Депилиращият крем – отличен избор за началото на лятото

Депилиращият крем – отличен избор за началото на лятото

Юни е и нека да е лято! Ласката на слънчевите лъчи сгрява кожата ни, дългите панталони и ръкави остават назад в гардероба. Слънце и море, бански, рокли и къси панталонки – това е планът за сезона.

Колкото и безгрижно да е лятото, то добавя още едно задължение в графика ни – обезкосмяването. Разбира се, за дамите то е рутинна дейност и през студените сезони, но сега епилациите и депилациите зачестяват, за да не позволяваме на някое преждевременно пораснало косъмче да развали визията ни. Добре е да споменем и господата, повечето от които напълно неглижират обезкосмяването през зимата, но с обличането на банския решават да положат допълнителни грижи за визията си. Освен това повече косми означават и по-интензивно потене, което много съвременни мъже се стараят да избягват.

Преди време ви разказахме за различните методи за обезкосмяване, така че да направите най-подходящия избор за вас. Днес решихме да ви дадем още детайлни подробности за депилиращите кремове – предпочитан от все повече господа и от много дами метод – особено след края на студеното време.

Защо да изберем депилиращ крем за обезкосмяване

Ключовите фактори, поради които да се спрем на депилиращите кремове с цел обезкосмяване, са три:

  • не причиняват болка;
  • изключително ефективни са;
  • използвани правилно, не водят до раздразнения.

Това ги прави особено подходящи за следните групи от хора:

  • хора с нисък праг на търпимост на болката, за които епилаторът и кола маската са еквивалентни на тежко изтезание;
  • тийнейджъри (като Elea Teen Крем депилатоар за деликатни зони с арганово масло и екстракт от лайка 75 гр), които до този момент не са се обезкосмявали и имат голямо количество косъмчета, чието премахване чрез епилатор или кола маска би било ненужно болезнено;
  • мъже с гъсти и дълги косми (по гърба, подмишниците или на друга част от тялото), чието изтръгване би било твърде болезнено, а отстраняването със самобръсначка - неефективно и причиняващо раздразнения;
  • жени, които през зимата са обезкосмявали телата си по-рядко и сега имат области с по-дълги косъмчета, чието отстраняване чрез кола маска или епилатор ще е твърде болезнено;
  • хора, желаещи да обезкосмят по-деликатна зона (подмишници, интимна област, зоната над горната устна) за първи път или принципно, без да изпитват болка.

Какво представлява депилацията

Важно е да обърнем внимание на термина депилация. За разлика от епилацията, при която косъмът се изтръгва от корен (чрез епилатор или кола маска), в този случай се отстранява само повърхностната му част.

Най-разпространените способи за депилиране са два – депилиращите кремове и самобръсначките.

Защо да изберем депилиращ крем пред самобръсначката

За съжаление, самобръсначките са много по-разпространен способ за депилация в сравнение с депилиращите кремове. Да, те са подходящи за бързо бръснене на така или иначе грубата брада на мъжете, но не са толкова препоръчителни за нежната дамска кожа – особено когато говорим за обширни области като ръцете и краката.

Общото между депилиращия крем и самобръсначката е, че премахват повърхностната част на косъма. А ето и разликите:

  • самобръсначката може да нарани кожата, да я пореже, докато при депилиращия крем няма такъв риск;
  • косъмчетата, премахнати чрез самобръсначка, скоро порастват по-груби, дебели и силни в сравнение с отстранените чрез депилиращ крем като Veet Silky Fresh Депилиращ крем за нормална кожа 100 мл;
  • самобръсначките бързо се затъпяват, могат и да ръждясат, без да забележим, което да направи използването им опасно за външния вид и здравето ни, докато депилиращите кремове имат ясно обозначен срок на годност, от който да се ръководим;
  • бръсненето раздразва кожата, докато повечето качествени депилиращи кремове като Veet Silky Fresh Депилиращ крем за чувствителна кожа 100 мл съдържат специални хидратиращи и успокояващи съставки с цел избягването на раздразнения.

Като единствено предимство на самобръсначките пред депилиращите кремове можем да изведем по-бързото обезкосмяване с тяхна помощ. Но само си помислете – не бихте ли отделили 5-10 минути повече, ако така ще се сдобиете с копринено мека и гладка кожа без раздразнения, без болка, с минимум усилия?

