Как да имаме искрящо бяла усмивка

Как да имаме искрящо бяла усмивка

Усмивката е израз на нашето щастие. Тя ни сближава с околните и им предава добро настроение. Допринася и за нашата красота – особено ако зъбите ни са здрави и бели. Поддържането им в това състояние обаче понякога изисква специални грижи.

Защо зъбите пожълтяват

Зъбите на всекиго от нас са покрити с емайл – защитна обвивка, представляваща най-твърдото и високо минерализирано вещество в тялото ни. Той предпазва зъбите от увреждане, но в резултат на някои наши действия, възрастта или генетична заложеност е склонен към изтъняване. Именно емайлът е това, което придава белия цвят на зъбите. Той обаче се характеризира с лека прозрачност, която при изтъняване се засилва. Прозирайки, емайлът разкрива жълтия дентин под себе си – друг градивен елемент на зъба.

Сред причините за пожълтяване на зъбите е приемът на оцветяващи храни и напитки като кафе, черен чай, червено вино, соев сос, боровинки. Емайлът е съставен от 98% неорганични съставки и от около 2% органични. Пигментите в изброените храни и напитки взаимодействат с органичната част на емайла и реакцията между двете води до оцветяването.

Неблагоприятни за бялата ни усмивка са и киселите плодове и зеленчуци, тъй като те изтъняват емайла. Важно е да знаем и че тютюнът уврежда белия слой, така че цигарите също са противопоказни.

Зъбите ни могат да пожълтеят и в резултат на някои процедури за „избелване“. Добър пример са некачествените пасти за зъби с твърде абразивни микрочастици, които увреждат емайла. Такъв е случаят и с прилагането на някои домашни методи за белота на усмивката като употреба на сода за хляб за целта.

Недостатъчно добрата орална хигиена е още един фактор, който би могъл да пожълти зъбите. Необходимо е да мием устната си кухина поне 2 пъти на ден за по 4 минути, за да се предпазваме от задържане на плака и петна. Съвети по темата можете да откриете в статията ни „Световен ден на оралното здраве: съвети за добра устна хигиена“.

Как да избелим зъбите си

Ако сме сред хората, чиято усмивка не е искрящо бяла, то поне веднъж сме се замисляли за избелване. За съжаление, повечето от нас не навлизат в дълбочина в темата и грабват първата избелваща паста от рафта в магазина. За да сме сигурни в резултата и да запазим здравето на зъбите си обаче, е добре да сме запознати подробно с начина на действие на този вид продукти. Хубаво е още да знаем между какви варианти можем да изберем и кой би бил най-подходящ за нас.

Основните две разновидности на избелването на зъбите са:

  • кабинетно избелване;
  • домашно избелване.

При първия вариант обикновено се използва силен окислител като хидроген пероксид или карбамид пероксид. Под въздействието на UV лампа той отделя атомен кислород, взаимодействащ с органичните съставки в емайла и водещ до отстраняването на пигментите. Тази процедура обикновено се извършва еднократно, тъй като се използва висока концентрация на окислителя. След това зъбите са искрящо бели. Цветът обаче скоро може да се завърне към обичайното освен ако не променим навиците си като тютюнопушене и консумация на кафе.

Тази процедура обаче често не е най-добрият вариант при хора с чувствителни зъби, тъй като може да доведе до изостряне на обичайната болка, раздразнение на венците и изтъняване на емайла. Освен това е скъпа и изисква отделяне на поне няколко часа, за да отидем до кабинета и след това да се приберем.

За разлика от нея методите за домашно избелване са на по-достъпни цени, сред тях има множество щадящи чувствителния емайл варианти и изискват отделянето на няколко минути на ден. В същото време резултатите са също толкова добри – макар и отново временни, ако не променим своите навици.

Как да се сдобием с бяла усмивка в домашни условия

Методите за самостоятелно избелване на зъбите у дома са най-разнообразни. От нас зависи кой ще ни се стори най-удобен и ефектът от него ще отговаря на нашите нужди.

