Как да избегнем летния цистит?

Как да избегнем летния цистит?

Циститът е добре познат здравословен проблем на около 50% от женското население в света. Макар и това да звучи стряскащо, начините да се предпазим от него са много. Повече за тях - в следващите редове.

Предпазете се от цистита с добавките с червена боровинка Уринал на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Какво представлява циститът?

Циститът е сред най-разпространените уроинфекции. Засяга най-често жените, като сред потърпевшите могат да бъдат дори малки момиченца. По-конкретно циститът е възпаление на лигавицата на пикочния мехур, появяващо се най-вече вследствие на инфектиране на пикочните пътища.

Обикновено инфектирането е в резултат на попадане на зловредни бактерии в пикочния мехур. Понякога те могат да бъдат дори естествена част от микрофлората в телата ни, но ако популацията им се разшири в твърде голяма степен, настъпва проблем. Най-често причинител на цистит е бактерията Escherichia coli, характерна за нашата чревна микрофлора. В случай че навлезе в уринарния тракт, тя се закрепва за стените на пикочните пътища, размножава се и води до пикочно-полово възпаление.

Ако това се случи, е важно лечението да започне своевременно. В такъв случай инфекцията може да отшуми до седмица. Нелекувана е в състояние да се хронифицира и да доведе до сериозни заболявания.

Какви са симптомите на цистита?

Сред най-разпространените са:

  • парене и болки при уриниране;
  • често уриниране;
  • спазми в корема и гърба;
  • тъмна урина;
  • кръв в урината;
  • болки в таза;
  • болки по време на полов акт;
  • повишена телесна температура.

Защо циститът засяга по-често жените и кои дами са най-застрашени?

Основната причина, поради която дамите са по-застрашени от цистит и други уроинфекции в сравнение с господата, е по-късата уретра. По тази причина бактериите могат по-лесно да навлязат в нея. В същото време уретрата на жените е разположена по-близо до ануса, откъдето често идват болестотворните за пикочно-половата система бактерии Eшерихия коли.

Важно е и да знаем в кои моменти от живота си жената е най-податлива на този вид инфекции:

  • по време на и след менопауза - в този период в тялото се случват много хормонални промени, под чието влияние уретрата изтънява, което повишава риска от уроинфекции. За това допринася и намаляването на вагиналните секрети;
  • при бременност - при бременните жени нивата на естроген намаляват, поради което стените на уретрата стават по-тънки. Освен това матката се увеличава и започва да притиска пикочните пътища и мехура;
  • в детска възраст - от цистит могат да страдат дори бебетата от женски пол, тъй като имунната им система все още е твърде слаба, а и хигиенните им навици не са добре изградени;
  • във всеки един момент, ако вече са страдали от цистит - циститът е устойчив проблем, който веднъж споходил ни, често повлиява на целия ни предшестващ живот. Вече боледувалите от него остават предразположени към повторната му поява, а сред отключващите го фактори стават не само изброените по-долу, а и повишените нива на стрес и отслабването на имунитета.

В случай че сте в някоя от рисковите групи, то е препоръчително да обърнете специално внимание на профилактиката. За целта Ви помагат хранителните добавки на Walmark от серията Urinal.

Рискови фактори за поява на цистит при жените през лятото

Сред тях са:

Лятна почивка

Лятото обикновено се свързва с море и басейни. Тези две разхлаждащи удоволствия се оказват сред основните причини за появата на цистит през топлите месеци. Тъй като бактериалните инфекции се разпространяват отлично във водна среда, морето и басейнът са перфектните инкубатори за тях. Важно е и да знаем, че дори водата да не е замърсена, химикалите за почистване на басейните също могат да предизвикат уропроблем. Затова и е добре да избягваме летните потапяния, ако сме в някоя от рисковите групи.

Друга причина за развитието на цистит през лятото е носенето на мокри бански. Именно в тях се развиват най-много зловредни бактерии. Затова и е препоръчително да се преобличаме със сухо долнище, когато излезем от водата.

Хубаво е да споменем и тампоните - нашето спасение, в случай че месечният цикъл съвпадне с дългоочакваната ваканция. За съжаление, те са още един добър инкубатор за бактерии. За да намалим шанса за инфектиране, е важно да ги сменяме често и то с чисти ръце.

Сексуална активност

В забързаното ежедневие интимността с партньора често остава на заден план. Когато сме на почивка обаче, това рязко се променя. Повишената сексуална активност - особено след период на по-редки сексуални контакти, е още един рисков фактор за дамите. Шансът за развитие на уроинфекция се увеличава още повече, ако често сменяме партньорите си.

