Как да се предпазим от вагиналните инфекции през лятото

Как да се предпазим от вагиналните инфекции през лятото

Слънчево време, кристална вода и любима компания – това би била една перфектна морска почивка. За да я превърнем в реалност обаче, е добре да помислим и за своя организъм. Сред най-разпространените здравословни проблеми през топлите месеци са вагиналните инфекции. Как да се предпазим от тях и да подобрим общото здравословно състояние на интимната област, ще разгледаме в следващите редове.

Кои са най-разпространените летни вагинални проблеми

Сред най-често срещаните вагинални инфекции през лятото са гъбичните и бактериалните.

Гъбични инфекции

Топлата и влажна среда, създадена от потта и мокрите бански, предразполага появата на гъбички. Сред симптомите на този вид инфекции е течението, приличащо и миришещо на пресечено мляко, придружено от сърбеж. Възникването на гъбичките може да е и вследствие на влошено pH на влагалището (заради прием на антибиотици, други лекарства или употреба на неподходяща интимна козметика) или на слаб имунитет, стрес, хормонален дисбаланс, драстични хранителни режими.

Лечението на кандидозата и другите видове гъбични инфекции е трудно и продължително, тъй като се свързва с влошена киселинност в целия организъм. Подходящи за преодоляване на проблема на ранен етап са продукти, нормализиращи pH-то в интимната област. Такива са:

За справяне с този проблем може да помогне и възстановяването на балансираната вагинална микрофлора. Изключително ефективен за целта е пробиотикът Bio-Kult Candea Пробиотик при вагинална кандидоза и гъбични инфекции, който в допълнение засилва имунитета и нормализира чревната микрофлора.

Диетата е друг съществен фактор за преодоляване на проблема. В случай на гъбична инфекция е добра идея да преустановим консумацията си на захар (включително на сладки плодове) и алкохол. Хубаво е да наблегнем на зеленчуците, протеиновите храни и на киселото мляко.

Бактериални инфекции

Едни от най-разпространените вагинални бактериални инфекции са бактериалната вагиноза и хламидията. Те обикновено водят до силно вагинално течение с неприятна миризма, като в някои случаи протичат и безсимптомно.

Бактериалните инфекции се преодоляват по-лесно от гъбичните, но отново изискват вземането на навременни мерки. Сред подходящите медикаменти за лечението им е Feminella Vagi C за възстановяване на вагиналната микрофлора 6 вагинални таблетки Angelini, които нормализират pH-то в интимната област и служат не само за лечение, но и за превенция на бактериална вагиноза.

И при двата вида инфекции, разбира се, е препоръчително да посетим гинеколога си за най-точна диагноза и предписване на съобразено с индивидуалните ни нужди лечение. В някои случаи това може да включва и антибиотици, които вече е възможно да бъдат предписвани с електронна рецепта.

Как да се предпазим от вагинаните проблеми

По-малко влага

Както стана ясно, гъбичките виреят във влажен хабитат. Горещите летни температури предизвикват обилното ни потене дори в интимната област. По същия начин действат и тренировките във фитнеса. Препоръчително е, когато се потим толкова много, да се къпем и сменяме бельото си по-често, както и да използваме интимни мокри кърпички като Lactacyd Почистващи антибактериални интимни мокри кърпички 15 бр. От полза би било и да не се заседяваме продължително на едно място, защото това води до запаряване. Чудесна идея по време на път е да спираме през около час, за да се разтъпчем.

Инкубатори на бактерии и гъбички са още мокрите бански. Затова е препоръчително винаги да носим със себе си и сух комплект, който да обличаме, щом излезем от морето или басейна. По този начин повишаваме и шанса да се защитим от разпространяваните във водата бактерии – особено в недобре хлорираните басейни. Смяната на банския е особено важна за бременни жени, тъй като те са с повишен риск от инфекция.

По-удобни дрехи и бельо

За максимален интимен комфорт е препоръчително да носим свободни дрехи като любимите си летни рокли. Впитите клинове и дънки не само са предпоставка за запаряване, но и притискат вагиналната област, като по този начин причиняват дискомфорт, който може да прерастне в инфекция. Добра идея е и да спим с леки памучни нощници.

Изключително важно е още бельото ни. Хубаво е то да бъде памучно и меко, позволяващо на тялото ни да диша, без да се запарява. Препоръчително е да изключим напълно дантелите, копринените и синтетичните материи, които в горещото време почти със сигурност ще ни причинят запаряване и дискомфорт.

Подходяща интимна хигиена

При избора ни на хигиенни средства за интимната област е много важно да подбираме такива, които не изменят нормалното pH на влагалището. По тази причина обикновените сапуни и душ гелове се оказват противопоказни за интимната област. Препоръчително е да използваме само вода или специализирани продукти като:

Добре е да обърнем внимание и на кърпата, с която подсушаваме интимната област. Препоръчително е тя да бъде индивидуална само за тази част от тялото ни и да се сменя през 2-3 дни, за да избегнем развитието на зловредни микроорганизми в подходящата за тях влажна среда.

Ключово е също така да перем тази кърпа и бельото си на висока температура, за да сме сгурни, че унищожаваме всички микроорганизми, полепнали по тях.

