Имунитет за цялото семейство на прага на учебната година

Имунитет за цялото семейство на прага на учебната година

Лятото се изниза неусетно и след броени дни училищни звънци и детски глъч ще огласят улиците. Безгрижните игри и дългите разходки ще бъдат заменени от часове над учебниците. Подобна е ситуацията и за възрастните, които се връщат зад своите бюра. В много семейства свежата храна ще бъде изместена от по-бързи за приготвяне, но нездравословни ястия. Климатът застудява. Прекарваме все повече време на закрито, при това сред много хора. Перфектната среда за разпространение на вируси и бактерии съвсем скоро ще се сформира.

Възможно ли е изобщо да съхраним здравето си през есенно-зимния сезон? Да предпазим малчуганите в детската градина и началното училище от сезонните грипове? Тук на преден план излиза имунитетът.

Повишете имунитета на цялото семейство с хранителни добавки Мирта Медикус на топ цена от онлайн аптека galen.bg!

Как действа имунитетът?

Функцията на имунната ни система е ключова за нашето здраве. Нейна е отговорността да засича опасните елементи, навлезли в организма ни, и да ги елиминира възможно най-бързо. Така тя ни помага да преодолеем вирусните и бактериалните инфекции.

Важно е да имаме предвид, че човешкото тяло разполага с два типа имунитет - вроден и придобит. Вроденият се активира още при най-малкия сигнал за опасност и се опитва да ни защити от нея. Ако не успее, впоследствие подпомага успешното оздравяване. Логично с такъв разполагат както възрастните, така и децата.

Придобитият имунитет се изгражда с времето. С него се сдобиваме след среща с определени зловредни агенти - при боледуване или ваксинация. След като имунната ни система се запознае с тях, тя си изгражда методика за реакция, която да се задейства при евентуален повторен досег с патогените.

Докато бебетата биват кърмени, те получават голям брой антитела, произведени от имунните системи на своите майки. Затова и обикновено не боледуват толкова често. Тази природна закрила обаче не продължава дълго. В един момент кърменето приключва, детето започва ясла или детска градина и бурята от настинки и грипове се завихря. Това обикновено продължава, докато малчуганът не се сдобие със своя придобит имунитет, който да се превърне в негов щит срещу голяма част от вирусите и бактериите.

Тук е добре да отбележим, че нормалното функциониране на имунитета зависи от множество фактори, като повечето от тях са изцяло в наши ръце. Не само децата могат да имат слаб имунитет. Такъв е той и при възрастните, водещи нездравословен начин на живот. Затова и в много семейства с малки деца, донесе ли мъникът вирус от градината или училище, всички у дома бързо се оказват на легло.

Кои фактори отслабват имунитета?

Сред причините за недобре функционираща имунна система са:

  • непълноценно хранене;
  • хронично недоспиване;
  • стрес;
  • недостатъчен прием на вода;
  • обездвижване;
  • тютюнопушене;
  • консумация на алкохол.

Как да подпомогнем имунната си система?

Познавате ли някой от онези щастливци, които нямат зимно яке и дори да са заобиколени от кашлящи и подсмърчащи хора, обикновено остават здрави? Те не разполагат с магически сили, а просто имат силен имунитет. Ето как можем да се сдобием с него и ние - без значение от възрастта си:

Качество на храната, водата и въздуха

Всеки човек се нуждае от три основни компонента, за да поддържа живота си:

  • кислород;
  • вода;
  • храна.

При липсата им самото ни тяло бързо дава сигнал за неизправност - задух, жажда, глад. За да сме не само живи, а и здрави обаче, са важни още чистотата на въздуха, количеството на водата, съдържанието на храната.

Докато контролът върху качеството на въздуха не е напълно в наши ръце - за мнозина е трудно или дори невъзможно да заменят градския със селски живот, от нас зависи какви течности и храни консумираме и по колко. Сами избираме и как да прекарваме свободното си време - сред зелени паркове, гори и планини или по улиците и заведенията в пренаселени градове. Колкото по-често изпълваме дробовете си с наситен с кислород и свежест въздух, толкова по-здрави ще сме.

По отношение на водата - тя пречиства тялото ни от вредни токсини, поддържа жизнеността на клетките и нормалната функция на всички системи в нашето тяло. Затова и е изключително важно да не си позволяваме да се дехидратираме. Всички сме чували, че е препоръчително да приемаме поне по 2 литра вода дневно. Това обаче не е общовалидно правило. Ако ни е горещо - през лятото или в препълнено с хора помещение през зимата, ако полагаме големи физически усилия, ако имаме определено хронично заболяване или друг здравословен проблем, е възможно нуждите ни от питейна вода да са дори по-големи.

