Хистаминът – кога ни вреди и как да се справим











Ако вие или ваш близък страдате от алергия, вероятно сте чували за антихистаминовите лекарствени средства. Логично, те противодействат на хистамина, но какво всъщност е той?
Какво представлява хистаминът и как попада в организма ни
Хистаминът не е алерген. Той е важно за здравето ни биологично вещество, синтезиращо се от аминокиселината хистидин в организма ни. В същото време голямо количество от него приемаме и чрез храната, някои напитки, както и чрез медикаменти. Хистаминът е от ключово значение за множество процеси в нашето тяло. Пример за това е способността му да облекчава възпаленията на увредените тъкани.
Сред хранителните продукти и напитките, които съдържат големи количества хистамин, са:
- кафе, зелен и черен чай;
- алкохол;
- какао (вкл. шоколад);
- някои ядки;
- пушени меса, риби, сирена;
- снаксове, чипсове, солети;
- консерви;
- морски дарове;
- някои ядки;
- ферментирали храни като кисело зеле, сирена, оцет;
- мая, оцветители, консерванти;
- соев сос, кетчуп, горчица.
Тъй като в нормално състояние тялото ни не се нуждае от голямото количество хистамин, което постъпва в него чрез храната, организмът ни синтезира и ензима диаминоксидаза (ДАО), който разгражда хистамина в червата. Важно е да отбележим и че ДАО действа извън клетките и изчиства погълнатия отвън хистамин.
Съществуват и храни, които действат като хистаминолибератори, притежаващи способността да освобождават хистамина директно от мастните клетки в тялото. Част от тях сами по себе си съдържат големи количества от биологичното вещество. Такива храни са:
- цитруси, ягоди, ананас;
- орехи, кашу и фъстъци;
- какао и шоколад;
- белтък от яйце;
- подправки;
- домати и производните от тях – лютеница, доматено пюре, доматен сок, кетчуп.
Друга група продукти, блокиращи ДАО ензима, включва алкохола и някои медикаменти. Сред най-разпространените лекарствени съставки, блокиращи функцията на диаминоксидазата, са:
- Acetylcystein и Ambroxol, прилагани при кашлица;
- Aminophyllin – антидепресант;
- Chloroquin - антиревматично средство;
- Metamizol – за справяне с болката;
- Metoclopramid – за стомашно-чревни проблеми;
- Propafenon – против аритмия;
- Verapamil – при сърдечно-съдови проблеми;
- Clavulanic acid – антибиотик.
Как ни вреди свръх количеството хистамин
В някои случаи се получава дисбаланс между постъпилия отвън хистамин и способността на организма да го разгради. Това може да се дължи на:
- свръх количество хистамин в тялото ни;
- недостиг на ДАО или неспособността му да разгражда хистамина вследствие на генетично нарушение, гастроинтестинален проблем, прием на алкохол или на ДАО-блокиращи лекарства.
Във всички тези случаи голяма част от хистамина попада в кръвния поток. Това води до задействането на разнообразни биохимични процеси с негативен резултат за благосъстоянието и здравето ни.
Сред проблемите, до които може да доведе свръх количеството хистамин в тялото ни и така нареченото му активиране, са:
- главоболие;
- стомашно-чревни проблеми - диария, болки в корема, колики, газове;
- затруднения в дишането, задух, астма;
- прилошаване, световъртеж, повръщане, загуба на съзнание;
- обриви, уртикария, оток, сърбежи;
- сърцебиене, повишено артериалното налягане;
- хрема, запушен нос.
Добре е да отбележим, че съществуват и хора с вродена хистаминова непоносимост, за които контролът на нивата му в тялото е още по-неотложно важен.
Можем да говорим за хистаминова непоносимост, когато горните реакции се дължат на дисбаланс между приема и разграждането на хистамин без намеса на имунната система, каквато е характерна за алергиите.
Хубаво е да споменем и че дори напълно здрави хора могат да изпитат остра реакция при консумацията на храни с много високо съдържание на хистамин. Известни са такива случаи на натравяне с хистамин от консервирана риба, съхранявана неправилно.
Връзката между хистамина и алергичните състояния
Най-мощна е активацията на хистамина при протичане на алергична реакция – например при сенната хрема, така характерна за пролетта. Причината се корени във взаимодействието между мастните клетки с неактивна форма на хистамин, конкретния алерген и антителата, борещи се с него. При попадането на алерген в организма имунната система започва образуването на антитела, които да го елиминират. Така в тялото ни се появяват специфични имунни комплекси, голяма част от които се озовава върху мастните клетки, съдържащи хистамина, задействайки неговото скоростно активиране.
В резултат на това хистаминът попада в кръвния поток, водейки до много от по-горе изброените негативни реакции. Добър пример в случая са хремата, запушеният нос, затрудненото дишане, както и обривите, сърбежите, отоците – едни от най-разпространените алергични симптоми.
Как да противодействаме на негативните ефекти от хистамина
За да се справим с негативните действия от свръх количеството хистамин в организма ни, на първо място, е важно да се провери дали става въпрос за алергия, или за хистаминова непоносимост. За целта е необходимо да се изследваме. При хистаминова непоносимост е препоръчително да комбинираме подходящ хранителен режим и продукт, спомагащ разграждането на хистамина.
Важно е още при появата на първите симптоми за активиране на хистамина да ограничим приема на храни с високо съдържание на биологичното вещество, както и на тези, блокиращи функцията на разграждащия го ензим.
Важна част от преодоляването на проблема е и приемът на хранителна добавка като Daosin За разграждане на хистамина от храната 10 таблетки Stada.
Даозин се отличава със съдържащия се във формулата си протеинов екстракт от свински бъбрек, който е богат на диаминоксидаза. Редовният прием на хранителната добавка спомага за по-бързото и ефективно разграждане на хистамина в червата. Препоръчва се както при свръх голямо количество хистамин в организма, така и при недостиг или ограничено действие на ДАО.
Необходимо е в случай на проблем таблетките Daosin да се приемат 15 минути преди прием на хистамин-съдържаща храна. Този времеви интервал е от ключово значение за благотворния ефект на продукта. Така таблетката успява да се разтвори напълно, активирайки ензима ДАО преди храните, съдържащи хистамин, да навлязат в червата. Важно е и да приемаме таблетките цели с малко количество вода, така че да преминават успешно през стомаха, достигайки до червата, където предстои да разградят хистамина.
Добре е да отбележим и че при най-малко съмнение за проблем с разграждането на хистамина, е важно да посетим специалист, който да ни направи нужните изследвания, да потвърди съмненията и необходимостта от лечение.
Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.
Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.
За автора

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.
През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.
Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.
От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.
Преди да започнете пазаруването
galen.bg използва бисквитки, за да персонализира и подобри Вашето изживяване в сайта. Избирайки бутон “Съгласявам се”, Вие ни давате позволение да Ви предоставяме персонализирано съдържание, подобряващо Вашето изживяване по време на онлайн пазаруването. Блокирането на определени типове бисквитки ще окаже влияние върху начина, по който Ви доставяме персонализирано съдържание. Ако искате да научите повече, моля, прочетете ОБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ И БИСКВИТКИ
Cookie Name | Cookie Provider | Cookie Description | Живот на бисквитката | Cookie Type |
---|---|---|---|---|
The information below is required for social login
Вход
Създай нов профил