Видове апарати за кръвно налягане и кой да изберем

Видове апарати за кръвно налягане и кой да изберем

Хипертонията, известна като високо кръвно налягане, е широко разпространено неразположение, което може да доведе до сериозни последствия. Изключително важно е да бъде установена своевременно, за да се вземат необходимите мерки за облекчаването или в по-леките случаи – и преодоляването й. А за целта трябва не само редовно да измервате кръвното си, но и да го вършите правилно.

При измерване на кръвното налягане е необходимо:

   • да сте в пълен покой, да не се движите, да не говорите от поне 5-10 минути, както и по време на процеса;
   • лявата ви ръка (на която се отчита кръвното налягане) да е на нивото на сърцето и стабилно подпряна на твърда повърхност;
   • да сте в седнала позиция със стъпили на земята некръстосани крака;
   • да не сте яли, пили течности, пушили, да не сте се къпали поне половин час преди измерването.

Много важно е и да разполагате с точен апарат за отчитане на кръвно налягане, който умеете да използвате. Видовете са 4 – механични, електронни за ръка, електронни за китка и полуавтоматични.

Механични апарати

Механичните апарати за измерване на кръвно налягане се отличават с голяма точност в отчетените показатели. Затова такива са използваните от повечето медицински лица. От друга страна, този вид уреди са изключително трудни за самостоятелно измерване. Ако се спрете на такъв апарат, е препоръчително да има кой да ви съдейства в отчитането на показателите. Боравенето с механичен апарат изисква голяма прецизност, за да бъдат доловени ритмичните тонове. Но дори и най-опитният човек може да не измери правилно кръвното си с подобен апарат, ако действа сам.

Уредът се състои от стетоскоп (лекарски слушалки), маншет за ръката, ръчна помпа и манометър (цифрова скала), изобразяващ стойностите на налягането. Маншетът се поставя на бицепса, напомпва се с въздух посредством ръчно помпане, като така притиска артерията, намираща се в горната част на ръката. Щом това се случи, артериалните пулсации вече не се чуват и пълният с въздух балон на маншета трябва да започне да се отпуска чрез постепенно отваряне на помпата. Така пулсирането на кръвния поток се възстановява и през слушалките отново се чуват ритмични тонове. Първият тон посочва горната граница на кръвното налягане – следи се какво сочи стрелката на манометъра в този момент. А долната граница е тази стойност от манометъра, при която за последно се чуят тонове.

Както сами виждате, процесът на измерване на кръвното налягане чрез механичен апарат е трудно да бъде извършен само с една ръка, докато другата е притискана от маншета. Освен това напомпването му напълно изключва изпълняването на условието за пълен покой на тялото. Имайте предвид и че за да бъде точно установено кръвното, са необходими поне 3 последователни измервания, чиито стойности се усредняват. За най-голяма прецизност те трябва д се извършват през 2-3 минути.

И все пак този вид апарати имат още един голям плюс освен своята прецизност – много по-евтини са в сравнение с полуавтоматичните и автоматичните. Чудесен пример за такъв апарат на достъпна цена е Microlife ВР АG1-30. Това, което го отличава от много други механични апарати, е, че е разработен с прикачени стетоскоп и помпа, което улеснява поставянето му и само с една ръка. А високата му прецизност го прави подходящ за ползване дори в професионални условия.

Електронни (автоматични) апарати за ръка

Автоматичните апарати, от друга страна, са много по-лесни за самостоятелно ползване. При тях всичко се случва с едно натискане на копчето.

За предпочитане са вариантите с маншет, който се поставя на бицепса, тъй като са по-точни в измерването. При избора на подобен апарат е много важно той да бъде с високо качество, за да сте сигурни в достоверността на показателите.

Отличен пример е новият автоматичен апарат за кръвно B.Well MED-55, произведен в Швейцария и отличаващ се с прецизността, с която държавата е известна. Сред най-големите предимства на уреда е автоматичният му режим на работа за 3 последователни измервания, осигуряващ максимална точност и отговарящ на препоръките на СЗО. С този апарат също така не е необходимо вие да водите статистика за промените в отчитаните стойности с цел да установите дали съществува повод за притеснение. B. Well MED-55 разполага с два дневника – за двама членове на семейството, съхраняващи данните от последните 30 измервания на всеки от тях. Освен това извършва автоматичен анализ на стойностите, като сигнализира, ако установи нещо притеснително. С уреда можете да отчитате още и пулса си. Освен това разполага с удобен маншет 22-42 см, прилягащ на повечето ръце.

Електронни (автоматични) апарати за китка

Електронните апарати за китка са най-удобният вариант за самостоятелно ползване, но често и най-неточният. Те се поставят на китката, която трябва да вдигнете на нивото на сърцето. След което натискате копчето и апаратът работи напълно сам. Но този тип уреди не се препоръчва за хора, предразположени към хипертония, тъй като и най-малката неточност при измерването може да доведе до сериозни здравословни последствия. Не е подходящ и за лица над 40-45-годишна възраст, тъй като с увеличаването на възрастта кръвоносните съдове се променят. С това и възможността за грешка при измерване на кръвното от китката се увеличава.

При избора на такъв апарат трябва да сте изключително взискателни към качеството му, за да си позволите да му се доверявате. Добър пример е Sendo Smart 2, който се отличава с изключителна точност, запаметява показателите на до 60 измервания и е в състояние да отчете наличието на аритмия.

Полуавтоматични апарати

Полуавтоматичните апарати са хибридна версия, която комбинира плюсовете и минусите на механичните и електронните апарати за ръка. В този случай маншетът отново се надува ръчно чрез помпа, но отпускането му се случва автоматично. Освен това апаратът запаметява отчетените показатели на кръвното налягане. Всичко това позволява на човека, който сам измерва кръвното си налягане, да се отпусне поне по време на самото отчитане. И все пак пълният покой на тялото, който би трябвало е с продължителност от поне няколко минути преди измерването, е невъзможен. Затова наличието на помощник отново е за предпочитане.

Но пък цената на тези уреди е напълно достъпна, което ги прави чудесен вариант за хора, които не страдат от високо кръвно налягане, но са достатъчно отговорни към здравето си, за да следят показателите си. Много надежден вариант е B. Well PRO-30. Той също се отличава с швейцарска прецизност. Запаметява данните от последното измерване, сигнализира при отчетено нарушение на нормалния сърдечен ритъм, а батерията му издържа до 270 измервания.

За да сте в състояние да водите статистика на показателите на кръвното си налягане, те трябва да бъдат отчитани ежедневно и то по едно и също време на деня. Затова и измерването им не само при посещение на лекар, но и в домашни условия е много важно за превенцията от тежки усложнения вследствие на хипертония.

А в случай че установите, че страдате от високо кръвно налягане, как да го облекчите, а в някои случаи и преодолеете, ще разберете от статията ни: „Високото кръвно налягане и как да го балансираме“

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.