Хистаминът – кога ни вреди и как да се справим

Хистаминът – кога ни вреди и как да се справим

Ако вие или ваш близък страдате от алергия, вероятно сте чували за антихистаминовите лекарствени средства. Логично, те противодействат на хистамина, но какво всъщност е той?

Какво представлява хистаминът и как попада в организма ни

Хистаминът не е алерген. Той е важно за здравето ни биологично вещество, синтезиращо се от аминокиселината хистидин в организма ни. В същото време голямо количество от него приемаме и чрез храната, някои напитки, както и чрез медикаменти. Хистаминът е от ключово значение за множество процеси в нашето тяло. Пример за това е способността му да облекчава възпаленията на увредените тъкани.

Сред хранителните продукти и напитките, които съдържат големи количества хистамин, са:

  • кафе, зелен и черен чай;
  • алкохол;
  • какао (вкл. шоколад);
  • някои ядки;
  • пушени меса, риби, сирена;
  • снаксове, чипсове, солети;
  • консерви;
  • морски дарове;
  • някои ядки;
  • ферментирали храни като кисело зеле, сирена, оцет;
  • мая, оцветители, консерванти;
  • соев сос, кетчуп, горчица.

Тъй като в нормално състояние тялото ни не се нуждае от голямото количество хистамин, което постъпва в него чрез храната, организмът ни синтезира и ензима диаминоксидаза (ДАО), който разгражда хистамина в червата. Важно е да отбележим и че ДАО действа извън клетките и изчиства погълнатия отвън хистамин.

Съществуват и храни, които действат като хистаминолибератори, притежаващи способността да освобождават хистамина директно от мастните клетки в тялото. Част от тях сами по себе си съдържат големи количества от биологичното вещество. Такива храни са:

  • цитруси, ягоди, ананас;
  • орехи, кашу и фъстъци;
  • какао и шоколад;
  • белтък от яйце;
  • подправки;
  • домати и производните от тях – лютеница, доматено пюре, доматен сок, кетчуп.

Друга група продукти, блокиращи ДАО ензима, включва алкохола и някои медикаменти. Сред най-разпространените лекарствени съставки, блокиращи функцията на диаминоксидазата, са:

  • Acetylcystein и Ambroxol, прилагани при кашлица;
  • Aminophyllin – антидепресант;
  • Chloroquin - антиревматично средство;
  • Metamizol – за справяне с болката;
  • Metoclopramid – за стомашно-чревни проблеми;
  • Propafenon – против аритмия;
  • Verapamil – при сърдечно-съдови проблеми;
  • Clavulanic acid – антибиотик.

Как ни вреди свръх количеството хистамин

В някои случаи се получава дисбаланс между постъпилия отвън хистамин и способността на организма да го разгради. Това може да се дължи на:

  • свръх количество хистамин в тялото ни;
  • недостиг на ДАО или неспособността му да разгражда хистамина вследствие на генетично нарушение, гастроинтестинален проблем, прием на алкохол или на ДАО-блокиращи лекарства.

Във всички тези случаи голяма част от хистамина попада в кръвния поток. Това води до задействането на разнообразни биохимични процеси с негативен резултат за благосъстоянието и здравето ни.

Сред проблемите, до които може да доведе свръх количеството хистамин в тялото ни и така нареченото му активиране, са:

  • главоболие;
  • стомашно-чревни проблеми - диария, болки в корема, колики, газове;
  • затруднения в дишането, задух, астма;
  • прилошаване, световъртеж, повръщане, загуба на съзнание;
  • обриви, уртикария, оток, сърбежи;
  • сърцебиене, повишено артериалното налягане;
  • хрема, запушен нос.

Добре е да отбележим, че съществуват и хора с вродена хистаминова непоносимост, за които контролът на нивата му в тялото е още по-неотложно важен.

Можем да говорим за хистаминова непоносимост, когато горните реакции се дължат на дисбаланс между приема и разграждането на хистамин без намеса на имунната система, каквато е характерна за алергиите.

Хубаво е да споменем и че дори напълно здрави хора могат да изпитат остра реакция при консумацията на храни с много високо съдържание на хистамин. Известни са такива случаи на натравяне с хистамин от консервирана риба, съхранявана неправилно.

Връзката между хистамина и алергичните състояния

Най-мощна е активацията на хистамина при протичане на алергична реакция – например при сенната хрема, така характерна за пролетта. Причината се корени във взаимодействието между мастните клетки с неактивна форма на хистамин, конкретния алерген и антителата, борещи се с него. При попадането на алерген в организма имунната система започва образуването на антитела, които да го елиминират. Така в тялото ни се появяват специфични имунни комплекси, голяма част от които се озовава върху мастните клетки, съдържащи хистамина, задействайки неговото скоростно активиране.

В резултат на това хистаминът попада в кръвния поток, водейки до много от по-горе изброените негативни реакции. Добър пример в случая са хремата, запушеният нос, затрудненото дишане, както и обривите, сърбежите, отоците – едни от най-разпространените алергични симптоми.

Как да противодействаме на негативните ефекти от хистамина

За да се справим с негативните действия от свръх количеството хистамин в организма ни, на първо място, е важно да се провери дали става въпрос за алергия, или за хистаминова непоносимост. За целта е необходимо да се изследваме. При хистаминова непоносимост е препоръчително да комбинираме подходящ хранителен режим и продукт, спомагащ разграждането на хистамина.

Важно е още при появата на първите симптоми за активиране на хистамина да ограничим приема на храни с високо съдържание на биологичното вещество, както и на тези, блокиращи функцията на разграждащия го ензим.

Важна част от преодоляването на проблема е и приемът на хранителна добавка като Daosin За разграждане на хистамина от храната 10 таблетки Stada.

Даозин се отличава със съдържащия се във формулата си протеинов екстракт от свински бъбрек, който е богат на диаминоксидаза. Редовният прием на хранителната добавка спомага за по-бързото и ефективно разграждане на хистамина в червата. Препоръчва се както при свръх голямо количество хистамин в организма, така и при недостиг или ограничено действие на ДАО.

Необходимо е в случай на проблем таблетките Daosin да се приемат 15 минути преди прием на хистамин-съдържаща храна. Този времеви интервал е от ключово значение за благотворния ефект на продукта. Така таблетката успява да се разтвори напълно, активирайки ензима ДАО преди храните, съдържащи хистамин, да навлязат в червата. Важно е и да приемаме таблетките цели с малко количество вода, така че да преминават успешно през стомаха, достигайки до червата, където предстои да разградят хистамина.

Добре е да отбележим и че при най-малко съмнение за проблем с разграждането на хистамина, е важно да посетим специалист, който да ни направи нужните изследвания, да потвърди съмненията и необходимостта от лечение.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.