Как работят депилиращите кремове

Принципът на работа на депилиращите кремове е химически. В общия случай съставът им включва съединения на тиогликолова киселина или тиолактова киселина. Те се отличават със способността си да разтворят изграждащия косъмчетата протеин кератин. По този начин космената структура отслабва и можем да отстраним окосмяването без никакви усилия с помощта на пластмасова шпатула. Важно е да отбележим, че активните съставки в депилиращите кремове не могат да навлязат в кожата (с малки изключения, които е препоръчително да избягваме), поради което коренът на косъма остава незасегнат от действието им. Така се запазва и благосъстоянието на кожата.

Какви са видовете депилиращи кремове

В наши дни съществува богато разнообразие от разновидности на депилиращите кремове. Ако в недалечното минало е имало два основни вида – за нормална и за чувствителна кожа, то днес можем да ги разделим на отделни групи по цели три критерия:

Според пола

Много от съвременните мъже възприемат редовното си обезкосмяване като неразделна част от поддържането на добрия външен вид. Обикновено това важи в особено голяма степен за спортуващите господа, които търсят начини да се потят по-малко, а и да изглеждат възможно най-добре.

В същото време техните косми са много по-дебели и груби, с по-силни корени в сравнение с дамските. Затова и отстраняването им изисква индивидуален подход. Така освен стандартните депилиращи кремове за жени се появяват и специализирани варианти за господата.

Отличен пример е Elea Sport Крем Депилатоар спорт за мъже 165 гр. Той е създаден специално за редовно трениращите мъже. Подходящ е за повечето окосмени части от тялото– крака, ръце, подмишници, рамене. Отличават се със силното си и изключително бързо действие. Господата трябва да изчакат едва 5 минути с нанесен върху космите крем, след което без усилие и болка да ги отстранят с шпатулата от кутията.

Депилиращият крем за мъже Елеа Спорт се отличава и със състава си с екстракт от здравец и уреа, които овлажняват, успокояват и хидратират кожата в дълбочина, като по този начин я предпазват от изсушаване и раздразнения вследствие на депилацията.

Кремът се предлага в удобна разфасовка от цели 150 г, която може да стигне за дълго време. Опаковката съдържа и саше с крем балсам за след депилиране, допълнително грижещ се за комфорта и красивия вид на кожата.

Според третираната зона

Когато става въпрос за депилиращ крем за жени, разновидностите се увеличават в пъти. Кожата на дамите обикновено е много по-деликатна от тази на мъжете, като отделните зони от женското тяло се отличават с различна степен на чувствителност. Така например ръцете и краката са не толкова деликатни в сравнение с интимната област, подмишниците, зоната над горната устна. По тази причина съществуват различни депилиращи кремове за отделните области с цел постигане на оптимално съотношение между ефективност, бързина на действието и щадящ кожата състав. Разбира се, съществуват и универсални варианти като Veet Silk & Fresh Депилиращ крем за нормална и суха кожа 400 мл.

За да ни разберете максимално добре, ви предлагаме да разгледате тези депилиращи кремове на топ цени, съобразени с различните части на тялото:

  • Депилиращи кремове за деликатни зони:
    - Strep Депилиращ крем за чувствителни зони 75 мл – за 5-10 минути (в зависимост от дебелината на косъма) премахва окосмяването по лицето, подмишниците, зоната на триъгълника. Успява да се справи дори с много късите косъмчета. Отличава се със съдържанието си на екстракт от лайка, оказващ силен успокояващ ефект на деликатните зони. Подходящ е за всеки тип кожа;
    - Elea Крем депилатоар за деликатни зони с аромат на киви и лимон 135 гр - за 5-10 минути (в зависимост от дебелината на косъма) премахва окосмяването по лицето, подмишниците, бикини зоната. Съдържа успокояващите, омекотяващи и предпазващи от възпаления кожата уреа и естествени екстракти от лайка и здравец. Комплектът съдържа и крем балсам за след депилацията, който осигурява допълнителни мекота и комфорт на деликатните зони. Подходящ е за всеки тип кожа;
    - Elea Teen Крем депилатоар за деликатни зони с арганово масло и екстракт от лайка 75 гр – отличава се с хипоалергичната си формула, специално създадена за тийнейджъри. Тя е изключително щадяща към деликатните зони, осигурявайки гладка и мека кожа без раздразнения. Кремът е обогатен с арганово масло и екстракт от лайка за максимален комфорт. Подходящ е за всеки тип кожа;
  • Депилиращи кремове за крака и ръце:
    - Veet Silky Fresh Депилиращ крем за нормална кожа 100 мл – отличава се с изключително бързото си действие – за едва 5 минути премахва косъмчетата от всяка част на тялото. Препоръчва се най-вече за ръце и крака с нормална кожа. Формулата му е обогатена с растителни масла и екстракти за придобиване на копринено мека и гладка кожа. Освен това хидратира и подхранва епидермиса;
    - Deva Депилиращ крем с Масло от лавандула и D-пантенол 100 мл – осигурява бърза и ефективна епилация, като се препоръчва за ръце и крака. Действието му отнема 15-20 минути, като гарантира отлични резултати. Формулата е обогатена с масло от лавандула, неутрализиращо типичната натрапчива миризма на използваните за този тип кремове химикали. То също така подхранва, подмладява, обновява, регенерира и предпазва кожата от преждевременно стареене. Кремът съдържа още D-пантенол, който овлажнява епидермиса, успокоява го и го правим нежен и гладък. За нормална кожа;
    - Elea Крем депилатоар за тяло с аромат на бадем и мед 135 гр – този крем е за всеки тип кожа и се препоръчва най-вече за ръце и крака. Действието му отнема от 5 до 10 минути в зависимост от дебелината на косъма. Кожата остава нежна и гладка, без раздразнения. Депилиращият крем също така я успокоява и забавя растежа на нови косми. Отличава се с приятния си аромат на бадеми и мед.