Избелващи гел-шини

Резултатът от употребата на избелващи гел-шини се доближава до най-голяма степен до ефекта от посещение на специалист. Те представляват комбинация от адаптираща се по зъбите шина (или такава, специално отлята за нас) и избелващ гел, съдържащ активни съставки подобни на тези при кабинетното избелване, но в много по-малка концентрация.

При избелването чрез този способ шината прикрепя гела към зъбите така, че той да не се разтича и отмива, имайки възможност да подейства. За постигане на желаната белота обикновено са необходими няколко прилагания в от 5 до 7 последователни дни за не повече от час всяко.

Чудесни примери са:

Избелващи писалки

Друг широкоразпространен способ е избелващата писалка. Тя е изключително удобна и практична, тъй като е малка и лека и можем да я носим винаги със себе си. Подобно на горния метод и тя работи на базата на гел с окисляваща активна съставка, който се нанася на зъбите. В този случай обикновено е необходимо да постоим с нанесения продукт едва няколко минути. Предимството на писалката е, че ни позволява лесно да разнесем гела дори в междузъбните пространства.

Отличен вариант е Yotuel Избелваща писалка за зъби 5 мл, чието действие се обуславя от активните й съставки калиев флуорид и ксилитол. Тя не само ни осигурява бяла усмивка, а и свеж ментов дъх.

Избелваща паста за зъби

Най-разпространеният начин за избелване на зъбите е и този, с който е хубаво да внимаваме най-много.

Начините на действие на избелващите пасти за зъби обикновено са два:

  • окисляване, чрез което се отстранява пигментацията;
  • механично премахване на оцветяването чрез полиращи съставки.

При първия вариант е важно да внимаваме какви са активните съставки и в какъв процент са, за да не увредим емайла си. Във втория е добре да избираме пасти с полиращи частици, които са по-меки от защитния слой на зъба, за да го предпазим от изтъняване.

Сред най-оптималните и безопасни варианти са тези с ниско абразивни микрочастици без окисляващи съставки. Този вид пасти за зъби крият най-малък риск от увреждане на емайла и са изключително подходящи за хора с чувствителни зъби. Освен това формулите им често са обогатени с ингредиенти, които заздравяват зъба и му осигуряват отлично здраве.

Изключително ефективни и безопасни избелващи пасти за зъби са:

При употребата на избелваща паста за зъби е добра идея да използваме нея сутрин, а вечер – вариант против кариеси и бактерии, грижещ се за здравината на емайла.

Избелваща вода за уста

Водата за уста е едно препоръчително допълващо средство към ежедневната орална хигиена. Тя се предлага и в избелващ вариант, който допринася за поддържането на белотата на зъбите. Най-разпространените начини на действие в случая са два:

Добре е да знаем и че прекомерната употреба на вода за уста е противопоказна за белотата на зъбите. Една от функциите на слюнката ни е да се грижи за здравето на нашата усмивка, като същевременно поддържа и нормалния й бял цвят. Колкото по-често използваме вода за уста, толкова повече я отмиваме и възпрепятстваме ефекта й.

Избелващи четки за зъби

Както при обикновените, така и при електрическите четки за зъби съществуват изключително ефективни варианти, спомагащи избелването на зъбите. При този вид продукти главата е със специално подредени къси и дълги снопчета, които успяват да почистят плаката и замърсяванията дори и в междузъбните пространства, като по този начин подпомагат възстановяването на естествената белота. Много добри примери са:

Избелващи конци за зъби

За да сме сигурни, че разполагаме с всички основни средства за поддържане на изрядна орална хигиена, е хубаво да използваме и конци за зъби. Те допълват почистването с гореизброените способи и спомагат за поддържането на натуралната белота на нашите зъби. Навременното им използване спомага за отстраняване на остатъците от храна и плаката между зъбите, като така се намалява вероятността от поява на петна. Продукти като GUM Original White Избелващ конец за зъби 30 м също така успяват да се справят с вече наличната пигментация.

Поддържането на здрави и красиви зъби е важно както за външен вид и самоувереността ни, така и за доброто състояние на целия организъм. Пожълтяването им невинаги е признак за здравословен проблем, но кой не би предпочел „холивудска усмивка“?

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.