Болки при овулация: причини и значение

Болки при овулация: причини и значение

Замисляли ли сте се колко често жените обсъждат месечния си цикъл? Колко редовен е, колко силна е болката и как да я облекчим, какви са съпътстващите симптоми и как всичко това повлиява на ежедневието ни. Ала за овулация обикновено се заговаря едва когато стане въпрос за забременяване. Затова и много дами остават недобре информирани относно този момент от месеца, относно симптомите и за какво могат или не могат да бъдат сигнал те.

Какво е овулация и какво се случва по време на нея?

Овулацията е онзи момент от месеца, когато можем да забременеем. Тогава фоликулът се спуква и от яйчника се отделя зряла яйцеклетка, която може да бъде оплодена при достигане от качествен сперматозоид. Ако това не се случи, тя се разпада и бива изхвърлена под формата на менструално кървене.

Кога настъпва овулацията и колко време продължава?

При редовна менструация през 28 дни овулацията настъпва около 14-ия ден и продължава от 12 до 24 часа - времето, през което зрялата яйцеклетка може да оцелее. Важно е да знаем обаче, че зачеването е възможно и при полов акт, извършен до 5 дни преди нея, тъй като сперматозоидите са способни да оцелеят в женското тяло.

В случай че месечният ни цикъл е през по-малък или по-голям период, е вероятно овулацията да настъпва приблизително в средата между две менструации. Полезно е да имаме предвид и че при стрес, хормонален дисбаланс и определени заболявания тя може да подранява, закъснява или да отсъства напълно.

За да разберем кога точно е нашата овулация, ни помагат тестовете като Clear Choice Седмичен тест 7+1 за овулация с подарък Тест за бременност касета и Oview тест за овулация 5 бр.

Какви са причините за болки по време на овулация?

Болката, макар и характерен симптом за този процес, не е присъща за всяка жена. Според някои статистики едва 1 на всеки 5 дами изпитва подобен дискомфорт между менструациите.

В някои случаи той е моментен, а в други по-продължителен. При някои е тъп и почти неусетен, а при други - остър и пронизителен. Сред възможните причини за неразположението са:

  • при спукването на фоликула, освобождаващ яйцеклетката, изтича малко количество течност - понякога примесена с кръв. Тази субстанция попада в кухината на малкия таз и е възможно да раздразни лигавицата, което да доведе до болка;
  • възможна причина за болките е и напрежението, предизвикано от уголемяването на фоликулите;
  • някои специалисти споменават като евентуална причина и повишените нива на LH - лутеинизиращия хормон, непосредствено преди отделянето на зрялата яйцеклетка.

Добре е да знаем, че болката обикновено е съсредоточена ниско долу в областта на активния яйчник, като левият и десният се редуват всеки месец. Понякога може да се разпростре и към кръста и гърба.

Сред възможните придружаващи я овулационни признаци са още:

  • лепкав прозрачен вагинален секрет, който понякога е примесен с кръв;
  • напрежение в гърдите;
  • повишено либидо;
  • раздразнителност;
  • хормонално акне;
  • леко повишена телесна температура.

Как да облекчим болките при овулация?

Макар и при повечето жени тези болки да са почти неусетни и да не пречат на нормалното ежедневие, при по-тежки случаи помагат:

  • почивка - полегнете и се завийте с топло одеяло, докато пристъпът отмине. В нормалния случай едва ли ще чувствате неразположение повече от ден;
  • топъл компрес - ако сте сигурни, че страдате от овулационни болки, то топлият компрес в областта на корема ще облекчи дискомфорта. Важно е обаче да не прилагате този похват, ако имате съмнение относно естеството на болката, тъй като компресът може да влоши състоянието Ви;
  • болкоуспокояващи - при по-тежки случаи гинеколозите предписват обезболяващи лекарства или противозачатъчна терапия, възпрепятстваща овулацията.

Нужно ли е да се консултираме със специалист?

Въпреки че болката по време на овулация не е причина за притеснение, консултацията с акушер-гинеколог е препоръчителна, ако почувствате подобно неразположение за пръв път в живота си. Изключително важно е да посетите лекар и ако болката е толкова силна, че води до загуба на съзнанието, или ако е съпътствана от висока температура, гадене, световъртеж, силно главоболие, задух, повръщане, диария, болки при уриниране, кръвоизлив.

В тези случаи е възможно неразположението Ви да бъде свързано с:

  • апендицит;
  • стомашно-чревна инфекция;
  • извънматочна бременност;
  • кисти на яйчниците;
  • овариана торзия;
  • тазово-възпалителна болест;
  • проблем с бъбреците;
  • ендометриоза;
  • пикочно-полова инфекция.

Вземете ефикасни обезболяващи лекарства на ниска цена от онлайн аптека galen.bg още сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още:

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.