Грижа за вагиналния комфорт при полов акт

Лятото е време за забавления и почивка, което обикновено предразполага и към по-честа интимност с партньора ни. За да се наслаждаваме максимално на тези моменти, е добре да се предпазваме от вагиналната сухота, която е в състояние да доведе до протриване и инфекции. Отлични продукти в случая са:

При хронична сухота може да ни помогнат още:

Изключително важна при полов акт е и интимната хигиена преди и след него. За да предотвратим проблеми вследствие на бактерии, пренесени чрез ръцете или други части от тялото ни, е препоръчително да се измием или изкъпем, преди да бъдем интимни с партньора си. Телесните течности, от друга страна, са предпоставка за развитието на бактерии, което прави наложително измиването на интимната област след половия акт.

Добре е и да използваме качествени презервативи, които да ни предпазват от предавани по полов път болести.

Хидратация и често уриниране

Важно е да се грижим за хидратацията на интимната област не само външно чрез употребата на козметични и медицински продукти, но и отвътре чрез пиенето на достатъчно количество вода. Тази така важна за здравето ни напитка не само ще ни предпазва от слънчев и топлинен удар, докато сме на плажа, а и ще поддържа вагиналните мембрани в добро състояние.

Освен приемът на достатъчно количество вода е важно и честото и навременно уриниране. Задържането на урината в пикочния мехур е предпоставка и за задържане на бактерии, причиняващи инфекции на пикочо-половата система. За съжаление, много плажове не разполагат с тоалетна, но с едно предварително проучване лесно можем да се предпазим от този евентуален проблем.

Честа смяна на тампона или превръзката

Колкото и да е неприятно, на много от нас ни се е случвало лятната отпуска да съвпадне с месечния ни цикъл. Повечето дами в подобно положение прибягват към тампони или прекарват ваканцията с къси панталонки и дамски превръзки. Който и от двата варианта да изберем, е важно да сменяме тампона или превръзката си през максимум 3 часа и всеки път след излизане от водата. По този начин ще избегнем развитието на гъбички, към които сме още по-податливи в този момент от месеца, както и евентуална интоксикация.

Диета

Храната, която консумираме, оказва влияние на всички процеси в организма ни. Придържането към здравословна диета е начин не само да свалим килограми и да се преборим с целулита, за да изглеждаме перфектно в банския си. Тя служи още за превенция на много вагинални проблеми.

Както вече споменахме, основното, което е добре да изключим от менюто си е захарта и всичко, което я съдържа – алкохол, сладки плодове, подсладени напитки и т.н. По този начин намаляваме възможността от развитие на гъбички.

Що се отнася до храната, която е хубаво да приемаме, разполагаме с разнообразен избор от вкусни подукти:

  • Храни, богати на полезни пробиотични бактерии – кисело мляко, кефир, кисело зеле, гъба камбуча, квас, кисели краставички, маслини. Всички те спомагат за поддържането на нормалната микрофлора в интимната област, като така ни предпазват от гъбични инфекции. Със същия ефект са и хранителни добавки като Astarte за баланса на чревната и вагинална микрофлора 14 капсули Montavit, Fortex Фемифлора Пробиен 20 капсули, Biozin Probiotic Femme пробиотик за жени 15 капсули BIOshield, както и медицински изделия като Vagisan Млечна киселина за подпомагане на вагиналната флора 7 свещички Dr Krut Wolff;
  • Червени боровинки – това е плод, известен с благотворния си ефект върху човешкия организъм. Обикновено го свързваме със здравето на пикочните пътища, но всъщност подпомага и състоянието на интимната област. Приемът на цели плодове, сок или хранителни добавки с червена боровинка служи за неутрализиране на бактериите, прилепващи се към стените на пикочния мехур и така водещи до инфекции. Тъй като пикочната и половата система са в пряка взаимовръзка, проблемът в едната може да доведе до инфекция и на другата;
  • Зелен чай – той оказва влияние, подобно на червената боровинка, като е полезен както под формата на чай, така и като хранителна добавка;
  • Риба и омега-3 мастни киселини – риби, богати на омега-3 мастни киселини като сьомгата и робата тон, се отличават с противовъзпалителните си свойства. В същото време служат и за облекчаване на менструалните болки. Омега-3 мастни киселини можем да си набавяме и чрез хранителни добавки като Natural Factors Women's Complete Rx Omega-3 1035 мг 60 софтгел капсули;
  • Соеви изделия – вагиналната сухота често се получава заради понижено количество естроген в тялото в резултат на менопауза, раждане, кърмене, някои медикаменти. Соята, от друга страна, съдържа съединения, наподобяващи естрогена – растителни изофлавоноиди, които компенсират липсата му. Чудесни варианти за такъв тип храни са органичните соеви зърна, тофуто, темпето. По същия начин могат да ни помогнат и хранителни добавки с екстракт от соя като Фемовита 30 капсули Naturpharma и Abopharma Isoflavon Изофлавон от соя 75мг 30 капсули;
  • Зеленчуци, богати на витамини А, B6 и C – витамин А укрепва стените на матката и подпомага производството на важни за организма хормони, витамин B6 спомага за заздравяването на вагиналните стени и за овлажняването на интимната област, витамин C повишава общия имунитет и помага в борбата с бактериите. Чудесен източник на витамин А са сладките картофи, много полезни са още броколите, зелето, целината, чесънът. Добър избор са и хранителни добавки като Biofar Anti-Ox SOD Direct Срещу оксидативния стрес 14 сашета и Solgar Garlic Oil Чесново масло за висок имунитет 100 капсули.

Придържайки се към тези лесни за изпълнение препоръки, можем да прекараме една страхотна морска почивка, необезпокоявани от вагинални проблеми и дискомфорт. Важно е и да имаме предвид, че ако все пак получим подобна инфекция, е добре веднага да се консултираме с гинеколог, за да избегнем по-нататъшни усложнения.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.