Инсулт: как да го разпознаем и какво да правим?

Инсулт: как да го разпознаем и какво да правим?

Мозъчният инсулт представлява сериозен здравословен проблем, който може да доведе до инвалидизация или летален край. Важно е обаче да знаем, че превенцията е напълно възможна. Освен това дори инсултът да споходи нас или близките ни, спешната помощ може да спаси живота и здравето на потърпевшия.

Какво представлява инсултът?

Мозъчният инсулт се свързва с прекъсване на кръвоснабдяването към определена част от мозъка. По този начин притокът на кислород и жизненоважни нутриенти към него спира. Ако до минути не бъдат взети спешни мерки, нервните клетки започват да загиват.

Полезно е да знаем, че това състояние се дели на два вида:

  • исхимичен - това е по-често срещаната разновидност, която се наблюдава при приблизително 85% от засегнатите пациенти. Конкретната причина в случая е запушване на мозъчна артерия с тромб или мастен депозит;
  • хеморагичен - при тази разновидност лекарите отчитат разкъсване на кръвоносен съд в мозъка (кръвоизлив) вследствие на повишено кръвно налягане, прекаляване с антикоагуланти, появила се аневризма или артерио-венозна малформация.

Добре е да имаме предвид и възможността за настъпване на исхемична атака. Симптомите при тази атака и инсулта са сходни, като при нея отшумяват до няколко часа. Макар и да съществува подобна възможност, позвъняването на 112, консултацията с лекар и изследванията са задължителни и при най-беглия симптом. Освен това исхемичната атака често се оказва признак за възможен повторен инцидент, който може да бъде инфаркт.

Какви са симптомите на инсулт?

Сред обичайните симптоми при настъпване на инсулт са:

  • изтръпване или пълно парализиране на цялото или част от лицето;
  • обездвижване, изтръпване или слабост на ръка и/или крак, характерен симптом е едновременното засягане на ръката и крака от една и съща страна на тялото;
  • замайване;
  • говорни проблеми - симптомите са накъсване на думите, провлачване на речта, пълна загуба на възможността за говорене;
  • неразбиране на речта на околните;
  • нарушение на зрителните способности, симптомите включват замъгляване на зрението или пълното му изчезване, възможно е и причерняване;
  • загуба на баланс при вървене, замайване, влошаване на координацията;
  • внезапно и силно главоболие, което понякога е в комбинация с допълнителни симптоми като повръщане, замайване, нарушаване степента на съзнание;
  • трудно преглъщане.

Каквито и да са симптомите, ако до два-три часа от появата им се предприемат нужните мерки, заседналият тромб може да бъде разбит. По тази причина е напълно възможно инсултът да не е смъртоносен и дори да бъдат избегнати сериозни усложнения.

Какво да правим, ако усетим симптоми на инсулт?

В случай че забележим симптоми на инсулт у някой наш близък, е важно не само да се обадим на бърза помощ, а и сами да положим животоспасяващи грижи до идването на линейката. Сред тях са:

  • успокояване на засегнатия;
  • слагането му да легне, като главата му трябва да бъде поставена на 30°C, а ако е припаднал, главата му се поставя настрани, за да не си глътне езика и да не се задави, ако повърне;
  • дрехите като шалове, вратовръзки, закопчани до врата ризи се разхлабват, за да се улесни дишането и да се облекчи кислородната недостатъчност;
  • при отчитане на високо кръвно налягане се приемат лекарства за понижаването му;
  • краката се слагат в гореща вода или се обуват с дебела грейка с цел пренасочване на кръвта от мозъка и нормализиране на кръвообращението.

Важно е да имаме предвид и какво да не правим при подобни симптоми:

  • засегнатият не бива да приема съдоразширяващи средства като аспирин;
  • не бива да се храни;
  • не бива да пие вода или други течности.

Как да се предпазим от инсулт?

Според редица медицински изследвания инсултът е предотвратим с помощта на нужната профилактика. Воденето на здравословен начин на живот е сред най-ефективните методи за предпазване от редица заболявания. Сред тях е и инсултът.

Поддържането на нормално тегло без тлъстини по тялото, отказването на тютюнопушенето, намаляването консумацията на алкохол са само част от мерките, които е добре да вземем - особено ако сме предразположени към инсулт. Препоръчително е да намалим тлъстите меса, солта и като цяло храните и напитките, повишаващи кръвното налягане, в диетата си.

Що се отнася до препоръчителните блюда, храненето със зеленолистни зеленчуци, домати, моркови, плодове, ядки, пълнозърнести култури, мазна риба и зехтин повлиява благоприятно организма ни.

От полза са още редовната физическа активност и намаляването на стреса.

Сред ключовите начини за превенция е и редовното измерване на кръвното налягане. Следейки нивата му всеки ден, можем да приемем необходимите лекарства и добавки, преди да е твърде късно. Сред хранителните добавки, подходящи при хипертония, са:

Що се отнася до апарата ни за кръвно, отличен избор за самостоятелно ползване у дома са:

Поръчайте ефикасни лекарства за сърдечно-съдови проблеми и мозъка на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още:

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.