За да е наистина добре хидратирано тялото ни, не бива да допускаме да ожадняваме.

Не на последно място - с какво да се храним? Отговорът е толкова прост - с възможно най-натурални продукти, наситени с полезни за здравето ни микро- и макронутриенти. Такива са плодовете и зеленчуците, ядките, бобовите култури, месото и яйцата от проверени ферми, рибата, киселото мляко, пълнозърнестите храни, медът, полезните мазнини като зехтин и кокосово масло. Всички те ни осигуряват енергия, полезни влакнини и мазнини, протеини, витамини и минерали.

За разлика от тях захарта, солта, бялото брашно, рафинираните мазнини, полуфабрикатите могат да ни предоставят временно задоволство и ситост, но в дългосрочен план нанасят множество вреди върху тялото ни. Вредят на тъканите и органите, на системите, разболява ни. Редуцирането на количеството им в менюто ни със сигурност ще подпомогне изграждането на една по-силна имунна система.

Тук е мястото да споменем още газираните напитки и соковете, които е препоръчително да бъдат напълно изключени от менюто и на малки, и на големи.

Набавяне на необходимото количество сън

Към кислорода, водата и храната трябва да добавим и пълноценната почивка. Без нея, телата ни не биха могли да функционират - нито физически, нито психически.

А колко часа сън се броят за пълноценна почивка?

Когато става въпрос за малки деца, обикновено се препоръчват 10-12 часа нощен сън. При възрастните те трябва да са приблизително 8-9 часа. Ключова тук е и думата нощен.

Само през тъмната част от денонощието телата ни синтезира хормона мелатонин. Той ни е необходим не само за да се усетим бодри на сутринта, а и заради имуностимулиращото, антиоксидантното, противовъзпалителното и противостареещото му действие.

Затова и сънят между 22:00 ч. вечерта и 6:00 ч. сутринта се счита за най-пълноценен, като особено важен е интервалът преди полунощ.

Водене на активен начин на живот

Движението е здраве. За съжаление, с настъпването на есента и намаляването на деня игрите и разходките на открито почти изчезват от графика на много семейство. Биват заместени от часове по бюра и чинове, по столове и дивани.

За да повишим жизнената си енергия, за да сме здрави и с приповдигнат тонус, е важно да не позволяваме това да се случи. Дори когато най-накрая се освободим от ежедневните задачи, навън вече да е тъмно и студено, е важно да се заредим с добро настроение и дебели дрехи и да излезем с децата си. Чудесна алтернатива са и ранните сутрешни разходки, когато дори можем да се насладим на обилна доза витамин D директно от слънцето.

Намаляване на стреса в ежедневието

Да редуцираме нивата на стреса и нервното напрежение в ежедневието си, е вероятно една от най-трудните задачи. В случай че сме податливи на подобни емоции и настроения, е почти невъзможно да избягаме от себе си.

Въпреки това подкрепата от близките хора - особено когато става въпрос за деца, йогата, медитацията, воденето на здравословен начин на живот значително облекчават нервното напрежение. Разбира се, понякога са нужни и по-сериозни мерки като смяна на работното място и/или учебното заведение, редуциране на ежедневните задължения, посещение на психолог.

Отказване от вредните навици

Ако искаме да сме здрави, то е важно да не вредим съзнателно на телата си. И ако нездравословната храна и обездвижването бавно оказват своето негативно влияние, то алкохолът и цигарите бързо и сигурно тровят клетките ни. За да е силен имунитетът ни, първо, трябва да се откажем от тях.

Тук е мястото да споменем и друг вреден навик - прекомерната употреба на лекарства. Макар и в определени ситуации те да са необходими, за да оздравеем, някои хора ги използват дори без сериозна причина. Добър пример в случая е превантивната употреба на антибиотици, без да са назначени от лекар. Мнозина прекаляват и с обезболяващите, вместо да потърсят същинската причина за болката и да я излекуват.

Каляване

Добре е да споменем и все по-нашумяващия метод за повишаване на имунитета, известен като каляване. За да предприемем тази стъпка обаче, е важно да сме напълно здрави към дадения момент.

Самото каляване се изразява в повишаване на устойчивостта ни към студ, като това се случва бавно и постепенно. За целта можем да взимаме хладки душове, постепенно да намаляване стайната температура в дома си, да не се натрупваме с множество пуловери дори в слънчев ден само защото е късна есен или зима.

