова, но не всеки от тях ще получи бърнаут. Към това състояние са по-предразположени тревожните и притеснителни хора, отколкото така наречените непукисти.

Сред основните фактори, водещи до симптомите на прегряване, са:

  • високи нива на стрес на работното място;
  • прекомерно натоварване - както физическо, така и психическо;
  • работен ден, продължаващ над 8 часа;
  • неглижиране на личния живот за сметка на кариерата;
  • независещи от служителя трудности, възпрепятстващи изпълнението на работните му задължения;
  • неяснота относно точно какво се очаква от дадения човек и критериите за оценяване на труда му;
  • емоционален и/или психически тормоз на работното място;
  • еднообразни или твърде динамично променящи се работни задачи;
  • поемане на твърде голяма отговорност като например при лекарите.

Какви са симптомите на бърнаут?

Симптомите могат да бъдат индивидуални, но обикновено се наблюдава съвкупност от някои от следните симптоми:

  • усещане за физическо, психическо и емоционално изтощение;
  • проблеми с концентрацията;
  • липса на мотивация за извършване на професионалните задължения;
  • чувство на неудовлетвореност от постиганите професионални резултати;
  • чувство на гняв;
  • раздразнителност;
  • намалена продуктивност;
  • безсъние или трудно ставане от сън;
  • необясними главоболия;
  • стомашни неразположения;
  • болки в гърдите;
  • високо кръвно налягане;
  • дистанциране от колегите;
  • апатия;
  • злоупотреба с алкохол, вредна храна и/или медикаменти;
  • отброяване на дните до края на работната седмица още в понеделник.

Важно е и да правим разлика между бърнаут и депресия, макар и много от симптомите на двете състояния да се припокриват. Докато симптомите на прегряването са следствие от работата, симптомите на депресията могат да бъдат провокирани от различни аспекти на живота - както личен, така и професионален.

Как да се справим и да се възстановим от бърнаута?

Преодоляването на гореизброените симптоми невинаги е бързо и лесно. Въпреки това с предприемането на адекватни мерки симптомите могат да отшумят.

Сред най-ефективните начини за справяне с тези симптоми са:

Почивка

Откъсването от работната атмосфера в съчетание с пълноценна почивка е един от най-добрите методи за преодоляване симптомите на бърнаут. Важно е обаче да разграничаваме пълноценната и целебна почивка от натоварващата.

Чудесни идеи са да се отдадем на:

  • разходка сред природата;
  • няколко дни на село или в планината;
  • спа процедури и плуване;
  • релакс край морето.

Препоръчително е междувременно да сме максимално откъснати от дигиталните устройства като телефони, компютри и телевизори. Хубаво е още да ограничим консумацията на алкохол и кофеинови напитки, на вредни храни. Колкото по-здравословно и балансирано се храним по време на почивката си, толкова по-презаредени с енергия ще се върнем от нея.

Добре е да споменем и съня. Задължителна част от пълноценната почивка е пълноценният сън. За целта е необходимо да отделяме по 8-9 часа на нощ за спане, като оптималният времеви диапазон за това е между 22:00 ч. и 7:00 ч.

Още по-темата: Как да се наспиваме

Хранителни добавки

Често от полза за преодоляване на неприятните симптоми е и приемът на хранителни добавки като:

Хомеопатия

От полза за справяне със симптомите на бърнаут са и хомеопатични средства като каликум фоликум в различни разреждания. Пример за това са Boiron Kalium phosphoricum Калиум фосфорикум 30 СН и Boiron Kalium phosphoricum Калиум фосфорикум 15 СН. Можете да го намерите и под формата на Шуслерова сол като Dr. Schuessler Salts Шуслерова сол №5 Калиум фосфорикум D6 при умствено, емоционално и психическо изтощение x420 таблетки.

Тук е добре да споменем и капките на Д-р Бах. Отличен вариант при бърнаут е продуктът Капки на Dr. Bach №18 Стабилност 30 мл Jo and Jo.

Още по темата: Капки на д-р Бах

Консултация със специалист

В случай че гореизброените способи не помагат за разтоварване от стреса и напрежението, за възстановяване на жизнената енергия и тонуса, е възможно да се нуждаете от специализирана помощ. За целта може да Ви съдейства квалифициран психолог.

Как да предотвратим бърнаут?

В случай че имате динамично професионално ежедневие и се опасявате от бърнаут, то е добре да обърнете внимание на следните начини за предотвратяване на това състояние:

Йога и медитация

Йогата и медитацията спомагат за постигане на психическо спокойствие и емоционален баланс. Ежедневното им практикуване често променя светогледа на човек и му помага да забави темповете.

По-чести почивки

Сред най-ефективните начини за предотвратяване на бърнаута са почивките. Чудесна идея е да излизате на няколко кратки разходки по време на работния ден, вместо да прекарвате обедната си почивка със сандвич пред компютъра.

Добър сън

Пълноценният сън е от голяма полза за предпазване от гореизброените симптоми. За такъв се брои той, ако е с продължителност от поне 8 часа в интервала от 22:00 ч. до 7:00 ч.

Чести разходки сред природата

Колкото по-често сме сред природата и изпълваме дробовете си с чист въздух, толкова по-лесно ни е да се справяме с професионалните задължения. Именно затова изнесените офиси сред природата придобиват все по-голяма популярност.

Здравословен начин на живот

Не на последно място - здравословният начин на живот ни помага да сме по-здрави, да се чувстваме по-добре и да сме по-устойчиви на напрежението и стреса. Това включва здравословно хранене, достатъчен сън, консумация на необходимото количество вода дневно, умерена физическа активност, отказване или поне ограничаване на алкохола, безалкохолните напитки, цигарите.

Още по темата: Как да живеем по-здравословно през новата година

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.