За да се предпазим, е важно да уринираме след приключване на акта и да измиваме добре интимната си област.

Неправилна интимна хигиена

Крайностите в случая могат само да ни навредят. Както липсата на интимна хигиена, така и прекаляването в усилията да поддържаме чиста интимната си област са в състояние да доведат до инфекция.

Препоръчително е ежедневно да почистваме тази част от тялото си с нежна козметика, но да избягваме агресивните средства като интимните душове.

Дехидратиране

През лятото опасността от дехидратация на тялото е още по-голяма. Недостатъчният прием на вода води след себе си по-рядко уриниране. Така урината се задържа в пикочния мехур задълго и рискът в нея да се развият бактерии нараства.

Важно е да имаме предвид, че до дехидратация води и повишената консумация на алкохолни и кофеинови напитки - любими на много от плажуващите. Добре е да имаме предвид и че стискането има същия ефект като дехидратацията, така че е препоръчително да избираме място на плажа в близост до тоалетна.

Настинки

За съжаление, настинките не са непривични дори за лятото. Ледени напитки, климатици, течение, оскъдни дрехи и мокри бански - това са само част от факторите, водещи до простуда през топлите месеци. Вследствие на това имунитетът отслабва, а и е възможно да простудим бъбреците си, откъдето често следва уроинфекция.

Диафрагми

Някои дами използват диафрагми с цел контрацепция. Добре е обаче да знаем, че те повишават опасността от уроинфекция и е препоръчително да ги избягваме през летните месеци, когато сме изложени на толкова много рискови фактори.

Как ни помагат добавките Уринал в борбата срещу цистита?

Серията на Валмарк Уринал включва различни хранителни добавки, обединени от общата си активна субстанция NutriCranTM. Тази съставка представлява напълно натурален изсушен концентриран сок от американска червена боровинка. Той е изключително богат на витамин C, биофлавоноиди и проантоцианидини от тип А, които ни предпазват от бактериите, подкрепят здравето и функцията на пикочните пътища. Това превръща хранителните добавки от серията Urinal в отлично средство за профилактика и в помощ на лечението при цистит и други уроинфекции.

Важно е и да отбележим, че за да се възползваме от чудодейната сила на американските червени боровинки, е необходимо да консумираме поне 500 мл концентриран сок от тях дневно. Тъй като плодът не е особено разпространен у нас и набавянето му в подобни количества е трудно, добавките Уринал се явяват по-евината, удобна и също толкова ефективна алтернатива. Сред тях ще намерите:

  • Уринал 60 капсули – помага за защита от уроинфекции в случай на повишен риск като например при хронификация на цистита. В допълнение към американската червена боровинка съдържа екстракт от златна пръчица с диуретичен ефект, благоприятстващ функцията на долните пикочни пътища и на пикочния мехур. Добавката съдържа още витамин D за висок имунитет и преодоляване на инфекциите. Препоръчва се за прием от възрастни;
  • Уринал Сироп 150 мл – добавката е подходяща за възрастни и деца над 1-годишна възраст, тъй като формулата включва основно отличителната за серията активна съставка - сок от американска червена боровинка. Помага и за профилактика, и за лечение на цистит;
  • Уринал Акут 10 таблетки – това е добавка предназначена за по-бързото и безпроблемно справяне с уроинфекцията. Добре е приемът да започне от първия ден на заболяването. Освен червена боровинка формулата включва още екстракт от златна пръчица и витамин D - в по-големи количества в сравнение с капсулите от серията. Препоръчва се за прием от възрастни и деца над 12-годишна възраст;
  • Уринал Нефро 30 таблетки – това е добавка с комплексно положително действие върху пикочно-половата система. Благоприятства работата на бъбреците, нормалното уриниране и пречистването от токсините и непотребните вещества. Освен концентриран сок от червена боровинка формулата включва екстракт от корен на гръмотрън и екстракт от маслинови листа, минерала селен и витамин B2. Добавката е подходяща за хора със здравословни проблеми, засягащи долните пикочни пътища и бъбреците като например камъни в бъбреците, пиелонефрит и т.н. Препоръчва се за прием от възрастни.

Поръчайте хранителни добавки Уринал на ниска цена от онлайн аптека galen.bg още сега. Защитете се от цистита, преживейте лятото на мечтите си!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.