Червени петна по кожата: видове и възможни причини

Червени петна по кожата: видове и възможни причини

Червени петна по тялото могат да се появят при всеки човек, независимо от възрастта и пола. Появата на червени петна може да варира в зависимост от причината, която може да бъде свързана както с кожни заболявания, така и със системни патологии. Ако откриете червени петна по тялото си, трябва да се консултирате с лекар, за да получите квалифицирана помощ.

Какви могат да бъдат видовете червени петна?

Петна и плаки по кожата са патологични образувания, които могат да имат различни размери и форми. Плаките обикновено имат диаметър над 1 см, леко изпъкнали ръбове и гладка форма, докато петната са промени в цвета на кожата, които нямат определени граници и могат да варират по размер.

Размерът на образуванията може да варира в зависимост от тяхната причина. Например при псориазис плаките могат да достигнат повече от 10 см в диаметър, докато при малък плаков парапсориазис те обикновено не надвишават 2-3 см.

Червените петна по кожата могат да се проявят по различни начини и да имат разнообразни причини. Важно е да разпознаем техните видове, за да се справим ефективно с проблема:

  1. Еритема
    Червено петно, което може да се появи на всяка част от кожата и е често резултат от възпалителен процес. Еритемата обикновено е топла на допир и може да бъде съпроводена със сърбеж и подуване.
  2. Везикула
    Малко червено петно, което съдържа течност. Везикулите често се появяват при вирусни инфекции като варицела или херпес зостер.
  3. Петехии
    Малки, кръвоизливни точки, които не избледняват при натиск. Те могат да бъдат признак за сериозни медицински състояния, като тромбоцитопения.
  4. Хемангиом
    Доброкачествени образувания на кръвоносни съдове, които се появяват като яркочервени петна или бенки. Те обикновено не са опасни, но понякога могат да изискват медицинска интервенция.
  5. Червени бенки
    Малки, червеникави образувания, които често са наследствени и обикновено безвредни.

Кои са възможните причини за поява на червени петна?

Различни фактори могат да причинят появата им по кожата. Те включват алергии, климатични условия, стрес, инфекции и кожни заболявания.

Алергични реакции

Алергиите са честа причина за появата им. Те могат да се проявят като резултат от контакт с алергени като прах, полени, храни или козметични продукти. Обикновено алергичните петна могат да бъдат с различни форми и размери, а често са съпроводени и със силен сърбеж и подуване.

Климатични условия

Екстремните температури и влажност могат да доведат до появата на червени петна. Студът може да предизвика измръзване, докато високите температури и изпотяване причинят петна и сърбеж.

Стрес

Състоянието на нервната система играе огромна роля за здравето на тялото и може да доведе до развитието на много заболявания, включително лупус, диабет, сърдечни и съдови заболявания и стомашно-чревни разстройства. В много случаи пациентите развиват червени петна по кожата, преди да се появи заболяването. Причините за появата на такива петна могат да бъдат различни.

Психологическият стрес може да провокира появата на червени петна по кожата. Те често се появяват на лицето, шията и гърдите и могат да бъдат съпроводени със сърбеж и дискомфорт.

Лечението на такива състояния винаги е индивидуално, но обикновено включва антихистамини и имуномодулиращи средства, както и противовъзпалителни тинктури и овлажнители. Фототерапията също може да даде добри резултати.

Инфекциозни заболявания

Много вирусни и бактериални инфекции могат да причинят червени петна по кожата. Вирусите като морбили, рубеола и варицела често водят до обширни кожни обриви:

  • Варицелата е заболяване, което може да доведе до сериозни последици за здравето. Причинява се от инфекция, която може да доведе до пустуларни лезии, стоматит, конюнктивит и други неприятни симптоми. В редки случаи може дори да увреди вътрешните органи и мозъка. Един от най-честите симптоми на варицела са червени петна по кожата. Те обикновено са малки и се появяват по цялото тяло. След това върху тях се появяват малки мехурчета с диаметър до 5 мм, които след 2-3 дни се покриват със суха кора. По кожата могат да се появят както петна, така и мехури. Това е много неприятен и опасен симптом, който трябва да се наблюдава внимателно;
  • Морбили, или още дребна шарка, е остро инфекциозно заболяване, което може да причини епидемии. Засегнатите индивиди често изпитват висока температура и червени петна.