Добре е отново да споменем и каляването на детската имунна система. За да започне тя да функционира нормално, е необходимо малчуганът да се среща с бактерии и вируси и да ги преодолява. Затова и няма нужда да се притесняваме твърде много от заразите в учебните заведения на най-малките, а да ги приемем като част от израстването.

Имунитет от природата

За да подсилим имунитета си, ни помагат и лечебните растения, с които природата ни е дарила. Богат букет от билки и други имуностимулиращи натурални съставки ще откриете в хранителните добавки на Мирта Медикус Inoviron За имунитет х 20 капсули за възрастни и деца над 7 години, Бронховитал Кидс Имуно за силен имунитет и пречистване 100 мл за малчугани над 1-годишна възраст и Синувитал за здрави синуси 50 мл за възрастни и деца над 4 години. Всички те не само повишават имунитета, а и помагат за по-бързото излекуване на вече настъпили инфекции.

Защо Inoviron За имунитет?

Иновирон на Мирта Медикус е висококачествена хранителна добавка, която ефективно подпомага работата на клетъчния и хуморалния имунитет, на Т-клетките и на дихателните пътища. Освен това подобрява обмена на веществата и дишането на самите клетки, предпазва ги от оксидативния стрес и повишава издръжливостта на организма пред агресивните външни фактори.

Всичко това се дължи на специалната формула на добавката, включваща:

  • имуноглюкан (неразтворим полизахарид от гъба Чага и гъба Шийтаке) - с мощно противовирусно действие;
  • екстракт от ехинацея - силен имуностимулатор;
  • екстракт от бъзак - мощен имуностимулант;
  • екстракт от андрографис - подпомага естествените защитни сили на организма, като предпазва от настинка и грип. Освен това помага за по-бързото лечение на синузит, бронхит, тонзилит;
  • екстракт от дълъг пипер - с противовъзпалително, антипиретично и стимулиращо централната нервна система действие;
  • L-лизин - аминокиселина, предпазваща от и лекуваща вирусни инфекции;
  • витамини B3 и В6 - благоприятстват нервната система;
  • цинк - мощен антиоксидант, който повишава имунитета;
  • селен - повишава имунитета, подкрепя щитовидната жлеза, действа болкоуспокояващо и антидепресантно;
  • витамин D3 с растителен произход - ключов витамин за нормалната функция на имунната система, чийто характерен за есента и зимата дефицит отслабва защитните сили на организма. В същото време се грижи за нормалното състояние на опорно-двигателната система.

Добавката е отличен избор за първокласници, по-големи деца и техните родители. Колкото по-скоро започнете приема й, толкова по-защитени ще сте, когато настъпи сезонът на гриповете.

Защо Бронховитал Кидс Имуно?

Bronchovital Kids Imuno е добър избор за имунитета на най-малките в яслата и детската градина. Защитава лигавицата на дихателните пътища, отличава се с изцяло органичен състав и приятен вкус на ягода. Съдържа ефективни имуностимулиращи съставки, сред които екстракти от теснолист живовляк, кръвен здравец, ехинацея, гъба Шийтаке, дълъг пипер, както и N-ацетил цистеин, L-лизин, калций и цинк.

Важно е и да отбележим, че сиропът не съдържа захар, оцветители или алкохол, което го превръща в напълно безопасен избор за повишаване на имунитета на Вашето дете.

Защо и Синувитал?

В студеното време особено податливи на вируси и бактерии са горните дихателни пътища, включващи носа, фаринкса и ларинкса. Именно по техните лигавици най-лесно попадат зловредните агенти и след това заразяват цялото тяло. Sinuvital на Mirta Medicus подобрява тяхната работа, като така повишава защитните им функции и подпомага по-бързото облекчаване при вече настъпили хрема, запушен нос и/или синузит.

Това се дължи на специалната комбинация от билкови екстракти, включваща:

  • босилек - отпушва синусите;
  • петопръстник - противодейства на възпалителните процеси, засягащи дихателната, храносмилателната и отделителната система;
  • джинджифил - с антимикробно и имуноактивизиращо действие;
  • цвят от черен бъз - с антибактериално и противовирусно действие, благоприятства дихателния процес;
  • бял равнец - действа кръвоспиращо (при спукани капиляри в назалната кухина), като в същото време благоприятства имунитета, храносмилането, процесите на отделителната и половата система, състоянието на костите;
  • живовляк - с противовъзпалителен ефект;
  • градински чай - за облекчаване на ринита и отпушване на носа;
  • бяло подъбиче - подкрепя имунната система и противодейства на алергично обусловените полипни образувания в назалната кухина.

Подкрепете здравето на цялото семейство с хранителните добавки на Мирта Медикус! Поръчайте ги още сега на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.