Как да изберем домашен любимец за детето

Как да изберем домашен любимец за детето

Почти всяко дете поне веднъж е изричало думите „Може ли кученце?“, „Може ли котенце“ с умолително вперени очи в своите родители. Колкото и силно да е желанието му обаче, домашният любимец не е просто играчка, която да бъде захвърлена, щом интересът на малчугана се изчерпи. Важно е увеличаването на семейството с животно да бъде добре обмислено и рационално, а не чисто емоционално решение. Освен това е необходимо не само детето да го желае, а и цялото семейство да е готово да полага грижи за своя нов член. Възможно е на малкия човек отговорностите съвсем скоро да му омръзнат и за вас да остане черната работа по отглеждането на животното.

Вземете всичко необходимо за отглеждането на домашен любимец на ниска цена от онлайн Аптека Гален!

Готово ли е детето за домашен любимец

Взимането на домашен любимец е изключително важна стъпка във възпитанието и развитието на детето. Въпреки това от нас зависи да преценим дали то е готово за нея, до каква степен е в състояние да се грижи за друго живо същество и да поема отговорности като цяло.

За целта е добре да обърнем внимание на поведението му спрямо домашните задължения, на дисциплината му. Дали сутрин оправя леглото си? Мие ли зъбите си, без да го подканваме? Прилежно ли е в училище/ детската градина? Хубаво е да се замислим и за поведението му към уличните животни или тези на приятели и съседи. Мило ли е с тях, или ги тормози, страхува ли се, или спокойно се заиграват?

Важно е да отбележим, че ако едно дете проявява агресия и насилие към животни, е силно препоръчително да потърсим помощ от психолог, тъй като това е признак за емоционални проблеми.

В случай че индикаторите показват, че детето би приело ангажимента си към животното отговорно, на първо място стои въпросът дали вие самите сте готови за предизвикателството домашен любимец. Както споменахме и по-горе, децата бързо губят интерес и скоро може да се наложи вие да се грижите за животното.

Какви ангажименти би могло да поеме детето спрямо домашния любимец според възрастта си

Колкото по-малко е детето, толкова по-трудно ни е да му отказваме. В същото време обаче, докато все още не се е научило да връзва обувките си, едва ли ще е в състояние да разхожда куче по три пъти на ден. Затова и възрастта на малчугана би следвало да е наша отправна точка при избора на животно.

Деца до 3-годишна възраст

Пребиваването на толкова малко дете с домашен любимец като куче или котка под един покрив е огромна отговорност за родителите. Никак не е препоръчително да оставяте малкия пълзящ човек и животното в едно помещение без надзор. На този етап от вас зависи и да научите детето, че домашният любимец е живо същество и не бива да го тормози – особено докато пие вода и се храни.

Деца от 4 до 9-годишна възраст

В този период от развитието на детето то вече е в състояние да се научи на някои дребни неща подпомагащи грижата за животното. Сред тях са сресването на козината, миенето на лапите на кучето, сипването на вода в купичката на котката, сменянето на постелката в клетката на морското свинче, сипването на вода в поилката му. Въпреки това все още не е добра идея да го оставяте да извършва тези дейности без надзор.

Деца от 10 до 13-годишна възраст

На тази възраст децата са в състояние да се грижат изцяло сами за по-лесни за отглеждане животни като рибки, хамстери, декоративни зайчета, морски свинчета, чинчили. Въпреки това вашата отговорност да следите за благосъстоянието на животното си остава, детето е още малко и е възможно да допуска грешки.

В периода от 10 до 13 години малчуганът също така може да помага в храненето и игрите с по-изискващи животни като котките и кучетата. Ако лаещият любимец е по-малък, детето вероятно ще е в състояние и да го разхожда.

Дeца над 14-годишна възраст

Тийнейджърите са достатъчно големи, за да научат лесно на всичко за своя домашен любимец и изцяло да поемат грижата за него. Въпреки това е хубаво да имаме предвид, че те преминават през трудния период на пубертета. Приятели, първи любовни трепети, учене – всичко това заема голяма част от мислите и времето им, поради което все още е нужно да проверявате дали редовно изпълняват ангажиментите си към животното.

Какви са ползите и рисковете за здравето на детето при отглеждане на животно

У много родители идеята за домашен любимец и дете под един покрив провокира въпроса за безопасността.