Най-често от морбили боледуват децата. Възрастните обаче страдат от това заболяване много по-тежко, тъй като може да бъде придружено от повишаване на температурата до 40 градуса;

  • Скарлатината е инфекциозно заболяване, причинено от стрептококи от група А, което може да има сериозни последици за здравето. Един от първите симптоми на това заболяване е появата на възпалено гърло, след което по кожата се появяват малки петна с размер не повече от няколко милиметра. Те обикновено се намират в областта на корема или слабините и кожата може да изглежда зачервена и възпалена;
  • Рубеолата е инфекциозно заболяване, което обикновено се проявява като малки червени петна по кожата. Тези обриви могат да се появят по цялото тяло, но най-големите клъстери се наблюдават по гърба, лицето и шията. Те обикновено изчезват след няколко дни, ако пациентът получи подходящо лечение.

Кожни заболявания

Различни кожни заболявания могат да се проявят с червени петна. Ето някои от най-често срещаните:

Атопичен дерматит

Атопичният дерматит се проявява с червени, сухи и сърбящи петна, които най-често се появяват по лицето, лактите и коленете. Той е хронично състояние и изисква дългосрочна грижа и внимание.

Акне

Акнето е често срещано кожно заболяване, което се характеризира с червени пъпки и възпалени възелчета. Те обикновено се появяват на лицето, гърба и гърдите.

Розацея

Розацеята причинява зачервяване и подуване на лицето, особено на бузите, носа, челото и брадичката. Състоянието може да се влоши при консумация на топли напитки, пикантни храни и алкохол.

Псориазис

Псориазисът е хронично заболяване, при което кожата се покрива с дебели, червени петна и сребристи люспи. Могат да се появят навсякъде по тялото, но най-често засягат лактите, коленете, скалпа и долната част на гърба.

Как да се справим с червените петна по кожата?

Справянето с проблемът изисква правилна диагностика и адекватно лечение. Ето някои методи, които могат да помогнат.

  1. Консултация с дерматолог е първата стъпка при появата на червени петна. Той ще извърши преглед и ако е необходимо, ще назначи изследвания.
  2. Използването на локални кремове и мехлеми може да помогне за облекчаване на сърбежа и възпалението. Изборът на подходящ продукт зависи от конкретната причина за петната.
  3. В някои случаи, когато появата им е в резултат от инфекция или алергия, лекарят може да предпише орални антибиотици или антихистамини.
  4. Избягването на алергени, редовното използване на овлажняващи кремове и поддържането на здравословен начин на живот могат значително да намалят появата на червени петна.

Съвети за грижа за кожата и превенция

Превенцията на червените петна по кожата е по-лесна, отколкото лечението им. Ето няколко съвета за грижа за кожата и предотвратяване на проблемите.

  1. Редовното измиване на лицето и тялото помага за премахване на мръсотията и бактерии, които могат да предизвикат възпаления.
  2. Овлажняването на кожата е от съществено значение за предотвратяване на сухота и раздразнения. Изберете продукти, подходящи за вашия тип кожа.
  3. Някои козметични продукти могат да дразнят кожата и да причинят червени петна. Избягвайте продукти с алкохол и силни химикали.
  4. Ако сте изложени на силно слънце или студ, носете подходящи защитни дрехи, за да предпазите кожата си.
  5. Балансираната диета, богата на витамини и минерали, помага за поддържане на здравата кожа.

Важно е да се консултирате с дерматолог, ако червените петна по кожата започнат да променят размера си, причиняват сърбеж и лющене. Всеки кожен обрив е предупредителен знак, така че не трябва да се самолекувате.

Специалист ще ви помогне да идентифицирате причината за появата им по кожата.  Ранната консултация с лекар ще помогне да се избегнат усложнения и да се избере правилното лечение за бързо възстановяване на здравето.

За автора

Екип Аптеки Гален