Според типа кожа

Както вече вероятно сте забелязали, депилиращите кремове се различават и според типа кожа, за която са предназначени. Показателни примери в случая са:

  • Veet Silky Fresh Депилиращ крем за нормална кожа 100 мл – по-горе споменахме основните му характеристики, като можем отново да подчертаем, че като повечето депилиращи кремове с марка Вийт и този се отличава с изключително бързото си – едва 5-минутно, и ефективно действие. За нормална кожа;
  • Veet Silk & Fresh Депилиращ крем за нормална и суха кожа 400 мл – придава копринена нежност на кожата и благодарение на щадящата си формула е универсално решение както за деликатните зони, така и за краката и ръцете. Сравнително универсален е и спрямо типа кожа, за който е подходящ – и за нормална, и за суха. Дехидратираната кожа изисква допълнителни грижи, поради което този продукт е обогатен с дълбоко хидратиращи и овлажняващи съставки. Важно е да отбележим и че действието му отнема едва 5 минути, а голямата икономична разфасовка от 400 мл пести време за пазаруване и финансови средства;
  • Veet Silk & Fresh Депилиращ крем за чувствителна кожа с алое вера и витамин E – този продукт се предлага както в разфасовка от 100 мл, така и в икономична от 400 мл. Изключително подходящ е за чувствителна кожа, тъй като съдържа успокояващи, подхранващи и омекотяващи съставки с изключително щадящо действие. Сред тях са натуралният екстракт от алое вера и витамин E. Този депилиращ крем е още едно универсално решение от марката Вийт, тъй като е подходящ за повечето части от тялото – ръце, крака, бикини зона, подмишници. Действието му отнема 5 минути.

Как да използваме депилиращия крем

Употребата на депилиращите кремове е изключително лесна, но крие рискове, ако не спазваме препоръките от конкретния производител.

В случай че ще използваме даден депилиращ крем за първи път, е препоръчително да започнем с тест за поносимост. Той се извършва, като нанесем малко количество от продукта на свивката на ръката. След това е добре да изчакаме поне 24 часа, преди да използваме крема за депилация. Ако за едно денонощие не получим кожно раздразнение върху третираната зона, можем спокойно да продължим към обезкосмяването. В противен случай е добре да изберем друг депилиращ крем.

Първата стъпка от депилацията е внимателно да измием окосмената област с вода и сапун/душ гел, след което да я подсушим. После нанасяме тънък слой (около 1-3 мм или според предписанието на производителя) с помощта на облата част на шпатулата (добре е избираме продукти с включена шпатула) върху окосмената зона от тялото и изчакваме времето, посочено на опаковката. Изключително важно е да не оставаме повече от препоръчаното време с крема, защото това може да увреди кожата.

След като изчакаме достатъчно, идва ред да отстраним крема, а заедно с него и видимата част на косъмчетата. За това ни служи опаката част на шпатулата. Необходимо е просто да загребваме крема в посока обратна на растежа на космите.

Когато приключим, е нужно да измием кожата си с хладка вода, да се подсушим, след което да нанесем хидратиращ крем или лосион.

Важно е и да не прекаляваме с употребата на депилиращите кремове. В общия случай е препоръчително да ги използваме през минимум 3-4 дни.

Сега идва ред да изпитате действието сами. Вземете депилиращи кремове на промо цени от онлайн Аптека Гален!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.