Основните 3 притеснения са:

  • може ли животното да пренесе болест на членовете на семейството – ако се грижите за добрата хигиена, правилното хранене и спазването на ваксинационния календар на домашния любимец, вероятността да се разболее от заразна болест е минимална. Тази опасност се ограничава още повече, ако става въпрос за животно, което не излиза от дома като котка или гризач;
  • присъствието на животно в дом с бебе повишава ли риска от развитие на алергия – според редица проучвания отговорът е категорично не. Нещо повече – изследване от 2011 г* сочи, че деца, живели с котка или куче през първата година от своя живот, много по-рядко проявяват алергия както към тях, така и към други алергени като полен. Освен това по-рядко развиват астма или екзема;
  • може ли животното да навреди физически на детето – ако изберете куче или котка за домашен любимец, този риск винаги е налице. В случай че детето е още малко и не се е научило как да контактува с животното, е силно препоръчително да не ги оставяте заедно без надзор. Добре е да се има предвид и че животните са непредвидими. Затова е изключително важно да избираме по-спокойни и податливи на дресировка породи с цел максимална безопасност.

Как грижата за домашен любимец помага за възпитанието и емоционалното развитие на детето

Колкото по-лесно за отглеждане е едно животно, толкова по-висока е вероятността детето да се научи да се справя само. В същото време обаче грижите за котка или куче са в състояние да допринесат повече за развитието на характера, отговорността и емоционалната интелигентност на детето – фактор, който е добре да вземем предвид при избора.

Отглеждането на домашен любимец служи още за получаване на важни житейски уроци от ранна детска възраст – за раждането, възпроизвеждането, болестите, нараняванията, дори за смъртта. Освен това спомага за изграждането на силна връзка с природата, научава детето да се отнася с уважение и разбиране към живите същества – били те животни, или хора. Връзката с домашния любимец му вдъхва и увереност, сила, успокоение в трудни моменти.

Още важни критерии при избора на домашен любимец

Сред ключовите критерии при избор на домашен любимец са рационалните. Красотата, сладката муцунка и меката козина на някое куче или коте са в състояние да ни пленят за секунди, но размерът, количеството храна, от което се нуждае, свободното време, с което разполагаме – това са реалните определящи фактори, когато избираме домашен любимец.

За да ви помогнем да вземете възможно най-обмислено решение, обобщихме няколко от ключовите фактори:

  • Къде живеете: в голям, малък апартамент или в къща – пространството, с което разполагате, е основополагащо за бъдещия комфорт и на животното, и на вас самите. Твърде голямо куче в малкото ви жилище например би ограничило мястото за игра на детето, както и усещането ви за простор. Повече по темата прочетете в Кое е най-подходящото куче за апартамент;
  • Физическа подготовка: кучето обикновено е сред най-желаните от децата любимци, но то е и най-изискващо. Не само по отношение на време, пари и пространство, а и на физическа активност. Готови ли сте да извървявате километри в парка, да тичате, клякате и ставате постоянно. Ако имате малко дете, вероятно всичко това е част от ежедневието ви, но ще имате ли сили да удвоите активността си и заради кучето? В случай че не сте сигурни, е препоръчително да изберете по-ленива порода или котка, хамстер и т.н.;
  • Време: ще разполагате ли с необходимото за отглеждане на едно животно време? Застоявате ли се достатъчно вкъщи или пътувате често? Колко късно се прибирате от работа? Имате ли проблем с ранното ставане? Дори рибките се нуждаят от вас, за да ги нахраните, но ако ви очаква двуседмично отсъствие от вкъщи, възниква проблем;
  • Финанси: каква част от семейния бюджет сте готови да отделите за изхранването, хигиената, дресирането и цялостната грижа за домашния любимец? Имайте предвид, че колкото по-голям и активен е той, толкова повече пари ще са ви необходими, за да го изхранвате. Дори играчките и аксесоарите му вероятно ще са по-скъпи. Дневната дажба храна на кучетата и котките например се определя според техните размери. Чудесен пример е Sheba Fresh & Fine in Sauce Мини пауч с месо в сос за котки 6х50 гр – котки с тегло от 3 кг се нуждаят от 4 пауча дневно, с тегло от 4 кг – от 5 пауча дневно, с тегло от 5 кг – от 6 пауча дневно. Подобен е случаят и с кучешката храна. За демонстрация можем да вземем Pedigree Пауч пилешко месо и зеленчуци за кучета в зряла възраст 100 гр - кучета с тегло от 5 кг се нуждаят от 2 пауча и 40 г суха храна дневно, с тегло от 10 кг – от 3 пауча и 75 г суха храна дневно, с тегло от 20 кг – от 5 пауча и 125 г суха храна дневно. Прочетете още в Как да изберем най-добрата храна за своето куче;
  • Характер на детето: дори и детето ви да е отговорно и да вярвате, че ще прояви постоянност по отношение на грижите към животните, е хубаво да вземете предвид и други черти от характера му. Колко подвижно, послушно, темпераментно, нежно, всеотдайно е то? Изключително важно е да не взимате твърде темпераментен домашен любимец на дете с труден характер, комбинацията може да се окажа неподходяща, дори опасна и за двете страни.

Кои са най-подходящите домашни любимци за деца

Куче

Както вече споменахме, кучетата са едни от най-желаните домашни любимци от децата. Те са игриви и любвеобилни, пухкави и уютни. В същото време грижата за тях учи на голяма отговорност и дисциплина. При избора на този любимец обаче е добре да вземем предвид редица фактори, за да преценим дали ще се справим с отглеждането му и дали ще се чувстваме комфортно с него у дома.

Прочетете още в: Как да отглеждаме здраво и щастливо куче – съвети за начинаещи

Котка

Котките са чудесна алтернатива за по-заети и не толкова физически активни семейства. Те са пухкави и чудесни за гушкане, но е добре да се има предвид, че невинаги ще желаят да играят с детето. Подходящи са за по-спокойни малчугани. При тях най-голяма е опасността от одраскване, но с употребата на подходящи козметични инструменти като Croci Ghgliottina Ножица за нокти за кучета и котки лесно ще ограничите този риск;

Рибки

Рибите не стават за гушкане, но също могат да се окажат атрактивни за детето. Ако то се интересува от морския свят, вероятно бързо ще се влюби в своя аквариум. Те са чудесен избор за първи домашен любимец, тъй като ще развият у малчугана умението да се грижи за друго живо същество. Детето лесно ще се научи кога и как да храни рибките, като ангажиментите му ще се изчерпват горе-долу с това, така че ще има време и за игрите си. Чудесен избор са златните рибки, тъй като не е необходимо да слагате нагревател и филтри в аквариума, а необходимата им дневна дажба храна е малка и евтина - всичко това пести ресурси от семейния бюджет. Необходимо е обаче детето да разбере колко важно е да ги храни правилно, защото грешното или прекомерно хранене може да се окаже смъртоносно. Отлична храна за златни рибки е Храна за златни рибки Tetra Goldfish 12 гр.

Гризач

Гризачите са още един добър вариант за първи домашен любимец. Пухкави са и могат да бъдат галени и гушкани. В същото време живеят в клетка и не съществува опасност да унищожат дома ви, да ухапят и одраскат детето ви силно. Хамстер, чинчила, декоративно зайче, морско свинче – вариантите са много. Добре е да имате предвид обаче, че колкото и да чистите клетките им, домът ви вероятно винаги ще е изпълнен със специфичната миризма на урината им - особено ще се отнася до хамстера.

Първи стъпки към взимането на домашен любимец

Ако все още се колебаете дали семейството ви е готово да приеме нов член от животински произход, ви предлагаме два начина, чрез които да се изпитате:

  • помолете свои близки да ви заемат домашния си любимец – например докато са на почивка. Поемайки всички отговорности по отглеждането на куче, коте или хамстер дори само за седмица, ясно ще прецените дали вие и вашето дете сте готови за подобно дългосрочно обвързване;
  • доброволствайте в приют за животни. Дори само да отидете, за да си поиграете за час с някое куче, то ще се почувства много по-добре, а вие ще видите как животното и детето ви се спогаждат.

Вземете хранителни добавки и храна за домашни любимци на топ цена от онлайн Аптека Гален!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

* Lifetime dog and cat exposure and dog- and cat-specific sensitization at age 18 years., BioseekEU

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.